Cum știi ce tip de piele ai. Dermatologul Olga Simionescu explică la ce să fii atent: Ei sunt cei mai predispuși la cancer de piele. Nu se bronzează niciodată, se ard întotdeauna

Tip de piele - Foto: Freepik @yuliyafurman
EXCLUSIV
Cum știi ce tip de piele ai? Medicul dermatolog Olga Simionescu ne-a explicat cele 6 tipuri de piele. Cine se arde și cine se bronzează în funcție de tipul de piele și cine e cel mai predispus la cancer de piele.

Factori precum vârsta, sănătatea și tipul de piele determină modul în care o persoană va fi afectată de expunerea la UV. Persoanele peste50 de ani și sub 5 ani, în general, sunt mai sensibile la efectele nocive ale UV. De asemenea, persoanele cu deficiențe imunitare și boli cronice tind, de asemenea, să fie mai susceptibili la efectele negative ale expunerii la UV, potrivit FDA.

În general, persoanele cu ten mediu spre închis sunt mai puțin sensibile la expunerea la UV. Deși persoanele cu ten închis sunt mai puțin susceptibile să dezvolte cancer de piele decât cele cu ten deschis, acestea pot dezvolta malignități și pot suferi din cauza razelor UV.

Ei bine, dermatologii împart pielea umană în șase tipuri - de la tipul 1 (cel mai sensibil), la tipul 6 (cel mai puțin sensibil). Persoanele cu pielea de tip 1 sunt deosebit de expuse riscului și ar trebui să evite expunerea la UV.

Medicul dermatolog Olga Simionesu ne-a explicat cum ne putem da seama ce tip de piele avem, cum știm dacă pielea noastră se arde sau se bronzează la soare și cum știm cât de predispuși suntem la dezvoltarea cancerului de piele din cauza razelor UV.

Foto: Freepik

 

"În primul rând se uită la ochi. Se spune că dacă ochii sunt albaștri sau verzi, tipul este 1 sau 2. 

Puține tipuri de piele, și în România, sunt de tip doi dacă ochii sunt căprui.

Tipurile 3, 4, 5 și 6 sunt cu ochi căprui și negri. 

În al doilea rând, dacă există efelide (n.r. pistrui), este un tip 1 sau tip 2.

În al treilea rând, cum răspunde la întrebarea: te arzi sau te bronzezi la pielea nepregătită pentru soare în primele 30 min de expunere la soare?

Melano-compromișii 1 și 2 nu se bronzează niciodată, aproape totdeauna se ard. 1 se arde întotdeauna, 2 aproape totdeauna se ard.

3, 4, 5 și 6, având o pigmentare constituțională moderată, ei nu se ard. Și mai apoi, tipul cu părul roșu", a declarat medicul Olga Simionescu, medic primar, specialitatea Dermato - Venerologie, pentru DC MEDICAL.

Cine sunt cei mai predispuși la cancer de piele

Melanina este o substanță naturală care determină culoarea părului, pielii și ochilor. Celulele speciale numite melanocite produc melanină.

Toți oamenii au același număr de melanocite, dar unii produc mai multă melanină, alții mai puțină. Dacă aceste celule produc puțină melanină, părul, pielea și ochii vor fi foarte deschise la culoare. Dacă produc mai multă melanină, părul, pielea și ochii tăi vor fi mai închise.

Cantitatea de melanină pe care o produce corpul depinde și de genele tale.

Există mai multe tipuri de melanină:

1. Eumelanină - care produce culori închise în păr, ochi și piele și include două tipuri - maro și negru.

2. Feomelanină - colorează părțile roz ale corpului, cum ar fi buzele. Părul roșu, de exemplu, rezultă din prezența unor cantități egale de feomelanină și eumelanină.

3. Neuromelanină - controlează culorile neuronilor, celulele nervoase care trimit mesaje în tot corpul și nu este implicată în aspectul tău, potrivit WebMD.

"Părul roșu, roșcații, ei nu au eumelanină, nu au melanină normală. Ei au feomelanină, o melanină de culoare roșie. Ei sunt cei mai predispuși la cancer de piele, la îmbătrânire cutanată și la agresiunea solară cutanată", a mai spus medicul dermatolog Olga Simionescu.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel