De ce este bine să mănânci brânză Feta. Scăderea riscului de cancer, pe lista beneficiilor

de ce este bine sa manaci branza feta. FOTO: Freepik @valeria_aksakova
Brânza feta are beneficii importante pentru sănătate, printre ele aflându-se și scăderea riscului de cancer.

Brânza este produsul lactat considerat un superaliment, fiind ”esența” laptelui, cu un conținut bogat de nutrienți și vitamine. Mai mult, este un aliment versatil, putând fi consumată atât ca fel principal, cât și ca desert, dulce sau sărat, la micul dejun sau la cină, în combinații foarte variate, fapt ce îi permite să se afle în regimul alimentar al majorității oamenilor.

Brânza feta, cu un gust specific, este obținută din lapte de oaie sau de capră, ori combinația dintre acestea, iar aportul nutritiv bogat și beneficiile pentru sănătate o recomandă ca printre cele mai bune tipuri de brânzeturi.

Ce conține brânza feta

Acest tip de brânză are o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale. Astfel, 100 de grame de brânză conține:

- calorii 265

- carbohidrați 3,88 g

- proteine 14,2 g (25% din Doza Zilnică Recomandată - DZR)

- grăsimi totale 21,5 g

- colesterol 89 mg (29%)

- folați 8% DZR

- niacină 6%

- pirodoxină 32,6%

- riboflavină 65%

- tiamină 13%

- vitamina A (14%), vitamina D (5%), vitamina E (1%), vitamina K (1,5%)

- sodiu 76%

- potasiu 1,3%

- calciu (49%), cupru (3%), fier (8%), magneziu (5%), mangan (1%), fosfor (48%), zinc (26%), notează Nutrition&You.

Care sunt beneficiile brânzei feta

Luptă împotriva cancerului. Acidul linoleic conjugat (CLA), un acid gras esențial Omega 6, contribuie la dezvoltarea masei musculare și la reducerea țesutului adipos, motiv pentru care brânza feta este potrivită în dietele pentru menținerea sau scăderea în greutate. Mai mult decât atât, CLA împreună cu proteina alfa-lactalbumină poate avea un efect antitumoral, prin scăderea riscului de dezvoltate a cancerului.

Susține sănătatea oaselor. Fiind o sursă importantă de calciu, proteine și fosfor, brânza feta este benefică pentru sănătatea oaselor, iar doza mare de calciu contribuie la îmbunătățirea densității oasoase, o problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă, în special femeile aflate la menopauză.

Contribuie la funcționarea optimă a sistemului digestiv. Datorită modului de obținere a brânzei feta, prin fermentare, aceasta este o sursă importantă de probiotice, elemente benefice pentru sănătatea micromiomului și a sistemului digestiv.

Mai mult, consumul regulat și moderat de brânză feta susține imunitatea si capacitatea organismului de a lupta cu agenții patogeni externi, având totodată și un efect antiinflamator.

Ameliorează anemia. Conținutul de fier, acid folic și vitamina B12 sprijină menținerea unui nivel echilibrat al fierului din organism și reducerea riscului de anemie, afecțiune care ”mănâncă” acest nutrient și care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Susține sănătatea ochilor. Vitamina B2 din brânza feta este bună pentru ameliorarea migrenelor și a durerilor comune de cap. Mai mult, contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a bolilor oculare degenerative, printre acestea numărându-se cataracta, ketatoconusul și glaucomul, afecțiuni asociate înaintării în vârstă.

Care sunt contraindicațiile consumului de brânză feta

Brânza feta are totuși și câteva lucruri la care trebuie să fim atenți. Așa cum am menționat anterior, acest tip de brânză are un conținut ridicat de sare, motiv pentru persoanele ce nu a voie să consume sare trebuie să îl ia în calcul acest aspect.

De asemenea, brânza feta trebuie consumată cu grijă de persoanele care au intoleranță la lactoză, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Roșiile cu brânză, combinație periculoasă pentru curele de slăbire

Brânza, înlocuitorul cărnii. Bilic, despre combinația perfectă: Această asociere face diferența. Are efect antidepresiv

Brânza este un superaliment. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în cadrul emisiunii Vorbește lumea de la Pro TV care sunt combinațiile ideale pentru a avea o masă sănătoasă. În plus, brânza nu este un produs lactat, chiar dacă este obținută din lapte. Este esență de lapte.

”Brânza este un aliment fabulos pentru că merge în combinație cu orice, cu carne, cu toate făinoasele, cu legume. În momentul în care pui un pic de brânză totul capătă altă savoare.

Important e să știm că brânza este pe principiul ”faci ce vrei, dar știi ce faci”. Nu este un produs lactat. Brânza, spre deosebire de produsele lactate, lapte bătut, lapte dulce, iaurt, kefir, brânza proaspătă de vaci care au grăsime sub 10%, brânzeturile și cașcavalul sunt o categorie aparte. Ele reprezintă ce reprezintă mezelurile pentru carne. Este un fel de esență de lapte. Concentrează brânza tot ce înseamnă grăsime și proteine din lapte și se scoate apa, zerul”, a explicat Mihaela Bilic.  Citește mai departe AICI.

Vezi și: 4 moduri de împrietenire cu legumele. Nutriționist: Educația gustului are loc în copilărie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel