Cum afli cât costă o operație de apendicită. Val Vâlcu: E extrem de simplu. Vezi cât costă la privat

cum afli cat costa o operatie de apendicita - FOTO: Freepik@rawpixel.com
EXCLUSIV
Cum afli cât costă o operație de apendicită. Cum se decontează serviciile medicale.

Cum afli cât costă o operație de apendicită. Cum se decontează serviciile medicale. Care sunt criteriile care diferă în funcție de spitalele de stat și cele din mediul privat.

Care este modalitatea de finanțare a spitalelor din țară, atât la stat cât și la privat. Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, cum se realizează finanțarea.

”Să nu uităm că în 2003 am preluat un model din Australia, care a mers în toată Europa, adică plata pe caz rezolvat. Înainte, spitalele erau plătite cumva pe istoric, era un buget istoric și în funcție de bugetul acela se făcea plata. Cuantificai salariile, hrana și apoi spuneai că e pe acolo”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.

”Sistemul acesta spune că dacă internezi zero, primești zero”, a completat jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate. 

Vezi și: Cum te poate ajuta un pahar de lapte cald inainte de culcare și când postul intermitent nu este recomandat. Pleșea: Se ajunge în sindromul metabolic și începe cercul vicios

Cum se finanțează spitalele

”Modalitatea în care se face negocierea cu Casa a acelor furnizori de servicii spitalicești se uită întotdeauna la istoric. Dacă ai istoric zero, adică ești un spital nou, nu vei putea intra de mâine să ceri 1000, dar pentru spitalele cu istoric, ele funcționează pe un fel de buget istoric. Din 2003, când am preluat acel model de codificare, am preluat niște valori relative atașate acelui model. 

Dacă ai apendicită, ai 20 de ani și nicio altă boală, se primesc 1000 de lei. Dacă ai făcut o apendicită și ești însărcinată și ai disgravidie, ar trebui să primești 3000 de lei pentru că îngrijirile acordate sunt mai complexe. Stai mai mult în spital, te vede și ginecologul....

Din păcate, noi am preluat modelul de morbiditate australian și modelul lor de spitalizare fără să ținem cont că la noi aproape orice se spitaliza. În 2003, Australia avea jumătate din secțiile de spitalizare în Ambulatoriu. S-au corectat în parte la noi”, a spus dr. Adrian Pană. 

Vezi și: Tumorile cerebrale, impact asupra funcției cognitive. Cercetător, explicații: Activitatea cerebrală însăși poate alimenta creșterea tumorii

Cum afli cât costă o operație

”E foarte simplu de aflat cât costă o operație de apendicită. Extrem de simplu. Cât costă în privat. Privatul și-a plătit clădirea, și-a plătit instrumentarul, plătește medicii la valoarea negociată de piață, valoarea reală nu ce a stabilit Guvernul sau sindicatele, își face asigurare mai scumpă decât cea mai ieftină pe care o are medicul din serviciul public. Are toate costurile: căldură, lumină. Împarte și vezi cât costă operația.

În sistemul public, spitalul e în clădirea istorică, a primit de la primar, județ, aparatul RMN, a venit Guvernul și îi dă de trei ori salariul de acum 10 ani. Privatul trebuie să concureze cu Statul”, a spus Val Vâlcu.

”Tocmai din această cauză, tariful a fost ajustat modic și acea diferență salarială a fost adusă separat din altă sursă de finanțare. Corect ar fi ca tariful să cuprindă absolut totul. 

Casa nu face ceva esențial, pentru că ea e plătitorul, finanțatorul. Ar trebui să își cuantifice costurile. Banii vin dintr-o singură cutie. Noi i-am împărțit pe bucățele”, a spus dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar.

”Vin de la Casă din contribuția pe care o suportăm noi salariații. Alții vin de la Consiliu Județean, local, alte proiecte din care se adaugă aparatură și o parte de la bugetul de stat”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.

Vezi și: Românii, bolnavi din cauza comodității. Pană: Nu vor să meargă mai mult de 20 de km de casă, nu vor să piardă mai mult de 30 de minute la examinare

Finanțarea la privat, cum este asigurată

”Și la privat banii vin din mai multe surse. Vin de la Casă, din buzunarul propriu, vin din mai multe surse. M-aș abține să zic că acela e costul real. Niciodată privatul nu își va pune pe masă marja de profit pe care o face. Aia e inclusă în cost. 

Ceea ce lipsește cu desăvârșire atât în sistemul public cât și în sistemul privat este dacă ceea ce a făcut publicul sau privatul vizavi de apendicită este conform ghidului care ar fi trebuit urmat. Adică, puteam să externez pacientul la 24 de ore: da. Privatul o face. Publicul nu o face. Dacă ”îl dă afară” după 24 de ore primește jumătate din tarif. Aici e problema Casei”, a spus dr. Adrian Pană.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel