De ce se sinucid adolescenții. Psiholog, explicații, după trei cazuri într-o singură lună: Ei nu vor să se sinucidă, vor să scape de suferință

Sinucidere adolescenți
Trei cazuri șocante de sinucideri la adolescenți au fost într-o lună, în Maramureș. Psihologul Cecilia Ardusătan explică ce factori pot să ducă la o astfel de situație.

O situație șocantă a avut loc în Maramureș, unde au fost trei cazuri de sinucidere la adolescenți, în numai o lună de zile. În 18 ianuarie în tânăr de 16 ani și-a pus capăt zilelor. Gestul lui a fost de neînțeles pentru cei apropiați. 

Doar câteva zile mai târziu, în același cartier din Baia Mare, un alt adolescent de aceeași vârstă s-a sinucis prin aceeași metodă, spânzurare. 

La mai puțin de o lună, pe 16 februarie, un adolescent de 13 ani și-a pus capăt zilelor prin aceeași metodă, folosind cordonul de la halatul de baie, chiar în baia casei lor din Tăuții de Sus. Despre acest caz, presa locală a menționat că băiatul ar fi fost supărat pentru că era certat în casă din cauza notelor și a temelor. Aparent, acesta  ar fi considerat un motiv minor, însă în opinia psihologilor, nu este vorba de un singur motiv care duce la un astfel de gest extrem, ci este un cumul de factori. 

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan a explicat că tinerii sunt foarte vulnerabili la problemele mentale. „Pe lângă acest fapt, există și o vulnerabilitate de fond. Copiii, prin situațiile (personale, familiale, școlare) prin care trec, pot experimenta stări de neajutorare, neputință, stres mare etc. Simt că nu mai dețin controlul și viața începe să li se pară prea grea”, explică ea.

Mai mult decât atât, mediul este foarte important. „Pe lângă o vulnerabilitate biochimică, mediul are o importanță mare. Ei sunt imaturi emoțional, social, psihologic. De multe ori, nouă adulților ne este greu să gestionăm anumite situații. Imaginați-vă cum sunt ei când creierul nu e dezvoltat total. Să nu aveți impresia că doar voi aveți probleme. Afirmații de genul: <Da’ ce probleme are la vârsta lui? Astea sunt figuri!> … sunt de-a dreptul penibile!”, spune psihoterapeutul.

Adolescenții au probleme „de adulți”

Ea propune, apoi, un exercițiu de imaginație. „Puneți-vă în locul lor. Oare cum se vede lumea din partea cealaltă? Copilul este dincolo de note! Părinți care își obligă copiii să facă medicina, chiar dacă pasiunea lor poate e alta, învățători care uită că în programă au si muzică, desen și mișcare și nu doar matematică. Copii obosiți și <băgați în priză> cel puțin 10 ore pe zi să <reușească> ce de fapt n-am reușit noi. Copii care să mai dea jos de pe burtă că lui tati nu îi place, copii ce trebuie să-și vadă mama sau tata în come alcoolice etc. Putem continua la infinit! Ah! … dar ei nu au probleme. Ce probleme, frate?”, mai spune psihoterapeutul într-o postare pe rețelele de socializare.

Psihologul Cecilia Ardusătan mai arată, apoi, că familia este extrem de importantă pentru confortul psihic al adolescentului și chiar dă câteva exemple de atitudine greșită a părinților și un sfat pentru aceștia. 

„În aceste condiții (cazul problemelor enumerate mai sus, n.r.), ei nu se mai simt conectați la familie, nu se mai simt înțeleși, văzuți, ascultați și așa mai departe. 
Am tineri adolescenți cu depresie majoră și cu indicație de tratament psihiatric, dar părintele decide că nu are nevoie că „e prea tânăr” pentru asta. Sau copii cu depresie majoră care sunt scoși din terapie că vrea <să atragă atenția>.

Eu v-aș sfătui să luați în serios aspectele acestea pentru că e destul de periculos. S-a demonstrat științific că adolescenții nu au dezvoltata acea zonă ce ține de conștientizarea pericolului. Ei nu vor să se sinucidă, vor să scape de suferință. Atunci când aleg asta, suferința e prea mare pentru ei și efectiv nu mai văd soluțiile. 
Copiii au nevoie de iubire, comunicare, înțelegere, reguli, validare etc.

Când un adolescent amenință cu moartea, nu presupuneți că poate fi doar să atragă atenția. Și chiar și așa să fie… oare de ce a ajuns să fie atât de disperat astfel încât așa își strigă NEVOIA DE A PRIMI AJUTOR, DE A FI VĂZUT?”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel