Cum scapi de mâncărimea de la mușcăturile de țânțari. REMEDII NATURALE

Mușcătura de țânțar      Foto: Pixabay
Mușcăturile de țânțari provoacă disconfort, zona se înroșește și apare mâncărimea insuportabilă. Iată câteva remedii naturale care te scapă de această mâncărime

Mușcăturile de țânțari ne afectează diferit: la unele persoane apare doar o înroșire a zonei, la altele o mică umflătură, dar sunt oameni care prezintă simptome mai severe de umflare și la care mâncărimea e insuportabilă. 

Atunci când te mușcă / înțeapă, țânțarii îți sug sângele dar și introduc o parte din saliva lor în interiorul plăgii. Saliva de țânțari are proteine care opresc coagularea sângelui, ca țânțarii să poate suge mai mult sânge fără ca rana să se închidă imediat. 

Deoarece salvia de țânțari este străină corpului uman, sistemul imunitar începe să o atace prin eliberarea de histamină. Histamina este aceeași substanță chimică pe care corpul o eliberează atunci când are o reacție alergică, motiv pentru care simptomele incomode ale mușcăturii de țânțar seamănă cu un răspuns alergic. Majoritatea oamenilor se aleg cu umflături, dureri și mâncărimea enervantă după ce au fost mușcați de un țânțar.

Remedii pentru mușcăturile de țânțari

Există mai multe remedii pe care le puteți încerca pentru a atenua iritarea, umflătura și mâncărimea din zona unde v-a mușcat un țânțar. 

Protejați-vă!

Ca să nu aveți parte de toate acestea, cea mai bună soluție este să vă protejați: sunt numeroase soluții, unele naturiste și bio, care țin la distanță țânțarii. Apoi e bine să aveți plase de țânțari la geam, iar in cază puteți folosi dispozitive contra țânțarilor. Dacă totuși n-ați scăpat, puteți folosi:

Spiritul medicinal

Curățați mușcătura și aplicați spirt medicinal pe rană cu un tampon de bumbac. Vă va ustura câteva secunde, dar odată ce spirtul se evapora și mâncărimea se atenuează. 

Mierea

Mierea este un antibacterian natural care are proprietăți antiinflamatorii. Cu toate acestea, nu folosiți miere dacă intenționați să ieșiți afară la plimbare, deoarece insectele (inclusiv albinele și viespile) vor fi atrase de dulceață.

Aloe vera

Gelul de aloe vera, cumpărat sau făcut de casă dintr-o frunză de aloe vera, are proprietăți de răcire care pot reduce umflarea.

Busuioc

Frunzele de busuioc conțin substanțe chimice care funcționează ca un balsam natural pentru mâncărime. Zdrobiți câteva frunze de busuioc într-un mojar, apoi amestecați cu un unei neutru și 2 picături de ulei esențial de mentă, pentru a calma pielea. Ca bonus, uleiul de busuioc vă va face să mirosiți frumos!

Usturoi

Usturoiul are compuși antiinflamatori naturali. Cu toate acestea, un cățel de usturoi zdrobit folosit de unul singur este prea puternic pentru a accelera vindecarea și poate exacerba iritarea pielii. Combinați usturoiul zdrobit cu un ulei neutru pentru a crea o soluție mai blândă, care va avea același efect calmant pentru mușcăturile de țânțari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel