De ce ar fi statinele o soluție în tratarea colitei ulcerative

Boli intestinale
Cercetătorii susțin că statinele, care redc colesterolul, pot fi folosite în tratarea colitei ulcerative.

Cercetătorii consideră că statinele pot reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare și proceduri chirurgicale pentru tratarea colitei ulcerative.

Despre colită ulcerativă

Inflamația conduce la colită ulcerativă, iar oamenii de știință cred că apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele rectului sau colonului. Simptomele includ sânge în scaun, diaree care nu răspunde la medicamentele fără prescripție medicală și durerea abdominală.

Tratamentele actuale pentru boală includ antiinflamatoare; cu toate acestea, un număr semnificativ de persoane nu răspund la aceste medicamente. Iar singura soluție pentru boală e o colectomie: îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului colon.

Cercetarea

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit o legătură între atorvastatina, o statină care se comercializează sub numele de Lipitor, și o reducere semnificativă a ratelor de colectomie, necesitatea de medicamente antiinflamatoare și spitalizare în rândul celor cu colită ulcerativă.

Asocierea terapiei cu atorvastatin cu rezultatele pe termen lung, inclusiv rata scăzută a colectomiei - în comparație cu pacienții cărora li s-a prescris un medicament comparativ - este interesantă, a spus el. El a explicat, de asemenea, că „studiile anterioare ale terapiei cu statine au sugerat, de asemenea, un beneficiu în istoria naturală a bolii inflamatorii intestinale (IBD), incluzând rate de incidență potențial scăzute, utilizarea scăzută a steroizilor și rate mai mici de cancer colorectal.” Noua cercetare apare în Jurnalul Asociației Americane de Informatică Medicală.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care iau statine au fost cu 50% mai puțin susceptibile de a necesita o colectomie, indiferent de vârstă. Au mai descoperit în plus că aceia care au luat atorvastatină timp de mai mult de 6 luni au avut rate mai mici de colectomie decât cei care au luat medicamentul timp de mai puțin de 6 luni. De asemenea, au ajuns la concluzia că alte statine ar putea avea efecte similare datorită expresiei genei similare cu atorvastatina.

Oamenii de știință concluzionează că atorvastatina poate funcționa ca o opțiune de tratament pentru colita ulcerativă. „Știm de multă vreme că statinele sunt antiinflamatorii, dar încă nu știm foarte bine mecanismul”, a declarat Purvesh Khatri, autor principal al lucrării, profesor asociat de Medicină și Știința datelor biomedicale la Universitatea Stanford, potrivit Medical News Today.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel