De ce face icter nou-născutul. Dr. Preda despre fototerapie: Intră la solar, cu ochii acoperiți. 95% dintre bebeluși fac icter

De ce face icter nou născutul - Foto: Pexels @ Jonathan Borba
EXCLUSIV
Dr. Cornelia Preda, șeful Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre icterul la bebeluși.

"Marea majoritate a nou-născuților, cred că peste 95% dintre nou-născuți fac icter. Acest lucru se cauzează faptului că atunci când se nasc au o hemoglobină mult mai mare decât adultul, este o hemoglobină fetală. Această hemoglobină se va distruge și va elibera o substanță, bilirubina, care poate să determine colorația galbenă a tegumentelor. Această bilirubină este acceptată într-un anumit procent.

Sanador

Icterul nu este o boală. Se numește icterul fiziologic al unui nou-născut, însă, din anumite cauze, producția de bilirubină sau excretarea bilirubinei nu este suficientă, în aceste condiții se poate acumula și la valori foarte mari poate chiar să dea afectare cerebrală, să dea acel numit icter nuclear.

De aceea, noi, la copiii care sunt cu risc, cu infecții, la copii care au incompatibiliăți, beneficiază de fototerapie și avem niște lămpi foarte performante care ne ajută foarte mult", a declarat dr. Cornelia Preda, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

"Deci practic merge la plajă, la solar, încă din primele zile", a glumit Val Vâlcu.

"La solar. Cu ochii acoperiți cu ochelari de protecție. Sunt niște ochelari speciali, nu sunt improvizați, sunt foarte bine fixați și nu există riscul ca un bebeluș să îi dea jos. Și sunt monitorizați tot timpul de către asistentă, adică nu se pun la fototerapie și sunt lăsați acolo. Ei trebuie tot timpul monitorizați", a mai spus medicul neonatolog.

Ce este scorul Apgar și de ce primește bebelușul NOTĂ la naștere. Dr. Cornelia Preda: CINCI semne importante

Cât durează o ședință de fototerapie

 

Dr. Cornelia Preda spune că durata unei ședințe de fototerapie "depinde ce fel de icter are bebelușul".

"Cum ne dăm seama ce fel de icter este. Noi avem niște aparate care citesc transcutanat și putem să ne dăm seama pe ce curbă a bilirubinei se află acel copil și dacă are risc să facă o bilirubină mai mare sau care să necesite un tratament suplimentar, să vedem unde ne aflăm în zona de siguranță sau într-o zonă care necesită fototerapie sau într-una care este foarte gravă și necesită mai mult de fototerapie.

De exemplu, în incompatibilitățile de Rh, care erau foarte frecvente în România, dar acum, datorită faptului că se folosește imunoglobulină anti-D, a scăzut foarte mult numărul. Dar există sarcini neurmărite care ajung la asta. Se făcea o schimbare a sângelui copilului care avea, pentru a scăpa de surplusul de anticorpi primiți de la mamă și de bilirubină.

Erau cazuri deosebite. Acum se folosesc imunoglobuline nespecifice, intravenos, care blochează anticorpii care sunt veniți de la mama care nu are un Rh compatibil cu al copilului și sintetizează niște anticorpi contra eritrocitelor copilului care sunt de alt Rh și blocăm acești anticorpi, facem fototerapie ca să ajutăm la eliminarea bilirubinei și rareori se mai ajunge la schimbare de sânge", a mai spus ea.

"Sunt copii care au valori mari și în creștere de bilirubină care pot să stea la fototerapie și mai multe zile. Dar pentru un icter fiziologic formă medie, și câteva ore sunt de ajuns, pentru că lămpile de fototerapie sunt foarte importante", a conchis medicul neonatolog Cornelia Preda.

Retinopatia, ce este și cât de gravă e. Preda: E un EȘEC să salvezi un prematur foarte mic și ulterior să fie nevăzător

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel