De ce ţi se face somn după ce ai luat prânzul. Soluţii eficiente care te ajută să nu mai aţipeşti între mese

somnul dupa pranz / Foto: Pexels, Andrea Piacquadio
Dacă simţi nevoia să pui capul jos la scurt timp după ce ai servit prânzul, eşti...un om normal. Specialiştii spun că e absolut firesc să ne dorim să moţăim câteva minute după o masă copioasă. Fenomenul se mai numeşte şi "food coma".

Dacă după ce mănânci la prânz te simţi obosit, nu te îngrijora! Mulţi oameni experimentează acest lucru. Mai mult decât atât, cercetătorii au aflat care sunt cauzele care duc către această problemă atât de des întâlnită. Uneori, oboseala după masă nu are neapărat legătură cu ce mănânci, ci cu cât mănânci. Aceasta deoarece cu cât mai mare a fost cantitatea de alimente, cu atât mai multă energie va depune organismul să o proceseze. Ca soluție, alege să mănânci porții mai mici decât de obicei la prânz și adaugă o gustare bogată în proteine (iaurt, brânză, ou) dacă ți se face foame până la cină. Când alimentele consumate la masă au fost calorice și bogate în grăsimi și carbohidrați, are loc o creștere a nivelului de colecistokinină, hormon responsabil de stimularea digestiei grăsimilor, iar aceasta dă o senzație de somnolență.

Ce este "food coma"?

Un studiu a analizat somnolența indusă de o masă cu multe grăsimi și puțini carbohidrați vs. o masă cu puține grăsimi și mulți carbohidrați. Subiecții s-au simțit mai somnoroși la aproximativ două ore după masa cu conținut ridicat de grăsimi, decât după masa cu mulți carbohidrați. Scăderea nivelului de energie după masă se numeşte „somnolenţă postprandială‟ şi este un fenomen natural. În general, între orele prânzului, organismul se află în cel mai scăzut punct al eficienţei. După masă, fluxul sanguin suferă modificări, iar noi devenim obosiţi. În plus, nivelul de somnolenţă pe care îl resimţim depinde şi de unele tipuri de alimente pe care le consumăm. Un aminoacid, numit triptofan, care se află în compoziţia multor alimente bogate în proteine, ajută la producţia la serotonină, iar carbohidraţii absorb triptofanul. Triptofanul se găseşte în alimente precum: somon, pui, ouă, spanac, soia, lapte, seminţe sau brânză, iar carbohidraţii sunt prezenţi în alimente precum: orez, paste, pâine albă, biscuiţi, prăjituri, porumb, lapte şi zahăr. În plus, consumul de alcool, pe timpul zilei şi lipsa de odihnă pot contribui masiv la starea de somnolenţă.

Vezi şi: La ce oră trebuie să te culci ca să te trezești plin de energie. Cum calculezi ora, ciclul celor 90 de MINUTE

Ce faci când simţi că te fură somnul de la ultimul dumicat?

Ridică-te de la masă şi bea un pahar cu apă. Rămâi activ, pune muzica preferată, priveşte pe fereastră sau mângâie-ţi animalul de companie dacă îl ai prin preajmă. Sau, cel mai bine, ia-ţi măsuri de precauţie şi mănâncă mai disciplinat pe viitor. Consumă mereu cantităţi mici de mâncare. Înlocuieşte mesele copioase, cu gustări mici şi dese, la câteva ore. Dormi cel puţin şapte ore pe noapte. Exerciţiile fizice făcute regulat te pot ajuta, mai ales după ce ai mâncat. Evită consumul de alcool, în timpul meselor şi bea cafea cu moderaţie. Vei scăpa de nevoia de somn dintre mese iar randamentul la locul de muncă nu va avea de suferit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel