De ce unii oameni au reacții alergice la creme

Cremă de față FOTO: Pixabay
Cercetătorii au descoperit ce anume declanșează reacții alergice la banalele creme pe care le folosesc femeile. I-au spus ”veriga lipsă moleculară”.

Reacții alergice, creme. Cercetătorii au aflat ce anume cauzează reacțiile alergice la cremele populare ale pielii, ceea ce ar putea ajuta la găsirea de soluții împotriva erupțiilor cutanate, mâncărimii ochilor și umflăturilor faciale. A fost supranumită „veriga lipsească moleculară".
Oamenii de știință au plecat de la idea că o femeie obișnuită folosește 12 produse cosmetice pe zi, adică inră în contact cu aproximativ 168 de substanțe chimice diferite. Iar pe măsură ce aceste produse devin din ce în ce mai frecvente, oamenii de știință au observat că dermatita de contact - un fel de reacție alergică care provoacă o piele roșie, mâncărime, care atinge anumite substanțe – a crescut, potrivit dailymail.co.uk.

Coautorul principal al studiului, profesorul David Branch Moody de la divizia de Reumatologie, Inflamație și Imunitate la Brigham și Women's Hospital, SUA, spune că compușii găsiți în cremele de piele și alte produse cosmetice pot provoca ACD (dermatită de contact alergică). Iar această afecțiune se află în creștere, în special în țările industrializate. "Motivele exacte rămân însă neclare. Majoritatea alergiilor care implică celulele T sunt atribuite unor proteine sau antigene peptidice produse sintetic care pun în mișcare sistemul imunitar", mai arată sursa citată.

Reacții alergice, creme. Celulele T

Experimentele din cadrul cercetătorii au arătat că o proteină cheie, numită CD1a, se găsește în celulele imune care formează stratul exterior al pielii umane. Aceasta oferă oamenilor de știință speranță de a dezvolta medicamente care blochează recțiile nedorite. Experimentele au arătat că se leagă direct de alergeni sau iritanți, care se găsesc în produsele de îngrijire personală - declanșând celulele T ale sistemului imunitar.

Primul autor al studiului, medicul Sarah Nicolai, cercetător în Medicină la Brigham, a expus celulele T la mai multe materialele folosite în clinicile de alergii. A sesizat răsunsuri la anumite substanțe, inclusiv balsamul din Peru - utilizat pe scară largă în produsele cosmetice și pastele de dinți. Au mai observat și ingredientele din uleiul de copac - benzoatul de benzil și cinamatul de benzil - care au fost direct responsabile de stimularea reacției alergice.

În experimentele făcute au inclus farnesolul - un alcool utilizat într-o serie de produse, inclusiv deodorante, creme anti-îmbătrânire, geluri de duș și șampoane. Analizele cercetătorilor de la Universitatea Monash, Melbourne, au evidențiat farnesolul și că se combină cu proteina CD1a pentru a distruge grăsimile din sânge care apar în mod natural. Asta face proteina mai vizibilă pentru celulele T - ajutând la activarea lor. Cercetătorii continuă studiul vrând să afle dacă pacienții au în mod obișnuit celule T care recunosc molecule precum farnesolul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni
Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim

Crossuri externe

pixel