Creatinina, care sunt valorile normale. Ce se întâmplă dacă este prea mare sau mică

creatinina - FOTO: Freepik@goffkein
Creatinina scăzută poate indica o problemă la nivelul mușchilor sau al ficatului.

Creatinina scăzută poate fi cauzată și de afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi masa musculară redusă la adulții în vârstă, consumul de prea multă apă (polidipsie psihogenă) sau sarcina.

Creatinina este un produs rezidual chimic al creatinei, un aminoacid produs de ficat și depozitat în ficat. Creatinina este rezultatul metabolismului muscular normal. Substanța chimică intră în fluxul sanguin după ce este descompusă. Rinichii îl elimină din sânge. Creatinina iese apoi din organism prin urinare.

Acest proces ajută organismul să mențină un nivel normal creatininei. Dar, uneori, testele de sânge sau urină de rutină pot dezvălui niveluri scăzute (sau ridicate) de creatinină.

Vezi și: 4 semne că aveți nevoie de multivitamine. Oboseala și răcitul des se află pe listă

Creatinina, care este valoarea normală

Nivelurile normale variază în funcție de mărimea corpului și masa musculara. De exemplu, un interval normal pentru bărbați este între 0,6 și 1,2 mg/dl, iar un interval normal pentru femei este între 0,5 și 1,1 mg/dl.

Creatinina scăzută, cauze și simptome

Simptomele care merg cu niveluri scăzute de creatinină depind de starea de bază. Nivelurile scăzute de creatinină pot fi cauzate de:

O boală musculară, cum ar fi distrofia musculară. Simptomele unei boli musculare includ slăbiciune musculară, rigiditate musculară și durere și scăderea mobilității.

O boală hepatică. Funcția hepatică slabă interferează cu producția de creatină, care poate provoca creatinină scăzută. Simptomele includ icter, dureri abdominale și umflarea, și palid, sângeroase, sau gudron de culoare scaune.

Vezi și: Lipsa colagenului, vizibilă pe față. Cum se poate stimula colagenul și de ce nu sunt indicate suplimentele

Pierderea de apă în exces. Sarcina, consumul excesiv de apă și anumite medicamente pot provoca acest lucru.

Deoarece defalcarea țesutului muscular produce creatinină, nivelurile scăzute ale acestor deșeuri chimice apar adesea la persoanele cu masă musculară scăzută. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că există o problemă medicală gravă.

O reducere a masei musculare este frecventă la persoanele în vârstă, deoarece majoritatea oamenilor pierd masa musculară pe măsură ce îmbătrânesc. Masa musculară scăzută poate rezulta, de asemenea, din malnutriție sau din consumul unei diete cu conținut scăzut de carne sau cu conținut scăzut de proteine, notează Healthline.

Vezi și: Stenoza aortică, tratament. Iliescu: Aorta se mai strică. Cum se mai strică la motor, se strică și la om. Românul de 75 de ani e mort, elvețianul e cu bicicleta pe munte

Nivel scăzut vs. nivel ridicat de creatinină

Cauzele creatininei scăzute diferă de cauzele creatininei ridicate. Nivelul creatininei joacă, de asemenea, un rol în evaluarea funcției renale. Când creatinina începe să se acumuleze în organism, medicii trebuie să efectueze teste pentru a verifica dacă există probleme renale.

Cauzele posibile ale unui nivel mai ridicat de creatinină includ:

- leziuni renale sau insuficiență renală

- infecție renală

- reducerea fluxului sanguin către rinichi

- deshidratare

Vezi și: Chirurgia cardiacă, soluțiile hibride și importanța investițiilor. Iliescu: Medicina trebuie făcută pentru fiecare om, nu pentru statistică

Dacă aveți un nivel ridicat de creatinină, simptomele pot include:

- Greață

- Vărsături

- Oboseală

- Modificări ale urinării

- Hipertensiune arterială

- Dureri în piept

- Crampe musculare

Creatinina, diagnostic

Medicul dumneavoastră poate utiliza mai multe teste pentru a verifica nivelul creatininei. O opțiune este un test de creatinină serică, care măsoară cantitatea de creatinină din sânge. O altă opțiune este un test de urină creatinină.

Dacă rezultatele de laborator confirmă un nivel scăzut creatininei, medicul dumneavoastră vă poate sugera mai multe teste pentru a exclude o boală musculară. Aceasta poate include o biopsie musculară sau un test de enzime musculare pentru a verifica dacă există leziuni musculare.

Vezi și: Gestul simplu care menține sănătatea creierului. Ciurea: Ne ajută să ne antrenăm memoria, ne ajută la vorbire, la organizare

Creatinina scăzută, tratament

Opțiunile de tratament pentru creatinina scăzută depind de cauza de bază. Dacă aveți o boală musculară, tratamentul se concentrează pe tratarea afecțiunii asociate și reducerea durerilor musculare, a slăbiciunii și a degenerării. Opțiunile includ corticosteroizi pentru a vă îmbunătăți forța musculară sau terapia pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții.

Nivelurile scăzute de creatinină din cauza sarcinii ar trebui să se normalizeze după naștere.

Tratamente pentru masa musculară scăzută.

În cazul în care o afecțiune care stă la baza creatininei scăzute nu este responsabilă pentru o reducere a masei musculare, tratamentul medical nu poate fi necesar. Dar medicul dumneavoastră vă poate recomanda măsuri pentru a crește masa musculară și normaliza nivelul creatininei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel