Generația Z și tinerii Millennials...
Dacă râzi până când plângi când cineva atinge o zonă sensibilă a corpului tău, ești sensibil la mângâieri. Unii oameni sunt atât de sensibili la mângâieri încât râd sau se crispează la cea mai mică atingere sau la anticiparea faptului că vor fi mângâiați. Alții nu zâmbesc deloc.
Există două școli de gândire în ceea ce privește ceea ce îi face pe oameni sensibili la atingeri. O teorie este că sensibilitatea la atingeri a evoluat ca mecanism de apărare pentru a proteja zonele vulnerabile ale corpului și pentru a arăta supunere. O altă teorie este că mângâierea încurajează legăturile sociale.
Oamenii de știință au descoperit că atingerile stimulează hipotalamusul, zona creierului responsabilă cu reacțiile emoționale, și răspunsurile de luptă sau fugă și durere. Când ești mângâiat, este posibil să râzi nu pentru că te simți bine, ci pentru că ai o reacție emoțională autonomă. De fapt, mișcările corpului cuiva care este mângâiat imită adesea cele ale cuiva care simte o durere severă.
Cercetările mai vechi arată că atât receptorii de durere, cât și cei de atingere sunt activați în timpul mângâierii. Și oamenii râd la fel de tare indiferent dacă sunt mângâiați de o persoană sau de un aparat, potrivit Healthline.
Vezi și: Greșeala uriașă pe care o facem când bem apă. Care este modalitatea corectă de a ne hidrata
Poți fi sensibil la mângâieri oriunde pe corpul tău. Zonele sensibile la mângâiere includ:
- stomac
- subrațe
- picioare
- gât
Susținătorii teoriei care spune că mângâierea a evoluat ca mecanism de apărare ar putea argumenta că aceste zone sunt sensibile la mângâieri pentru că sunt cele mai vulnerabile ale corpului tău.
Vezi și: Cea mai puternică legumă care previne AVC-ul. Desfundă arterele și scade riscul de deces
Gâdilat - FOTO: Freepik@pikisuperstar
Oamenii care sunt extrem de sensibili la mângâieri sau care nu își plac senzația de mângâiere ar putea să aibă dificultăți în intimitatea fizică. Cea mai ușoară atingere îi poate arunca într-o spirala de senzații neplăcute.
Nu este clar dacă poți stăpâni permanent răspunsul la mângâieri. Unii oameni susțin că o abordare de tip „minte peste materie” funcționează. Cu alte cuvinte, suportă și poartă-te bine până când nu mai râzi reflexiv. Ai putea de asemenea să te gândești la ceva serios atunci când ești mângâiat.
Unii oameni de știință sugerează că aceeași activitate cerebrală nu apare dacă încerci să te mângâi singur. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă pentru că anticipi senzația. Ai putea să înșeli creierul plasându-ți mâinile deasupra mâinilor persoanei care te mângâie. Acest lucru îi permite creierului tău să prevadă senzațiile și să suprime răspunsul la mângâiere.
Mângâierea și răspunsul autonom meridian senzorial (ASMR) Răspunsul autonom meridian senzorial (ASMR) este un termen folosit pentru a descrie senzațiile fizice care apar din cauza stimulilor fizici, vizuali și auditivi. Senzațiile fizice sunt descrise ca furnicături, mângâieri și fiori, în special în scalp. Acestea sunt asociate cu un sentiment de pace, calm, euforie și bunăstare.
Vezi și: Tratamentul care elimină celulele canceroase în 5 zile. Efecte asupra celui mai mortal tip de cancer
Râsul este adesea asociat cu distracția. Dar în cazul mângâierii, aceasta nu este neapărat adevărat. Unii oameni se bucură de intimitatea mângâierii și de eliberarea unei sesiuni de râs. Pentru alții, mângâierea nu este deloc un lucru de râs, ci un lucru care le provoacă durere.
Dacă vrei să faci mângâierea mai plăcută, ia în considerare aceste sfaturi:
- Mângâie zonele mai puțin sensibile, cum ar fi palmele, partea de sus a picioarelor și spatele capului.
- Mângâie încet și delicat.
- Mângâie cu o pană în loc de mâini.
- Nu fi dur sau agresiv - menține atmosfera jucăușă.
- Indiferent unde te afli pe spectrul sensibilității la mângâieri, este important să ai limite. Nu forța oamenii să îndure mângâierea, chiar dacă râd. Aceasta se aplică în special copiilor. Opriți mângâierea la prima semn de disconfort.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Acesta este detaliul la care să fii...