Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Delia a dezvăluit recent că se confruntă de o perioadă bună cu această afecțiune, care e din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre.
O mulțime de vedete suferă de boli rare și ciudate pentru mulți dintre cei care le aud, dar și de boli normale.
De exemplu, Bianca Drăgușanu și Dragoș Bucur suferă de diabet, Tilly Niculae are psoriazis, la fel și Corina Dănilă. În ceea ce privește vedetele internaționale, Sia are boala Graves, o afecțiune care poate duce la scădere în greutate, tremurături și poate face ca ochii să pară mai ieșiți din orbită. Bella Hadid are boala Lyme, la fel ca Adda.
Selma Blair are scleroză multiplă, Bono are glaucom, Selena Gomez are Lupus, Jack Osbourne are scleroză multiplă, iar David Beckham are astm. Lady Gaga suferă de fibromialgie, afecțiune care se manifestă prin durere a mușchilor din tot corpul, epuizare, insomnie și probleme cu memoria, iar Gigi Hadid are boala Hashimoto, care se manifestă prin inflamații și reneție de apă. Venus Williams, sora tenismenei Serena Williams are sindromul Sjogren, o boală autoimună rară.
Ei bine, și Delia suferă de o boală rară, iar specialiștii spun că vârsta apariției acestei afecțiuni pe tot parcursul vieții nu este cunoscută. Unii oameni raportează simptome între 9 și 13 ani.
Dar boala rară nu e singura cu care se confruntă Delia. Delia a recunoscut că a trecut prin momente destul de dificile, din cauza acestei afecțiuni cu care a fost diagnosticată.
Recent, într-un interviu, Delia a vorbit despre perioada în care a aflat acest diagnostic.
"Dispare și reapare, nu e o chestie pe care s-o pot controla foarte mult", a declarat Delia Matache, care a dezvăluit că se numără printre persoanele care suferă de asta. Ei bine, este vorba despre anxietate, iar Delia spune că că are unele momente în care nu-și poate controla stările, din cauza stresului sau a emoțiilor puternice: "Nu pot să spun că am avut niște probleme, niște drame, dar am faze în care mă cuprinde anxietatea".
"Pot fi minute în care simt o stare care nu mi-este foarte confortabilă și poate fi legată de un mic detaliu, poate fi provocată de o ieșire în public pe care nu o pot controla sau care nu-mi provoacă plăcere", a mărturisit Delia.
Delia spune că de-a lungul timpului a învățat cum să facă față acestei probleme și spune că de fiecare dată când are simptome încearcă să nu se lase doborâtă de propriile gânduri și să-și găsească singură echilibrul.
"E bine să te poți repoziționa de fiecare dată, să nu te lași doborât și să găsești echilibrul", a completat artista.
Semnele și simptomele comune ale anxietății includ:
- Senzație de nervozitate, neliniște sau încordare
- A avea un sentiment de pericol iminent, panică sau condamnare iminentă
- Creșterea ritmului cardiac
- Respirația rapidă (hiperventilație)
- Transpirație
- Tremurături
- Senzație de slăbiciune sau oboseală
- Dificultăți de concentrare sau de gândire la altceva decât la îngrijorarea prezentă
- Probleme de somn
- Probleme gastrointestinale
- Dificultăți în a controla îngrijorarea
VEZI ȘI: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Este vorba despre misofonie, o boală rară și periculoasă, foarte frecventă la femei. Această afecțiune apare rapid, deși nu pare să fie legată de niciun eveniment.
Delia a recunoscut că suferă de această afecțiune pe rețelele de socializare.
Misofonia, numită și sindrom de sensibilitate sonoră selectivă, este o afecțiune în care anumite sunete declanșează o izbucnire marcată de iritație, furie sau agresivitate. Persoanele cu misofonie reacționează într-un mod extrem și adesea emoțional la anumite sunete "declanșatoare".
În ceea ce privește reacțiile, acestea variază de la enervare, fugă sau chiar furie, cu unele persoane care se lovesc violent.
Lista sunetelor care declanșează simptomele:
1. Gura și mâncatul: sorbit băuturi, mestecat, clănțanit, plescăit, mestecat gumă și făcut baloane, sunete produse de sărut, mușcarea unghiilor, scuipat, supt, înghițit, vorbitul cu mâncarea în gură, periajul dinților, scrâșnitul dinților, ronțăit.
2. Respirație / nas: grohăit, gemete, țipete, respirație puternică, sforăit, strănut, vorbit tare sau încet, sughiț, căscat, fluierat și respirația șuierătoare.
3. Vocal: zgomote, vorbire înfundată, voci nazale, cuvinte utilizate des cum ar fi hm sau ah (cuvinte repetate), sunete sibilante (sunete S, P, T, CH, K, B), cântat fals, fluierat.
4. Mediu: sunetele de la tastatură, mouse, telecomandă, stilou, sunete produse de ruperea, mototolirea hârtiei, ceasuri, scris pe telefonul mobil și tonul de apel.
5. Ustensile: tacâmuri de bucătărie, zgomotul care apare când tacâmurile ating farfuria.
6. Împachetare: foșnit, pungi de plastic care se deschid sau se freacă și se încrețesc.
7. Autovehicule: bipul care se aude în timp ce mașina este blocată, când ușa mașinilor este trântită, diferite mesaje de semnalizare.
8. Utilaje grele: mașini de tuns iarba, aparate de aer condiționat și ferăstraie cu lanț.
9. Sunete de impact: voci ale altor persoane, muzică de bas sau TV care se aud prin pereți, uși sau ferestre trântite și bătăi de la baschet.
10. Zgomotele animalelor: lătrat, sunetele scoase de păsări, greieri, broaște, câini sau pisici
11. Bebelușul: plânsul de bebeluș, adulții care imită copiii și țipetele de copii.
12. TV: Televizorul dat tare sau radio.
13. Mișcarea corpului: mișcarea picioarelor (picioare uscate pe pardoseală sau covor), pocnitul din degete, tocurile, tăierea unghiilor, mișcări repetate ale piciorului sau ale corpului.
Tulburarea poate crea probleme în viața socială, iar cei cu misofonie au fost cunoscuți că dezvoltă anxietate anticipativă atunci când intră în situații în care pot fi prezente sunete declanșatoare.
În plus, cei care au mosofonie evită restaurantele sau chiar mănâncă separat de soțul sau soția, familie sau colegii de cameră. Specialiștii spun că, în cazul acestei boli există și alte elemente declanșatoare, unele chiar vizuale.
Odată descoperită boala misofonia, specialiștii au încercat să găsească motivația din spatele acestei afecțiuni. Astfel s-a dedus că simptomul principal al misofoniei este o reacție extremă ca răspuns la alte persoane care emit anumite sunete.
Aceste reacții pot include:
- Furie
- Evitare
- Supărare
- Dezgust
- Agresivitate verbală sau fizică.
Răspunsul pe care îl are o persoană cu misofonie la acești factori declanșatori este adesea numit "autonom" și uneori comparat cu răspunsul "luptei sau fugii" al organismului. Răspunsul la luptă sau fugă este numit și răspunsul la stres acut și este modul natural al organismului de a răspunde la o situație pe care o consideră amenințătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...