De ce să mănânci 4-5 alune în fiecare zi: îți scad riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă. STUDIU

E bine să consumi alune în fiecare zi. Foto: Pixabay
Persoanele care consumă arahide (alune) în fiecare zi au un risc redus de a face un tip comun de accident vascular cerebral, dar și pe cel de boli de inimă, comparativ cu cei care nu consumă deloc alune, arată un studiu japonez.

Studiul, publicat ieri în revista Stroke a Asociației Americane a Inimii (link direct studiu), a arătat că persoanele care au consumat patru până la cinci alune pe zi prezintă un risc cu 20% mai mic de a avea un accident vascular cerebral legat de cheaguri de sânge și un risc cu 16% mai mic de a avea orice tip de accident vascular cerebral.

Analiza a determinat, de asemenea, și faptul că persoanele care consumă arahide au avut un risc cu 13% mai mic de boli cardiovasculare, care includ atât accidentele vasculare cerebrale, cât și bolile de inimă. Interesant e că rezultatele au fost aceleași aatât la femei, cât și la bărbați.

„Obiceiul de a mânca alune și nuci nu este încă extins în țările asiatice. Cu toate acestea, adăugarea chiar și a unei cantități mici de arahide la dietă poate fi o abordare simplă, dar eficientă, pentru a ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare”, a explicat autorul principal al studiului, Satoyo Ikehara, într-un comunicat de presă. Ikehara este profesor asociat de sănătate publică în cadrul departamentului de medicină socială de la Școala de Medicină a Universității Suita, Osaka, Japonia.

Cercetătorul a explicat efectul prin faptul că arahidele sunt bogate în substanțe nutritive sănătoase pentru inimă, cum ar fi „acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați, minerale, vitamine și fibre dietetice, care toate ajută la scăderea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea factorilor de risc, inclusiv a tensiunii arteriale ridicate, a nivelului ridicat de colesterol rău LDL în sânge și a inflamației cronice”.

Acesta nu este primul, studiu de acest gen. Cercetătorii din SUA au arătat că arahidele îmbunătățesc sănătate cardiovasculară și la adulții americani care le consumă.

În studiul japonez, însă, cercetătorii au analizat chestionare alimentare de la 74.793 de subiecți, bărbați și femei asiatice, cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, care s-au înscris la Studiul prospectiv al Centrului de Sănătate Publică din Japonia. Grupul a fost urmărit pentru o perioadă medie de 15 ani. Cercetătorii au examinat legătura dintre câte alune au consumat sujbiecții și riscul lor de a avea mai multe tipuri de evenimente cardiovasculare.

Acestea au inclus două tipuri de accidente vasculare cerebrale: ischemic, provocat de formarea cheagurilor de sânge, care reprezintă 87% din toate AVC-urile, și hemoragic, cauzat de vasele slăbite care se rup și sângerează invadează creierul. De asemenea, au analizat legătura dintre consumul de alune și dezvoltarea bolii cardiace ischemice, care apare atunci când arterele care duc la inimă sunt prea înguste.

Asociația  Americană a Inimii recomandă să consumați a cinci porții - adică aproximativ 10 linguri - de alune sau nuci nesărate pe săptămână. În afară de arahide, alte opțiuni sănătoase de nuci includ caju, alune de pădure, sâmburi de migdale și nuci macadamia, toate neprăjite și nesărate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel