Dan Chișu, de trei ori cu cancer de piele în cinci ani. Ce greșeli a făcut de a pățit așa ceva

Dan Chișu a povestit cum a aflat că are cancer de piele și cum a scăpat de el
Dan Chișu, cunoscutul actor, regizor și producător român a fost diagnosticat de trei ori cu cancer de piele în ultimii 5 ani, iar tumorile descoperite la el puteau produce mutilarea feței, daca evoluția era necontrolată.

Dan Chișu a jucat în filme precum „Senatorul Melcilor", „Asfalt Tango" și „Faimosul paparazzo". În 2010 a debutat ca regizor, scenarist și producător cu lungmetrajul „WebSiteStory". Cel mai recent l-ați văzut în „#Selfie", în 2014. Despre viața sa personală s-au scris multe în presă și, cu toate astea, nimeni nu a știut despre lupta sa cu cancerul de piele.

Greșelile uzuale: stai mult la soare, fără protecție

Cunosctul actor și regizor român a povestit că a făcut greșelile pe care mulți le fac. „Eu am avut o perioadă în care m-am expus destul de mult la soare și, la început, am neglijat partea cu cremele de fotoprotecţie. Se pare că am un ten cu o pigmentație predispusă la asemenea atacuri", a epxlicat el.

Norocul său a fost că prima leziune i-a fost remarcată, la o petrecere, de un dermatolog. „Dr. Mihaela Leventer a zis Ia stai, ce e asta? Vino la o consultație. Și m-am dus. A scos o lupă, s-a uitat. A zis „Da, vino mâine". Atunci m-am speriat (...) Aveam educația controlului medical anual și, în general, am grijă de sănătatea mea. Dar pielea am neglijat-o. Am zis că ce poate să mi se întâmple? Dacă nu mă lovesc, nu mă tai, sunt bine", povestește Dan Chișu, despre prima sa întâlnire cu cancerul de piele. Apoi, „doctorița mi-a luat o probă pentru biopsie și în câteva zile m-a programat pentru intervenție". 

Contează diagnosticul timpuriu

„Am avut noroc pentru că puteam să întârzii cu diagnosticarea. Atunci mi-am dat seama că fiecare detaliu contează și că, mai importantă decât rezolvarea problemei, este prevenția. Cu cât ajungi mai devreme la medic, cu atât intervenția este mai ușoară", a ovestit Dan Chișu.

Forma de cancer de piele cu care a fost diagnosticat Dan Chișu apare mai ales la persoanele care petrec mult timp afară, în soare, fără să folosească creme de protecție solară.

Carcinomul este, practic, cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la om. Nu avem statistici naționale, doar estimări, dar medicii spun că sunt aproape 45.000 cazuri noi pe an. La acestea se adaugă peste 2.500 de români care sunt diagnosticați cu melanom în fiecare an - a doua formă de cancer de piele, extrem de periculoasă. Din păcate, însă, aproximativ o mie de oameni mor anual din cauza unui cancer de piele. 

Mai e o parte proastă. Forma de cancer de piele pe care a făcut-o Dan Chișu poate să reapară. De altfel, regizorul a fost operat de trei ori în ultimii inci ani pentru cancer la piele.  

Formă de cancer care are recidivă

Prima tumoare i-a fost extirpată în martie 2014 pe vârful nasului, a doua a fost operată în martie 2017 - pe frunte, iar a treia - în aprilie 2019 - la baza nasului, aproape de sprâncene.

De fiecare dată, regizorului i s-a făcut o biopsie cu rezultat în maxim 48 de ore pentru confirmarea diagnosticului. Odată stabilită forma de cancer, a urmat intervenția chirurgicală. Operațiile au fost realizate prin tehnica de microchirurgie Mohs, care permite medicului să verifice în timp real întinderea tumorii în țesut, prin biopsii repetate. Practic, doctorul i-a extras, de fiecare dată, tumora cu toate rădăcinile.

„Totul a durat câteva ore. În timpul acesta am fost deschis și dr. Leventer a tăiat câte o bucată de tumoare până nu a mai găsit nicio celulă canceroasă. La final m-a închis și asta a fost", își amintește regizorul.

Pentru că există acest risc de recidivă, controalele la deratolog ar trebui să fie o rutină, iar protecția solară nu trebuie să lipsească sub nicio formă.

„Bucuria de a învinge cancerul îi poate face pe pacienți să nu mai fie atât de vigilenți. Este ceea ce s-a întâmplat și cu Dan Chișu. Trebuie știut că razele UVA pătrund profund în derm și provoacă schimbări la nivel celular. Aceste modificări celulare, odată provocate, cresc foarte mult șansa de a face cancer de piele din nou", a explicat Dr. Mihaela Leventer.

„Am stat la soare, m-am expus destul de mult și am neglijat cremele de protecție. Am și o pigmentație predispusă la astfel de atacuri. Așa că a doua oară am ajuns repede la Dr. Mihaela Leventer. Chiar dacă eram pregătit de data asta, sperietura a fost mare. Când auzi că ai cancer, cu toată stăpânirea de sine, e un cuvânt care sperie", explică regizorul.

La sănătate nu se face rabat

Această experiență l-a făcut pe regizor să fie mai vigilent la semnele pielii. Acum are o rutină în ce privește controlul periodic la dermatolog și măsurile suplimentare de protecție atunci când petrece timp la soare.

„Cel mai bun loc este cel care îți dă rezultatele cele mai bune. Nu faci rabat la sănătate. Am învățat asta pe pielea mea. Acum vin la control în fiecare an", spune Chișu.

Urmare a acestei experiențe personale, Dan Chișu a acceptat să fie parte din campania de informare și conștientizare a publicului privind cancerul de piele intitulată SKINbarea, promovată de Fundația Dr. Leventer pentru sănătatea pielii.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel