Cum arată medicina viitorului. Coliță: Nu trebuie să țină bolnavul în spital

cum arata medicina viitorului - FOTO: Freepik@creativeart
EXCLUSIV
Cum arată medicina viitorului și ce beneficii aduce pacienților. Ce înseamnă platformele medicale.

Cum arată medicina viitorului și care sunt efectele asupra pacienților. Platformele medicale reunesc diferite institute care oferă pacienților servicii medicale de înaltă calitate, realizate de echipe multidisciplinare.

”Ajugem la platforma medicală de care vorbeam și care în principiu are două aspecte. Unu este al unei integrări medicale și cu acesta aș vrea să începem deci ceea ce ați conturat dvs. pentru afecțiunile maligne hematologice.

Vorbim de un adevărat institut de boli hematologice pentru adulți și copii. Pe platforma Fundeni, la un moment dat au funcționat chiar separat, un Institut de boli digestive și Transplant hepatic, de nefrourologie și transplant renal și bolile hematologice, cumva într-un concept unitar ca cel pe care l-ați descris în vecinătatea altor institute, cel de Boli Cardiovasculare și cel Oncologic.

Deci asta ar fi legat de posibilitatea integrării medicale, pentru că un pacient atunci când vine într-o asemenea platformă uneori n-are o singură afecțiune, are mai multe, el trebuie văzut și din punct de vedere cardiac. E o întreagă echipă care participă la tratamentul lui și circuitul pe această platformă trebuie cumva optimizat și chiar îmbunătățit.

Al doilea palier de integrare se referă la ceea ce am putea numi arhitectonica spitalului modern. Am avut recent o discuție cu dna. arhitect Cristina Gociman, care a prezentat viziunea dumneaei despre ce ar trebui să însemne Spitalul Fundeni. Spunea că ar trebui să fie o casă a speranței.

Un anumit impact psihologic îl are însuși intrarea în spital a bolnavului, felul în care percepe clădirea, atmosfera ambianța. Deci, despre aceste două tipuri, despre integrarea medicală și despre integrarea arhitectonică cum le vedeți în calitate de manager al Institutului Clinic Fundeni”, a spus prof. univ. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate, de la DC Medical.

Vezi și: Terapiile inovative, efect major. Coliță: Corectitudine a răspunsului terapeutic

Ce înseamnă integrarea medicală

Dr. Ana Coliță a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL despre ce înseamnă integrarea medicală și ce beneficii aduce pacienților.

”Aș începe cu integrarea medicală și sunt convinsă că noi, pe platforma Fundeni, ar trebui să organizăm în primul rând aceste laboratoare de diagnostic genetic, să-i spunem așa. Folosim genetic într-un înțeles lar, pentru că genetica la momentul acesta înseamnă genomică, înseamnă proteomică, înseamnă analize din ce în ce mai aprofundate ale celulei maligne și eu cred că ar fi justificat ca noi să facem un astfel de demers în colaborare cu colegii noștri de la Institutul Oncologic București, pentru că nu aș vedea necesitatea mai multor laboratoare atât de performante.

Cred că ar trebui să ne unim capacitățile, atât de infrastructură, dar poate mai mult infrastructura umană, deci capacitatea umană și extraordinarii specialiști care își desfășoară activitatea în ambele institute, astfel încât să realizăm un un laborator unic, care să poată realiza și un număr mai mare de tipuri de analize și, evident, toate acestea realizate la un cost mai bun, pentru că cu cât vom avea un număr mai mare de pacienți, cu atât vom reuși să realizăm aceasta cu costuri mai mici.

Cred că un laborator de diagnostic al cancerului ar fi suficient pe platformă și ar putea deservi, nu mai poate cele două mai institute, ci poate chiar o zonă mai extinsă din jumătatea de sud a României.

Vezi și: Adevărul despre dulceața de casă și halva. Până la ce oră trebuie mâncate dulciurile. Bălănică: Pofta de dulce poate fi controlată așa

Cred că modelul acesta este utilizat și în alte țări și știu că în Germania, de exemplu, există centre foarte înalt specializate de diagnostic a cancerului unde sunt trimise probe de la foarte multe structuri medicale. Deci cred că ar noi ar trebui să profităm de faptul că suntem o platformă deja funcțional, aceste legături între noi deja sunt bine stabilite și ar trebui să creștem capacitatea de diagnostic și chiar să oferim aceste tipuri de investigații și colegilor noștri care își desfășoară activitatea în centre mai mici.

Mai mult decât atât, sunt foarte multe alte lucruri care poate ar trebui realizate unitar. Anumite tipuri de investigații imagistice sau scintigrafia, de exemplu, ar putea fi abordată unitar la nivelul platformei Fundeni”, a explicat dr. Ana Coliță, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.

Cum arată spitalele viitorului

”Sunt convinsă că spitalele viitorului vor trebui cumva să funcționeze ca un puzzle, deci ele să se interconecteze și fiecare să ofere ceea ce are mai bun, pentru ca pacientul, mai ales în structurile acestea care sunt foarte apropiate din punct de vedere teritorial, așa, să poată fi abordat complex.

 Și mă bucur că ați adus în discuție ideea și modul în care dna. profesor Gociman vede spital sau noul Spitalul Fundeni și din discuțiile pe care le-am avut atât cu dumneaei, dar și cu dvs. și cu practic toți membrii echipelor medicale din Institutul Clinic Fundeni, noi toți am agreat ideea că noul Fundeni ar trebui să fie un spital în care pacientul să aibă acces la programe de screening foarte performante, să aibă acces la foarte multe investigații care să se poată realiza în sistem ambulator, pentru că omul modern și medicina modernă nu trebuie să mai țină bolnavul în spital.

Bolnavul trebuie pentru confortul psihic și psihologic, trebuie să stea în condițiile familiare, deci la domiciliu, de principiu, și să vină la spital pentru durate foarte scurte și pentru intervenții precise, fie de diagnostic, fie de de tratament. Deci cred că lucrul acesta ar trebui să se regăsească în ceea ce gândim pentru a fi noul Fundeni, să fie o structură în care management-ul pacientului să fie realizat de la noțiunile acesta de prevenție.

Vezi și: Foliculita: ce este, de fapt. Cauze, simptome, prevenție. Viviana Iordache: Este confundată des cu firele de păr încarnate după epilare. E cu totul altceva

Prevenția este mai puțin posibilă la noi în Institut, dar măcar de la screening și diagnostic precoce, diagnostic complex și foarte performant al cancerului, urmată apoi de posibilitatea și disponibilitatea tuturor terapiilor moderne.

Iar aici, evident, colaborarea cu colegii de la Institutul Oncologic, care totuși au unele specialități medicale sau sunt specialități pe care noi nu le avem în institut, noi nu avem chirurgie toracică, nu avem radioterapie, deci lucrurile acestea împreună, practic, vor duce la un la un management complex și complet al pacientului și, evident, urmat apoi de capacitatea de monitorizare atât a efectelor pe termen scurt, dar și a efectua pe termen lung ale acestor terapii, iar noi va trebui să dezvoltăm centre de monitorizare perfecte, pentru că, practic, un număr din ce în ce mai mare din pacienții noștri vor fi supraviețuitori ai unor forme de cancer.

Și pentru acești pacienți va trebui, evident, gândit un model de de monitorizare în care va rămâne foarte implicat și medicul care a stabilit diagnosticul și planul terapeutic inițial. Dar apoi, de la un moment dat, acest medic va trebui să colaboreze cu practic toate specialitățile medicale pentru un screening complea, ceea ce înseamnă efect tardiv după tratamentul cancerului.

Și lucrul acesta, din nou, cred că ar fi foarte important să se poată realiza cumva integrat pe platforma Fundeni”, a mai spus dr. Ana Coliță.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel