De ce ne miros urât picioarele. 10 trucuri pentru a scapa definitiv. Cu ce trebuie să te speli

de ce ne miros urat picioarele - Foto: Pexels / Freepick
Care sunt motivele pentru care ne miros picioarele și ce trebuie să faci în acest sens.

"Picioarele produc aproximativ 20 de litri de transpirație pe an. Într-un mediu relativ închis, cum este cel din încălțăminte, aceasta se evaporă greu. Persistența ei duce la acumularea unor mirosuri neplăcute și crearea unor cercuri vicioase.

Sunt persoane care transpiră mai mult: adolescenții, femeile însărcinate, atleții, cei cu hiperhidroză, persoanele stresate. Transpirația impregnată pe picior, șosetă și interiorul încălțămintei înseamnă practic stază și loc îndrăgit pentru bacterii și fungi, care proliferează.

Alimentele care te fac cu 11 ani mai TÂNĂR: Au foarte puține calorii și ZERO colesterol

Atenție la igiena proprie

 

Bacteriile se înmulțesc și elimină oricând produși care augmentează mirosurile neplăcute.

Dacă nu este spălată și îngrijită, încălțămintea devine în scurt timp sursă de miros urât, generatoare de și mai multă transpirație, cauzatoare chiar de infecții fungice care alterează unghiile sau pielea interdigitală, augmentând totodată și mirosul.

Nu există persoane cărora le miros urât picioarele și persoane cărora nu, diferențele fiind mai degrabă relativ mici, date de cantitatea de transpirație produsă. Atenția la igiena proprie, la nivelul sudorației și la starea încălțămintei este cheia.

10 lucruri de știut despre anestezia generală. Ce se întâmplă cu pacientul, după trezire

Ce e de făcut:

1. Picioarele trebuie spălate bine, cu apă caldă și săpun antibacterian, după mers.

2. Se vor folosi șosete spălate la temperaturi înalte.

3. Încălțămintea se spală conform recomandărilor producătorului.

4. Este recomandat a nu se purta două zile la rând aceeași pereche de încălțăminte.

5. Există spray-uri care se dau în interiorul încălțămintei și se vor folosi după fiecare purtare.

6. În zilele când piciorul transpiră mai mult, încălțămintea se va aerisi.

7. În caz de infecții, se va face consult dermatologic și se va urma tratamentul de specialitate. Orice rană se poate complica într-un mediu murdar și închis, așa cum este de multe ori cel din încălțăminte.

8. Se pot utiliza creme pentru picioare, care reduc transpirația și au mirosuri diverse, plăcute și persistente, precum și efect bactericid.

9. Unghiile se vor tăia scurt, iar pielea în exces se va îndepărta.

10. Un duș pe corp cu apă mai rece poate reduce sudorația", a scris mdicul specialist în medicină internă, Vasi Rădulescu, pe blogul său.

Care este pulsul normal și ce se întâmplă dacă ai 90 bpm. Cum îți iei CORECT pulsul

Motivul pentru care transpirația coreenilor NU MIROASE

 

Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiere ale Geneticii, aproximativ 95% dintre coreeni prezintă o mutație a genei ABCC11, datorită căreia transpirația lor nu miroase. Gena ABCC11 este responsabilă de consistența, umedă sau uscată, a substanței secretate de urechi dar și de prezența sau absența osmhidrozei, mirosul neplăcut asociat cu sudoarea, cauzate de secrețiile în exces ale glandelor sudoripare.

Cum se comportă gena ABCC11?

Această genă are două variante diferite. Un om cu o anumită formă este diferit de unul care se naște cu cealaltă formă. În cazul genei ABCC11, diferența este dată de un singur nucleotid. Şi pentru că există două variante, oamenii pot avea trei varietăți posibile: alele GG, GA, sau AA. Aceste trei tipuri sunt responsabile de diferitele fenotipuri pe care le producem. La rândul lor, aceste fenotipuri sunt exprimate prin genotipuri. Oamenii care au genotipul GG sau GA vor produce „ceară de ureche” uscată și au un miros slab, imperceptibil, atunci când transpiră. 

Care este explicaţia?

Geneticienii cred că transpirația fără miros ar fi putut ajuta populațiile din Eurasia nordică să se adapteze mai bine la vremea rece. La animale, observăm că transpirația mirositoare încurajează acel tip de secreţie care ajută la găsirea, atragerea și împerecherea cu parteneri sexuali potriviți. Altfel spus, transpirația mirositoare ar putea juca un rol în atragerea partenerilor. Totuși, să ținem cont că aceasta este doar o ipoteză. Varianta AA a genei ABCC11 este larg răspândită în rândul populațiilor asiatice și se găsește rar la grupuri etnice din Africa sau la caucazieni. Între 30% și 50% dintre cei care locuiesc în Asia Centrală, în insulele din Pacific și în sudul Asiei, precum și indigenii americani au varianta AA și nu dezvoltă niciun miros la subraț. În cazul coreenilor, circa 95% din populație deține varianta AA, în comparație cu numai 2% dintre europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel