Locul de care trebuie să te ferești în caz de cutremur. Ce faci dacă te prinde acasă, la muncă și în mașină

cutremur - FOTO: Freepik@chandlervid85
Ce trebuie să facem în caz de cutremur? Cât de pregătiți suntem la 47 de ani de la seismul de 7,2 pe scara Richeter care s-a produs în zona seimică Vrancea, în urma căruia și-au pierdut viața peste 1500 de oameni și 35.000 de familii au rămas fără adăpost.

47 de ani s-au scurs de la cutremurul din 4 martie 1977, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, în urma căruia 1500 de oameni au murit. Seismul care a durat 56 de secunde s-a simțit în aproape toată Europa de Est. 

Nimeni, nicio instituție, niciun aparat oricât de performant ar fi nu poate prezice când va avea loc următorul seism major. De aceea, reprezentanții IGSU ne arată ce trebuie să facem în caz de cutremur. 

Mircea Coșea, pentru DC BUSINESS - Cum va face față România unui nou cutremur major. Mircea Coșea este pesimist

Cutremur - Ce facem înaintea unui seism

Potrivit IGSU, trebuie să efectuăm activități de reparații și întreținere la clădiri care necesită atenție. Nu intervenim în modificări care ar afecta structura de rezistență a clădirilor, nici în montarea de echipamente grele pe elementele lor structurale sau nestructurale. În plus, ne pregătim rucsacul pentru situații de urgență, care conține resurse esențiale pentru a supraviețui timp de 3-5 zile în cazul unei evacuări necesare. În lumina acestor măsuri, ne imaginăm și evaluăm potențialele riscuri în fiecare cameră a locuinței în caz de cutremur.

Vezi și: Alimentele care vor dispărea din cauza schimbărilor climatice. Cum ne afectează

Cutremur - Ce facem în timpul seismului

Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.

- Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

Dacă suntem în interiorul unei clădiri trebuie să:

- Rămânem pe loc, nu încercăm să ieşim afară şi nu ne ducem pe balcon.

- Ne adăpostim sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ne ținem bine de aceasta.

- Dacă suntem pe un hol, ne așezăm în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

- Ne protejăm capul şi faţa.

- Ne îndepărtăm de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

- Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotile şi protejaţi-vă capul şi ceafa, potrivit IGSU.

Cutremur - Ce facem dacă suntem într-un loc public

Supraviețuirea noastră depinde în mod direct de felul în care acționăm. Astfel, potrivit IGSU, dacă suntem într-un loc public, precum un magazin trebuie să ne adăpostim în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.

- Nu ieşim afară unde am putea fi răniți. 

- Nu utilizaăm liftul. Dacă ne aflăm în lift în timpul producerii cutremurului, apăsăm butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşim cât mai repede posibil din lift şi ne adăpostim într-un loc sigur. 

"Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge", mai notează IGSU.

Vezi și: Iaurtul poate reduce riscul de diabet tip 2. FDA aprobă această informație: Cel puțin două pahare sau trei porții pe săptămână

Cutremur - Ce facem dacă suntem în exteriorul clădirii

- Trebuie să ne adăpostim într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Cutremur - Ce facem dacă suntem în autoturism

În acest caz trebuie să rămânem în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşim din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptăm forţele de intervenţie.

Potrivit IGSU, ne oprim într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.

Vezi și: De ce este bine să mergem la biserică. Vlad Ciurea: O să vedeți că de undeva, de sus, din cupolă, încep să se coboare anumite gânduri, idei

Cutremur - Ce facem după încetarea seismului

Cutremur - FOTO: Freepik@Ilugram

După încheierea cutremurului, trebuie să rămânem calmi și să liniștim persoanele panicate și copiii.

Vom verifica dacă suntem răniți și vom acorda primul ajutor, doar dacă ne simțim în măsură să o facem. În situația în care suntem blocați sub dărâmături sau într-o încăpere, vom încerca să transmitem semnale lovind cu un obiect tare în partea cea mai compactă a spațiului, astfel încât să putem fi identificați de echipele de căutare-salvare.

Vom evita să utilizăm telefonul, cu excepția situațiilor de urgență. Ne vom îmbrăca în haine și încălțăminte rezistente pentru a evita rănirea de bucățile căzute, în special de sticlă.

Vom verifica eventualele pagube la locuință și starea instalației de gaz folosind emulsie de apă și săpun. În caz de scurgeri de gaz, vom închide robinetul de alimentare, vom îndepărta sursele de foc și vom ventila încăperea.

Dacă avem acces la apă curentă, vom umple cada și alte recipiente pentru a avea rezerve în caz de întrerupere a aprovizionării. Dacă evacuarea locuinței este necesară, nu vom uita să luăm cu noi rucsacul de urgență.

Cutremur - De ce să nu folosim scările

Suntem atenți la scări, deoarece mișcarea seismică ar fi putut afecta rezistența acestora. În cazul în care avem nevoie de ajutor și nu putem ieși din locuință, vom amplasa un afiș la fereastră pe care să scrie cu litere foarte mari: "AJUTOR!".

Vom asculta instrucțiunile autorităților la radio. Evităm să folosim mașina decât în cazuri de urgență extremă, pentru a lăsa căile de circulație libere pentru vehiculele de intervenție. În școlile preșcolare, primare și gimnaziale, profesorii vor ghida copiii și le vor asigura protecția până la sosirea unui adult din familia lor.

Vezi și: Bolile aproape imposibil de diagnosticat. Daniel Andrei: Nu toate au tratament

Cutremur - kit de urgență

Rezerva sau rucsacul pentru situații de urgență conține obiecte care ne ajută pentru 3-5 zile, în cazul în care este necesar să părăsim locuința. Conținutul minim al acestei rezerve include:

- Apă (minim 4 litri)

- Alimente ușoare și neperisabile, cum ar fi biscuiți, batoane energizante etc.

- Trusă de prim ajutor

- Pătură

- Aparat de radio cu baterii

- Lanternă

- Baterii de rezervă

- Fluier

- Articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică

- Agendă cu numere de telefon importante.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, diagnostic. Dr. Rodica Niculescu: Vedem nivelul la care s-a produs ocluzia

Cutremur - Ce este triunghiul supraviețuirii

Dacă un cutremur survine în timpul nopții, se recomandă să ne adăpostim sub grindă sau în apropierea pereților, în ceea ce este cunoscut ca și "triunghiul supraviețuirii". Acest lucru înseamnă că dacă plafonul cade, fiind lângă un perete, este posibil să se formeze un triunghi între podea, perete și plafon, oferind o zonă mai sigură.

Este esențial să subliniem că există multe clădiri care nu sunt în siguranță în caz de cutremur, deoarece nu au fost întărite corespunzător pentru a face față forțelor seismice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel