Criza de strănut, ce este și cum se manifestă. Gestul banal prin care te poți opri din strănutat

criza de stranut. FOTO: Freepik @gorynvd
Strănutul are rolul său, însă când te prinde criza de strănut lucrurile nu sunt deloc plăcute. Cum poți să scapi de criza de strănut.

Strănutul este modul în care organismul reacționează pentru a îndepărta factorii iritanți de la nivelul nasului sau al gâtului. Strănutul este o expulzie puternică, involuntară a aerului și se întâmplă brusc și fără vreun avertisment.

Deși strănutul nu este o problemă serioasă de sănătate, poate să enervant. Câți nu am primit vreo privire tăioasă pe deasupra  măștii de protecție în perioada pandemiei când ne apuca o criză de strănut, ce cele mai multe ori aceasta fiind doar reacția la o alergie sau la vreun miros prea puternic?

Strănutul, cauze

Unul dintre scopurile principale ale nasului este să curețe aerul pe care îl inspirăm pentru a fi siguri că nu inhalăm praf sau bacterii. În cele mai multe cazuri, nasul reușeșste să își facă bine misiunea și să capteze praful și bateriile în mucoasa nazală. Alteori acestea însă sunt mai puternice și pot irita atât nasul, cât și gâtul, iar reacția naturală și firească este ca acestea să provoace strănutul și astfel să elimine factorii iritanți.

Strănutul este declanșat de o varietate de lucruri, printre care:

- alergenii

- virusuri, cum ar fi răceala sau gripa comună

- iritanți nazali

- inhalarea de corticosteroizi printr-un spray nazal

- sevraj de medicamente.

Cauzele mai puțin frecvente pentru strănut sunt:

- traumatismele la nivelul nasului

- sevrajul de la anumite medicamente, cum ar fi narcoticele opioide

- inhalarea de substanțe iritante, inclusiv praf și piper

- respirarea aerului rece.

Vezi și: De ce apare sughițul și când trebuie să mergi la medic

Strănutul, remedii pentru oprirea crizei

Având în vedere cauzele variate care declanșează strănutul, primul lucru este identificarea factorului declanșator și eliminarea acestuia sau măcar evitarea pe cât posibil.

Tratarea alergiilor

În cazul alergiilor, este important ca alergenii să fie identificați, iar persoana respectivă să evite contactul cu aceștia și astfel să poată preveni strănutul ca urmare a expunerii la aceștia.

Înțelegerea factorilor declanșatori

Strănutul poate fi declanșat de o serie de lucruri, iar unii dintre ei pot fi nu doar identificați, dar și evitați. Factorii declanșatori includ:

- păpădia

- praful

- condimentele, precum piperul

- luminile puternice

- alimentele picante

- mucegaiul

- polenul

- virusul răcelilor comune

- parfumul

- făina albă.

Tratarea strănutului fotic

Strănutul fotic apare atunci când o persoană se uită spre o lumină puternică, așa cum este lumina solară, vara. Acest tip de strănut afectează o treime din populație și este un gest reflex pe care îl avem când ieșim afară în zilele însorite. Acestor persoane le este recomandat și mai mult să poarte ochelari de soare, dar și să evite să se uite direct în lumina intensă.

Evitarea anumitor alimente

Unele persoane strănută după ce au consumat anumite alimente, iar fenomenul este numit de către specialiști ca rinită gustativă.

Persoanele cu această afecțiune ar putea scăpa de crizele de strănut dacă vor reduce consumul de:

- ardei iute, gras și cayenne

- sos Tabasco

- ceapă

- oțet

- muștar.

Spune ceva ciudat

Așa cum popular pentru a scăpa de sughiț se zice că trebuie să îl speri pe cel afectat de sughiț, în cazul celor care au crize de strănut se zice că trebuie să  spună ceva amuzant sau ciudat, cu voce tare, tocmai în momentul în care ”le vine” strănutul în nas. Deși nu există cercetări care să confirme acest lucru, explicația ar fi că în acel moment creierul nu se mai gândește la strănut, notează Medical News Today.

Gâdilați-vă cerul gurii

Strănutul poate fi prevenit printr-un gest simplu și banal, acela de a vă gâdila cerul gurii folosind limba. Sunt suficiente câteva secunde pentru acest lucru.

Vezi și: Cărțile de colorat, efecte asupra adulților. Ce se întâmplă în creierul tău atunci când colorezi

Evitarea factorilor de risc din mediu

Unele persoane trec prin crizele de strănut ca urmare a interacțiunii constante cu o serie de iritanți din mediu, fie că vorbim de locul de muncă sau în timpul practicării unor activități recreative, cum ar fi bricolajul.

Acești iritanți includ:

- cimentul

- cărbunele

- chimicalele

- azbestul

- grâul sau făina de grâu

- metalele

- păsările vii

- rumegușul.

În cazul unui contact constant și prelungit cu acești iritanți se poate ajunge chiar la afecțiuni medicale cu impact asupra sănătății și vieții, precum cancerele,  de gât, gură sau nas.

Suflarea nasului

Acest gest poate ajuta în oprirea strănutului, căci va avea aproape același efect, acela de a elibera mucoasa nazală de factorii declanșatori. Deși nu este întotdeauna eficientă, suflarea nasului poate ajuta la curățarea acestuia.

Folosirea sprayurilor nazale

Curățarea sinusurilor nazale cu spray cu soluție salină sau cu apă de mare poate să ajute la prevenirea strănutului. Prin folosirea spray-ului se fluidifică secrețiile nazale, iar acestea vor fi eliminate. De menționat că nu este recomandată utilizarea excesivă a acestor produse deoarece pot avea efecte adverse.

Ciupitul nasului

Pare amuzant, însă ciupitul nasului la primul semn care vă indică faptul că urmează un strănut, poate avea efect. Nu există dovezi științifice în acest sens, dar merită încercat.

 Aport suplimentar de vitamina C

Vitamina C are efect antihistaminic, iar o dietă bogată în vitamina C poate să ajute la reducerea strănutului. Mai mult decât atât, vitamina C joacă un rol important în formarea colagenului, proteina care ajută la regenerarea celulară a pielii, gingiilor, oaselor și dinților, iar prin acțiunea antioxidantă crește capacitatea sistemul imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.

Consumați ceai de mușețel

Mușețelul este o plantă care are, de asemenea, efecte antihistaminice. Pentru prevenirea strănutului se pot consuma câteva ceai de mușețel pe zi.

Strănutul, prezentarea la medic

Strănutul nu poate fi oprit întotdeauna, în ciuda încercărilor, mai ales având în vedere că vorbim de un gest reflex. Încă, în cazul în care, deși ați încercat toate variantele menționate, este indicat să vă prezentați la medic.

De asemenea, este bine să vă consultați cu acesta dacă doriți să luați orice fel de suplimente, pentru a nu interacționa cu o posibilă medicație pe care o urmați.

Vezi și:

Sindromul de anorexie cașexie. Cancerele care afectează pofta de mâncare. Georgescu: Carnea se topește și se transformă în apă. Tumora dă o adevărată FURTUNĂ metabolică

Gripa spaniolă, o boală "de proporții devastatoare și catastrofale". Phillips: E o înfrângere totală! Societatea ar trebui să fie pregătită pentru tot felul de catastrofe și provocări

Dieta anti-cancer. Adevărul despre pătrunjel și sucul de plante în cancer. Georgescu: E ca și cum pui apă peste un jar aprins

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel