Crizele de astm, mai agresive noaptea: iată de ce

Somn
Crizele de astm sunt influențate de ritmul circadian, respectiv de orarul de somn și veghe. Specialiștii explică ce au constatat în urma unui studiu.

Până la trei sferturi dintre persoanele cu astm au raportat că simptomele lor se agravează noaptea, fenomen remarcat încă din secolul al XVII-lea. Totuși, motivele pentru care se întâmplă asta au rămas neclare. Noi cercetări pun o parte din vina pe ritmurile circadiene, mai degrabă decât pe comportament sau mediu.

Există multe explicații plauzibile pentru motivul pentru care astmul s-ar putea agrava în timpul nopții, inclusiv scăderea temperaturii și poziția culcat. Tratamentele în aceste cazuri ar putea fi foarte diferite doar dacă observațiile sunt atribuite în principal ceasului biologic intern.

Profesorul Frank Scheer de la Bringham and Women's Hospital și profesorul Steven Shea de la Institutul de Științe ale Sănătății Ocupaționale din Oregon au condus împreună un studiu pentru a încerca să facă distincția între posibile cauze. În Proceedings of the National Academy of Sciences, ei și coautorii raportează că, într-un eșantion mic studiat, cu cât ritmul circadian al cuiva este mai puternic, cu atât este mai probabil să experimenteze o creștere majoră a simptomelor astmului când sunt gata să doarmă.

Ritmul circadian, important în crizele de astm

Cercetătorii au avut persoane care nu luau medicamente cu steroizi - dar foloseau inhalatoare bronhodilatatoare atunci când se confruntau cu simptome de astm. N studiu, aceste persoane și-au își schimbat tiparul de somn pentru a-și perturba ceasul biologic. Astfel, un grup a trecut la un ciclu de veghe / somn la 28 de ore, susținut timp de o săptămână în condiții de iluminare constantă, punându-i rapid în sincronizare cu condițiile de zi și de noapte. Ceilalți au rămas treji 38 de ore sub lumină slabă în timp ce mâncau la fiecare două ore. Inevitabil, acest lucru nu a fost bun pentru niciunul dintre participanți, dar unii au suferit mai mult decât alții.

În timpul unui ciclu normal de 24 de ore, crizele de astm ale participanților au fost cele mai grav la trezire și cu puțin înainte de somn. Cu toate acestea, în ciclul de 28 de ore, astmul a devenit cel mai sever la echivalentul orei 4:00 AM (adică 20-22 ore după trezire). Pe de o parte, oamenii au avut dificultăți ușoare de respirație și la adormire, prin urmare, este posibil să nu observe aceste reacții. Pe de altă parte, decesele cauzate de astm sunt cele mai frecvente noaptea, astfel încât simptomele la acele ore nu ar trebui ignorate.

„Acesta este unul dintre primele studii care izolează cu atenție influența ritmului circadian de ceilalți factori comportamentali și de mediu, inclusiv somnul”, a spus Scheer într-un comunicat.

Schimbări mai mari, efecte mai grave

Shea a adăugat: „Am observat ca acele persoane care au cel mai grav astm în general sunt cele care suferă de cele mai mari schimbări induse în ritmul circadian și, de asemenea, au avut cele mai mari modificări induse de comportamente, inclusiv somn.”

Acest lucru are implicații imediate pentru tratament, a remarcat Shea. „Când s-a studiat în laborator, utilizarea inhalatorului bronhodilatator condus de simptome a fost de patru ori mai des în timpul nopții decât în ​​timpul zilei.”

Autorii nu cred că ritmurile circadiene sunt întreaga poveste, indicând dovezi anterioare ale altor factori care joacă un rol important în declanșarea crizelor de astm. Cu toate acestea, dacă ceasul nostru biologic are o contribuție importantă, este ceva ce trebuie să știm într-o lume în care rata astmului este în creștere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel