De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă

de ce sa mananci lactate. FOTO: Freepik @freepik
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi sunt recomandate pentru persoanele predispuse la diabet de tip 2. Care sunt alimentele ce trebuie excluse sau limitate din dietă.

Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.

Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.

Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today.

Lactatele reduc riscul de diabet de tip 2

În acest studiu au fost analizate 10 alimente de origine animală care pot crește sau reduce riscul de a dezvolta diabetul de tip 2. Acestea au inclus:

Carnea totală

    - roșie

    - albă

    - procesată

Lactatele totale

   - produse lactate cu grăsime integrală

   - produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi

Peștele

Laptele

Brânza

Iaurtul

Ouăle

Potrivit datelor, consumul zilnic de 100 de grame de carne totală a fost asociat cu un risc cu 20% mai mare, în timp ce aceeași cantitate de carne roșie a arătat o creștere a riscului cu 22%.

Jumătate din carnea procesată, cum ar fi mezelurile, șunca sau cârnații, ar fi putut contribui la o creștere de 30% a riscului de diabet de tip 2.

”Carnea, în special carnea roșie și carnea procesată, este o sursă relevantă de acizi grași saturați, colesterol, produse avansate și fier heme, despre care se știe că favorizează inflamația cronică subclinică și afectează sensibilitatea la insulină - capacitatea celulelor de a răspunde în mod corespunzător la stimularea insulinei prin absorbția glucozei din sânge, reducând astfel nivelul glicemiei”, a declarat Annalisa Giosue, autorul studiului.

În același timp, consumul a 200 g de lapte a fost asociat cu o scădere cu 10% a riscului, iar 100 g de iaurt cu o scădere cu 6% a riscului de diabet.

”Din punct de vedere nutrițional, produsele lactate sunt o sursă de nutrienți, vitamine și alte componente (calciu, proteine, peptide) cu potenșie efecte benefice asupra metabolismului glucozei.

De exemplu, proteinele din zer au un efect bine cunoscut asupra modulării creșterii nivelului de glucoză în sânge după mese, precum și asupra controlului apetitului și a greutății”, mai spune Giosue, adăugând că ”efecte protectoare în ceea ce privește creșterea greutății și a obezității - factori de dezvoltare a diabetului de tip 2 - au fost raportate pentru probiotice, are pot fi găsite în iaurt, care de asemenea a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2”.

Diabetul de tip 2, manifestări și simptome

În diabetul de tip 2, organismul nu poate să utilizeze eficient insulina pentru a aduce glucoza în celule. Din aceasta cauza, corpul este nevoit să folosească surse alternative de energie, cum ar fi țesuturile, mușchii și organele.

În urma acestei reacții în lanț pot apărea o mulțime de simptome.

Diabetul de tip 2 se poate dezvolta lent. La început, semnele pot fi ușoare, cum ar fi:

- foame constantă

- sete excesivă

- urinare frecventă

- oboseală

- lipsă de energie

- vedere încețoșată

- durere, furnicături sau amorțeala în mâini sau picioare

Pe măsură ce boala avansează, simptomele se agravează și pot provoca unele complicații potențial periculoase. Dacă nivelul glicemiei se menține ridicat pentru prea mult timp, pot apărea complicații precum:

- probleme oculare (retinopatie diabetică)

- boli renale (nefropatie)

- atac de cord sau accident vascular cerebral

- senzații de amorțeală la nivelul extremităților (neuropatie)

- infecții gingivale.

Vezi și: Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel