Copilul suferă de ADHD? Părinți nu vă grăbiți să-i puneți ,,diagnosticul”!

ADHD FOTO: pexels.com
Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu tulburare de atenție, respectiv hiperactivitate. Dar părinții nu ar trebui să se gândească imediat la ADHD, sindromul deficitului de atenție și al hiperactivității, o tulburare frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților. Decanul Universității din Nevada atrage atenția părinților că diagnosticul de ADHD se pune de abia după ce s-a observat că timp de șase luni, copilul are caracteristicile specifice acestei tulburări, pe care le manifestă în mai multe medii: acasă, la școală, în comunitate.

,,Cheia pentru a determina dacă copilul tau are tulburarea este demonstrarea consecventă a cel puțin șase caracteristici specifice pentru cel puțin șase luni, și în două setări, cum ar fi acasă și la școală. Trăsăturile copilului trebuie să afecteze modul în care funcționează acesta, determinîndu-l să se situeze în urma dezvoltării normale pentru vârsta lui ", a spus Ronald Brown, decanul Universității din Nevada

Conform acestuia, persoanele cu ADHD au mai multe trăsături incluse în cadrul a trei categorii principale de simptome: lipsa de atenție, hiperactivitatea și impulsivitatea.
"Unii oameni au probleme în cadrul unuia dintre grupuri, iar alții prezintă caracteristici în două sau trei", a spus Brown, potrivit MedicineNet.com.

Trăsăturile din cadrul grupului de simptome aflate sub umbrela deficitului de atenție pot include: dezorganizarea; dificultatea de a acorda atenție detaliilor și tendința de a face greșeli din neglijență; problemele de concentrare, copilul nu-i ascultă pe alții, nu respectă regulile sociale; fiind ușor distras de zgomote neimportante, de obicei, ignorate de ceilalți.

Trăsăturile din cadrul grupului de simptome legate de hiperactivitate pot include: scârțâitul scaunului atunci când este așezat; ridicându-se frecvent pentru a merge sau a alerga în jur; probleme cu jocul în liniște, agitație în permanență.

Trăsăturile din grupul de simptome caracterizate prin impulsivitate pot include: nerăbdarea, întreruperea altor persoane în timp ce vorbesc, începerea conversațiilor în momente neadecvate.

,,Multe dintre aceste simptome se întâmplă să se regăsească din când în când la toți tinerii și, uneori, la adulți. Diferența dintre un copil activ și unul diagnosticat cu ADHD o face existența unei tulburări funcționale. Cei care suferă de această tulburare pot avea în mod constant performanțe academice slabe, pot avea probleme atunci când interacționează cu colegii și prietenii și chiar provocări la domiciliu", a explicat Brown.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a arătat că s-a înregistrat o creștere de 42% a sindromului ADHD la copiii americani cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, în perioada 2003 – 2011.

În general, ADHD debutează înaintea vârstei de 12 ani și afectează de 3 ori mai frecvent băieții decât fetele. Statisticile arată că între 4% și 6% dintre școlari prezintă manifestări ale ADHD, iar în aproximativ 60% din cazuri, această tulburare persistă și la vârsta adultă.

Vezi și Copilul tău are autism sau ADHD? Ce rol joacă vaccinarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel