Cosmeticele, riscuri pentru sănătatea pielii. Cât timp se pot folosi după desigilare

cosmeticele - FOTO: Freepick
Cosmeticele pot deveni periculoase pentru sănătatea tenului dacă sunt folosite o perioadă de timp îndelungată.

Cosmeticele le folosim zilnic, doar că dacă nu suntem atente la datele de utilizare acestea ne pot cauza probleme dermatologice. Este tentant să folosești fiecare picătură de machiaj sau produs de îngrijire a pielii, mai ales dacă ai plătit mult pentru asta. Machiajul are însă o dată de expirare, iar durata sa de viață poate fi mai scurtă decât crezi.

Data exactă necesară pentru ca machiajul să expire depinde de produsul cosmetic specific, de modul în care este depozitat și dacă este sau nu sigilat sau deschis. Toate machiajele expiră în cele din urmă, de obicei, în termen de 2 ani de la cumpărare și, uneori în 3 luni, arată Healthline.

Vezi și: Uleiul de cuișoare, tratament pentru durerile de dinți. Cum îl prepari

Cât de mult durează dacă nu sunt deschise

Datele de expirare pe care le vedeți imprimate pe machiaj sau pe ambalaj sunt instrucțiuni pentru perioada de după deschiderea produsului. Poate fi greu de aflat când expiră machiajul sigilat, nedeschis, deoarece nu este inscripționat pe ambalaj.

În general, dacă este depozitat corespunzător într-un loc răcoros, uscatși complet sigilat machiajele ar trebui să dureze 2 până la 3 ani.

Acestea fiind spuse, produsele mai cremoase care conțin uleiuri, cum ar fi anticearcanele sau fardurile de obraz lichide, s-ar putea transforma mai devreme, deoarece uleiul devine rânced.

Toți conservanții din machiaj se descompun în timp, chiar dacă produsul este nedeschis, deci nu ar trebui să păstrați niciun produs mai mult de 3 ani.

Vezi și: Furnicăturile, parestezia cutanată, cauze și tratament. Medic: Poate fi semnul unei probleme medicale mai grave

Este data de expirare o sugestie

Simbolul Perioadă după deschidere (PAO) imprimat pe machiaj va indica câte luni aveți între ziua în care îl deschideți și ziua în care expiră. Acesta este termenul de valabilitate al machiajului.

Produsele precum creioanele de buze sau dermatograful pot avea o perioadă de valabilitate mai lungă, deoarece pot fi ascuțite. Pentru a fi sigur că machiajul tău durează atât timp cât ar trebui, spală-te pe mâini înainte de a aplica, curăță-ți pensulele de machiaj în mod regulat și evită să le împarți.

Vezi și: Ce să faci ca să îmbătrânești frumos. Cum contribuie alimentația și obiceiurile la trecerea anilor

Ce se întâmplă cu machiajele

Machiajul expirat poate deveni uscat sau fărâmițat și nu trebuie să utilizați niciodată apă sau salivă pentru a-l umezi, deoarece aceasta poate transmite bacterii. Este posibil ca pigmenții de culoare să nu pară la fel de vibranti, iar pulberile pot părea ambalate și greu de utilizat.

Machiajul expirat poate începe, de asemenea, să adăpostească bacterii care pot duce la:

- acnee

- erupţii cutanate

- infecții oculare

Este deosebit de important să nu folosiți machiajul ochilor după expirarea acestuia, deoarece acest lucru poate fi dăunător pentru zona delicată a ochilor, mai notează Healthline.

Vezi și: Dușul, necesar, dar cu limitări. De câte ori pe săptămână este indicat să ne spălăm

Cosmeticele – termen de valabilitate

În general, vă puteți aștepta ca produsele cosmetice să aibă un termen de valabilitate mai mare. Iată cât timp pot fi folosite:

- rujul 18-24 luni

- luciul de buze 12-18 luni

- baza de machiaj și anticearcăn 12-18 luni

- rimel 3-6 luni

- dermatograf lichid 3-6 luni

- produse cremă 12-18 luni

- produse sub formă de pulbere 12-18 luni

Vezi și: Apa plată și apa potabilă, care e diferența și care e mai BUNĂ de băut. Ionică: Verificările sunt făcute doar la izvor

Cum îți dai seama că a expirat

Toate produsele de machiaj trebuie să aibă inscripționat un symbol cu o imagine a unui borcan deschis, apoi un număr urmat de litera M. Acest simbol Perioadă după deschidere (PAO) semnifică câte luni după deschidere până la expirarea produsului. Este util să vă amintiți în jurul lunii în care ați deschis-o.

Rimelul și alte machiaje de ochi au un termen de valabilitate mai scurt și pot fi ștampilate cu un 6M, de exemplu, și un anticearcan are de regulă inscripția 12M. Parfumul poate dura până la 5 ani.

Cosmeticele, dată de expirare - FOTO: Freepick@Lubo Ivanko

Cum îți dai seama dacă nu este inscripționat niciun symbol

- Primul pas este să miroși machiajul. Dacă ceva miroase, aruncați-l.

- Uită-te pentru a vedea dacă s-a modificat culoarea. De exemplu, multe produse anticearcan se vor oxida și vor deveni puțin portocalii.

- Fiți atenți dacă textura s-a schimbat sau nu și aruncați dacă produsul se simte diferit pe pielea dvs.

Vezi și: Cărbunele activ, minunea pentru TEN. Cum se aplică. Marinescu: Le recomand tuturor doamnelor care vor să se simtă fabulos în pielea lor

Când să arunci machiajele

Machiajul ar trebui aruncat odată ce atinge punctul de expirare. Acordați o atenție deosebită anumitor machiaje naturale și îngrijire a pielii, care pot fi formulate fără conservanți și pot avea o perioadă mai scurtă înainte de expirare.

Dacă aveți o infecție oculară, cum ar fi ochiul roz, sau orice altă infecție a pielii, aruncați-vă machiajul imediat, deoarece este probabil să poarte aceleași bacterii care au cauzat infecția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel