Această vitamină îți protejează...
Deficitul de crom este o problemă larg răspândită. Multe persoane, cum ar fi sportivi, diabetici, femeile gravide, și persoanele în vârstă sunt în special la risc de deficit de crom care să conducă la afectarea funcției de insulină, inhibarea sintezei proteinelor și producția de energie, precum și la tip 2 diabet zaharat și boli de inimă.
Numeroase studii au arătat că există o asociere puternică între deficiența de crom, insulina ridicată din sânge și nivelurile crescute de colesterol din sânge. La șobolani, deficitul de crom a fost demonstrat pentru a crește nivelul colesterolului seric și formarea de plăci aortice.
Cu toate acestea, adăugarea de crom la dietă a împiedicat atât formarea plăcilor aortice, cât și creșterea colesterolului seric.
Mai mult, pierderile de crom se găsesc în dietele cu cantități mari de alimente rafinate, în special zaharuri simple, ceea ce exacerbează problema, deoarece aceste alimente nu sunt doar sărace în crom, ci și cresc pierderile de crom prin urină.
Mai multe experimente pe animale au demonstrat, de asemenea, că dietele bogate în zaharoză, cu deficit de crom pot provoca ateroscleroză severă. Forme suplimentare de pierdere a cromului se găsesc în timpul perioadelor lungi de stres, cum ar fi sarcina, infecția, traumele fizice și exercițiile fizice intense. S-a demonstrat că exercițiile fizice induc pierderea cromului la sportivi și duc la deficiența de crom care duce la afectarea funcției de insulină, notează Science Direct.
Unul dintre cele mai vizibile semne ale unei deficiențe de crom este o creștere bruscă a nivelului de anxietate, împreună cu o scădere bruscă a nivelului de energie. Slăbiciunea musculară sau o rată lentă de creștere sau dezvoltare pot fi simptomele majore la tineri. Fără crom în organism, sunteți mai puțin în măsură să producă în mod eficient insulină, și lupta pentru a reglementa nivelul hormonilor de stres, de asemenea. Schimbarile de dispozitie sunt, de asemenea, comune.
Cauzele majore ale deficitului de crom includ:
- Lipsa acestui oligoelement în mâncarea ta
- Absorbție slabă. Atunci când consumați alimente care sunt în primul rând procesate sau foarte rafinate, se va pierde o cantitate bună de crom biodisponibil. Prin urmare, consumul de alimente integrale și nu se bazează pe alimente rafinate poate fi o modalitate de a stabiliza nivelul.
În plus, cu cât îmbătrânești, cu atât este mai dificil să absorbi cromul din dieta ta, ceea ce te expune unui risc mult mai mare pentru o deficiență a acestui element. Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii și antiacidele, poate face, de asemenea, mai greu pentru corpul tău să absoarbă cât mai mult crom de care are nevoie, notează Organic Facts.
Vezi și: Persoanele cu ADHD, predispuse la Alzheimer. Care este legătura dintre cele două boli neurologice
Nu este cunoscut cu exactitate modul în care cromul aduce beneficii organismului, iar rapoartele de deficiență a aportului de crom sunt rare.
Potențial, o deficiență ar putea avea legătură cu unele probleme de sănătate, iar acestea pot include:
- Toleranța deficitară la glucoză și diabetul zaharat (rezistența la insulină). Deoarece cromul ar putea potența acțiunea insulinei, studiile au examinat dacă creșterea aportului de crom ar putea reduce riscul de toleranță deficitară la glucoză.
- Sindromul metabolic este un grup de factori de risc - obezitate abdominală, nivel ridicat de trigliceride, nivel scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL; colesterol ”bun”), hipertensiune arterială și nivel ridicat de glucoză în sânge la post - care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Rezistența la insulină este o componentă integrală a acestei afecțiuni și reprezintă o potențială țintă terapeutică pentru intervențiile dietetice pentru sindromul metabolic.
Vezi și: De ce să îți condimentezi mâncarea. Microbiomul îți va mulțumi
Unele dintre cele mai bune surse de crom sunt broccoli, ficatul și drojdia de bere. Cartofii, cerealele integrale, fructele de mare și cărnurile conțin de asemenea, crom.
Cele mai bune surse de crom, după conținut:
- Broccoli 1 cană conține 22 mcg
- Suc de struguri 1 cană conține 8 mcg
- Piept de curcan 85 grame conțin 2 mcg
- Brioșa cu grâu integral conține 4 mcg
- Cartofii piure 1 cană conține 3 mcg
- Fasolea verde 1 cană conține 2 mcg
- Vin roșu 150 ml conțin între 1 și 13 mcg.
Majoritatea produselor lactate sunt sărace în crom, potrivit Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...