Acest medicament comun pentru stomac...
Celulele canceroase ucise de tratamentele anticancerigene nu dispar întotdeauna. Cercetările recente sugerează că deșeurile lăsate în urma eliminării acestora pot stimula recidiva tumorilor și chiar accelera metastazele, punând în pericol succesul tratamentului.
Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, au scopul de a distruge celulele tumorale. Aceste tratamente pot declanșa diferite forme de moarte celulară, cum ar fi apoptoza sau necroptoză, iar procesul de eliminare a acestora este esențial pentru reducerea riscurilor de recidivă. Dar ce se întâmplă, mai exact, cu celulele canceroase după ce au fost ucise?
Atunci când celulele canceroase sunt distruse, fie prin apoptoză (moarte celulară programată), fie prin necroptoză (o formă mai explozivă de moarte celulară), membranele lor se rup, iar conținutul lor intern este eliberat în organism.
Acest lucru atrage fagocitele, celulele imune care "curăță" resturile celulare. Fagocitele înghit celulele moarte și le descompun în componente mai mici, care sunt reciclate și reutilizate de alte celule ale corpului. În cazul apoptozei, acest proces are loc mai lin, fără a provoca inflamație semnificativă, potrivit Live Science.
De ce recidivează cancerul - FOTO: Freepik@vecstock
Deși celulele canceroase moarte sunt în general reciclate, există dovezi că ele pot uneori stimula creșterea unor celule canceroase supraviețuitoare. Acest fenomen este cunoscut sub numele de efectul Révész și a fost observat pentru prima dată în anii 1950.
Mai recent, studii din 2018 și 2023 au arătat că, atunci când celulele canceroase mor și eliberează componente interne, cum ar fi citokinele proinflamatorii sau ADN-ul, acestea pot crea un mediu favorabil creșterii tumorii și chiar pot accelera metastazele.
Vezi și: AVC-ul, din ce în ce mai frecvent la tineri. Cauzele care duc la AVC
Deoarece celulele moarte eliberează substanțe care induc inflamație, acest lucru poate sprijini creșterea tumorilor rămase. În acest context, cercetările sugerează că rezolvinele, molecule derivate din omega-3 care au rolul de a reduce inflamația, ar putea fi o cale de a combate efectele citokinelor și de a preveni stimularea creșterii tumorilor.
Astfel, cercetătorii urmăresc identificarea unor modalități de a contracara acest efect, pentru a îmbunătăți eficiența tratamentelor împotriva cancerului.
Un studiu din 2023 a descoperit că celulele canceroase vii pot răspunde semnalelor transmise de celulele lor moarte. Blocarea acestor semnale ar putea preveni reapariția cancerului, sugerând că tratarea semnalizării celulelor canceroase moarte ar putea fi o direcție promițătoare în dezvoltarea unor terapii anticancerigene mai eficiente.
În concluzie, deși moartea celulelor canceroase este un pas important în tratamentele pentru cancer, procesul de eliminare a acestora poate influența în mod neașteptat progresia bolii. Cercetările viitoare se concentrează pe înțelegerea mai profundă a acestor mecanisme și pe dezvoltarea de terapii care să minimizeze riscurile de recidivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest medicament comun pentru stomac...
Această vitamină scade glicemia și...
De ce recidivează cancerul. Ce se...
Acesta este trucul care te ajută să...
Balonarea: ce este și care sunt...
Un medic chirurg ne-a vorbit despre...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Acest obicei zilnic ne distruge...