De ce pocnesc genunchii pe măsură ce îmbătrânim. Semnalul de alarmă care ar trebui să ne trimită la medic

genunchii - FOTO: Freepik@Zay Nyi Nyi
Medicii explică dacă sunetele acelea care apar în zona genunchilor sunt un motiv de îngrijorare.

Se pare că acesta este un fenomen destul de comun, mai ales pe măsură ce îmbătrânim. Care sunt, însă, cauzele care stau în spatele sunetului.

Sunetele de pocnire sau crăpătură la genunchi sunt comune și, în majoritatea cazurilor, nu sunt un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu sunt însoțite de durere.

Potrivit specialiștilor, aceste sunete pot apărea din diverse motive, cum ar fi cavitația (crearea și separarea unui vid între două suprafețe articulare) sau modul în care rotula se deplasează pe osul coapsei. Crepitus, o situație în care cartilajul este uzat și oasele se freacă unele de altele, este un alt posibil factor, fiind frecvent întâlnit la persoanele cu osteoartrită.

"Genunchii tuturor pocnesc și acest lucru poate fi normal și nu înseamnă că există ceva în neregulă cu genunchiul" a spus Daniel Wiznia, chirurg ortoped la Yale School of Medicine și co-director al programului de necroză avasculară, pentru HuffPost.

Acest lucru este valabil mai ales dacă nu întâmpini durere când se întâmplă.

"Unele pocnituri nedureroase care nu afectează mișcarea sau funcția nu sunt de obicei considerate serioase" a spus Constance Chu, profesor de chirurgie ortopedică la Universitatea Stanford, pentru HuffPost.

Vezi și: Terapia care ucide toate tumorile. Protejează celulele sănătoase. Cum funcționează

Motivele pentru care auzim că ne pocnesc genunchii

De ce ne pocnesc genunchii - FOTO: Freepik@rimsha52

Există multe motive potențiale pentru care genunchiul tău face un sunet de pocnire, au spus ambii experți.

"Cavitația este atunci când ai două suprafețe care formează un vid, și apoi acestea sunt separate brusc" a spus dr. Wiznia.

Sunetul este "produs pe măsură ce cele două suprafețe articulare se despart și lichidul articular formează aproape ca un mic gaz, iar acesta face sunetul".

Vezi și: Când să nu mănânci usturoi: Poate da sângerări, aveți mare grijă

O altă explicație ar putea avea legătură cu modul în care rotula se deplasează.

"Rotula, pe măsură ce se deplasează pe capătul osului coapsei, poate găsi uneori o cale unde există o mică creastă sau un bum în cartilajul din acea cale. Acest lucru cauzează o mică pocnitură, și este normal. Mulți oameni au acest lucru" a spus dr.Wiznia.

Vezi și: Laptele matern, minune pentru prematuri. Dr. Cornelia Preda: O cantitate mică de lapte poate să îi dezvolte intestinul. Ia picături de lapte și freacă gurița copilului

Care este semnul de avertizare

Dar este un semn de avertizare dacă observi durere la genunchi, umflături sau rigiditate. Totuși, dacă pocniturile sunt dureroase sau sunt însoțite de instabilitatea articulației, blocarea genunchiului sau umflături, este important să consulți un medic. Aceste simptome pot indica afecțiuni mai grave, cum ar fi rupturile de menisc, deteriorarea cartilajului sau necroza avasculară.

Există multe lucruri care pot cauza durere sau rigiditate la genunchi, inclusiv rupturi de menisc, deteriorarea cartilajului, artrită, țesut îngroșat din cauza unei leziuni și altele. În cazuri mai rare, pocnitura ar putea fi necroză avasculară.

Pocniturile la genunchi apar frecvent odată cu înaintarea în vârstă, iar exercițiile fizice sunt un mod important de a le gestiona.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel