Deficiența de auz, o problemă silențioasă. Recomandările medicilor

Pierderea auzului
Deficiența de auz apare în general la persoanele vârstnice și se instalează lent, pe nesimțite. Dar aceasta poate afecta viața de zi cu zi și chiar crește riscul de accidentări.

La vârste de peste 65 de ani, una din trei persoane suferă de pierdere auzului, potrivit Hearing Loss Association of America, dar uneori nu este destul de grav încât să le afecteze viața de zi cu zi, așa că nu iau nicio măsură.

Dar aceste schimbări pot afecta viața de zi cu zi într-un mod mai puțin vizibil. De exemplu, este posibil să aveți nevoie să dați mai tare televizorul decât de obicei sau să cereți interolocutorului să repete, ambele situații putând să vă afecteze relațiile personale, scrie Harvard Medical School.

Risc mai mare de accidente

De asemenea, auzul slab poate crește riscul de a vă răni, potrivit unui studiu realizat de Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital, publicat în JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au raportat că au auzul slab au fost aproape de două ori mai susceptibile de a suferi de un tip de rănire accidentalăîn trafic, la locul de muncă, în tipul petrecerii timpului liber sau la sport, comparativ cu cei care au afirmat că auzul lor a fost bun sau excelent.

În special, ar trebui să vă controlați auzul dacă observați modificări recente - de exemplu, dacă auziți cu o ureche mai bine decât celălalt, dacă aveți presiuni sau dureri ocazionale în urechi, sau dacă aveți tinnitus (sunet la urechi).

Uneori, pierderea auzului este cauzată de alți factori decât vârsta, cum ar fi expunerea la zgomote puternice, leziuni, viruși și utilizarea de medicamente cum ar fi antibioticele și aspirina.

Testați-vă auzul

Medicul dvs. sau un specialist ORL poate efectua o investigație medicală pentru examinarea auzuluim care cuprinde adesea o examinare a canalului urechii și a timpanului, utilizând un instrument cu lumină pentru a căuta orice probleme medicale care ar putea interfera cu transmisia sunetului. De asemenea, audiometrie, în care medicul vă plasează un dispozitiv în ureche, care generează diferite tonuri asemănătoare cu vorbirea moale pentru a afla care dintre acestea le puteți auzi sau un test Rinne, în care medicul pune în vibraţie un diapazon la câţiva centimetri de urechea pacientului cu scopul de a-l face să aprecieze transmisia sunetelor pe cale aeriană, apoi se pune diapazonul pe osul mastoid al pacientului cu scopul de a testa transmisia osoasă ( pacientrul comunica medicului daca percepe sunetul ). Orice diferență pe care o observați poate arăta dacă sunetul care trece în ureche este blocat parțial de fluid, acumularea de ceară sau o problemă mecanică în interiorul urechii

Ce măsuri puteți lua

Dacă sunteți diagnosticat cu o posibilă pierdere a auzului, medicul dumneavoastră vă va îndruma către un medic ORL care vă va testa sensibilitatea auditivă, care este intervalul de sunete pe care le puteți auzi. „Acest lucru este important pentru a vă ajuta să înțelegeți cu ce dificultăți specifice ale auzului vă puteți confrunta în lumea reală”, spune dr. Hill. Audiologul poate căuta și probleme potențiale ale urechii medii prin măsurarea mobilității timpanului.

Dacă pierderea auzului este suficient de semnificativă, audiologul poate recomanda un aparat auditiv, cu prescripție medicală. „Dar fiți atenți, că făcând sunetele mai tare nu rezolvă întotdeauna problema complet”, spune dr. Hill.

Dacă testele descoperă că sunetul este foarte neclar, chiar și la niveluri ridicate, poate fi timpul să discutați cu medicul dumneavoastră despre implanturile cohleare. Aceste dispozitive necesită intervenții chirurgicale și funcționează prin ocolirea porțiunilor deteriorate ale urechii pentru a stimula direct nervul auditiv.

Persoanele cu o pierdere a auzului ușoară până la moderată pot beneficia de o categorie de produse inovatoare numita „hearables”. Acestea fac sunet mai tare, dar nu sunt programate pe baza testului dvs. auditiv. „Sunt mai degrabă aparate care măresc volumul snetului din jurul vostru, într-un mod general”, spune dr. Hill.

Preveniți deteriorarea auzului

Indiferent de starea auzului dvs. actuale, trebuie să luați întotdeauna măsuri pentru a preveni deteriorarea în timpul vieții de zi cu zi, purtând dopuri pentru urechi atunci când participați la evenimente zgomotoase. „Unele seturi de dopuri (sau căști pentr urechi), vă pot proteja urechile de zgomote intense, dar vă permit să păstrați o fidelitate destul de ridicată a sunetului”, spune dr. Hill. Pierderea auzului poate fi o parte naturală a îmbătrânirii, dar nu este sfarșitul unei vieți active. „Există multe modalități de abordare a problemelor voastre auditive odată ce cunoașteți problema”, spune dr. Hill. Asigurați-vă că urechile și auzul sunt verificate în mod regulat.

 Articolul integral poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel