De ce să nu mai gândești negativ la orice simptom: Românii și chinezii, cea mai mare gândire de catastrofizare. Apar tumori cognitive

De ce să nu mai gândești negativ la orice simptom - Foto: Freepick @koldunov @benzoix @kues1
EXCLUSIV
De ce trebuie să nu mai gândim negativ de la primul simptom al unei boli.

Dan Dumitrașcu, profesor de Gastroenterologie la UMF Cluj, președinte fondator al Societății Române de Neurogastroeneterologie, ne-a vorbit despre importanța gândirii pozitive asupra corpului uman.

Potrivit lui Dan Dumitrașcu, România are cele mai mari scoruri de catastrofizare din lume, alături de chinezi.

Profesorul Dan Dumitrașcu spune că tubul digestiv are o anumită structură, iar medicii sunt învățați să recunoască modificări ale structurii și să le trateze. Însă, pe lângă structură, tubul digestiv are funcții, iar în cadrul acestora un rol extrem de important îl joacă sistemul nervos.

Dacă în anii '80, cercetătorii care susțineau că există o legătură între cele două sisteme erau luați în râs, astăzi, dovezile sunt de necontestat și o nouă ramură a medicinei aduce mai multă lumină în problemele de sănătate ale pacienților.

Referindu-se la intestinul iritabil, Dan Dumitrașcu spune că de multe ori, un simptom al acestei afecțiuni îi fac pe mulți dintre pacienți să se gândească la ce e mai rău, chiar dacă realitatea e cu totul alta.

"Pacientul care are somatizare cardiacă simte cum bate inima. Noi nu simțim cu bate inima. Altul are impresia, dacă se concentrează pe respirație, începe să aibă impresia că n-are aer, pe când noi respirăm fără să percepem.

Iată cum unii oameni, la un moment dat, în loc să mănânce, să aibă scaun fără să se preocupe, încep să perceapă niște lucruri care n-ar fi trebuit să le perceapă. Odată percepute aceste simptome, începe cercul vicios al calvarului pacienților și al medicilor care îi îngrijesc.

Mulți spun: De ce am eu aceste simptome? Nu cumva am o suferință severă, nu mai trece, vecinul meu a murit de cancer, nu cumva s-ar putea să fac boală cronică?! Sunt pacienți care preferă să se lase operați, să li se scoată intestinul decât să-și trateze o suferință care nu este deloc chirurgicală.

Un pacient cu intestin iritabil refuză să-și accepte soarta de suferință și trebuie să le dau exemplul pacienților cu diabet sau insuficiență cardiacă care suferă mai mult, care au o speranță de viață mai limitată, dar care nu suferă atât. Aici e problema de gândire negativă sau de catastrofizare", a declarat prof. dr. Dan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

"Se trage întotdeauna o concluzie negativă, de cele mai multe ori cea mai negativă"

 

"Am făcut un studiu multinațional și s-a demonstrat că românii și chinezii au scorurile de catastrofizare cele mai mari.

Cele mai mici scoruri de catastrofizare sunt în Italia.

Deci nu doar că am un simptom, dar începem să gândim negativ. Asta se observă și în viața noastră socială, evenimente politice, se trage întotdeauna o concluzie negativă, de cele mai multe ori cea mai negativă.

Așa se întâmplă cu pacienții. Au simptomul, au durerea, balonarea sau constipația, absolut reale, dar de aici ei își fabrică tumori cognitive, încep să dea interpretări negative, să aibă emoții negative și unii dintre ei încep să aibă comportamente evitante sau toxice. Unii o să înceapă să țină diete nerecomandate și multe altele", a mai spus prof. dr. Dan Dumitrașcu.

De ce ne întoarcem la Dumnezeu când suntem bolnavi. Leca: Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat

Oamenii bolnavi se agață de orice fir de speranță atunci când află un diagnostic dur, precum cel de cancer. De cele mai multe ori primul impuls este acela de a se ruga pentru o minune. 

În schimb, medicina este cea care tratează. Știința medicinei se bazează pe multe științe conexe, începând cu anatomia, biologia, fizica sau chimia, până la fiziologie, farmacologie sau radiologie. 

Am vrut să aflăm de la psihologul Radu Leca de ce oamenii, când se află în fața unui diagnostic dur, se îndreaptă spre credință. Astfel, medicul psiholog a explicat în exclusivitate pentru DC Medical importanța legăturii dintre medicină și credință. 

”De ce ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu atunci când suntem bolnavi? Răspunsul e simplu: Întotdeauna, pacienții diagnosticați cu boli grave, întotdeauna, se vor întoarce cu fața spre Dumnezeu datorită faptului că au nevoie de o minune. Conexiunea cu Dumnezeu este una deosebită, datorită faptului că le oferă stabilitate, echilibru și putere. 

Fără Dumnezeu, pacientul oncologic nu va supraviețui nici măcar o lună din clipa în care este diagnosticat cu boala.

Cei care se duc la slujbe, la maslu, își iau un duhovnic și ajung să trăiască și 10 ani cu tot cu cancer, asta o spun ca psiho-oncolog. Este posibil acest lucru. Credința e mare”, a explicat Radu Leca, psiholog cu competente în psiho-oncologie, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Minunile există și în medicină și credința reduce stresul - Citește în continuare AICI

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel