Copiii, prioritate pentru transplantul hepatic. Dr. Laura Bălănescu: Așa este peste tot în lume

transplantul hepatic - FOTO: Freepik@Matan
EXCLUSIV
Aceștia sunt pacienții care au prioritate în ceea ce privește transplantul hepatic. 

Dr. Laura Bălănescu, șefa secției de chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu și cadru didactic la UMF Carol Davila București, a subliniat importanța acordării prioritară copiilor pe lista de transplant, un principiu acceptat la nivel mondial.

"Am avut tot sprijinul Agenției Naționale de Transplant și al domnului profesor Irinel Popescu și al domnului profesor Vlad Brașoveanu pentru a prioritiza copiii pe lista de transplant. Așa este peste tot în lume. Ei au prioritate.

În primul rând, ne ajută foarte mult că sunt părinții sau rude care sunt dispuși să doneze pentru copii", a explicat dr. Laura Bălănescu, UMF Carol Davila București, șefa secției chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL. 

Vezi și: Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală. O simplă arsură solară din copilărie îți dublează riscul de cancer

Transplantul de la pacienții din moarte cerebrală, deficitar

În ceea ce privește donatorii cadaverici, dr. Bălănescu a recunoscut că există încă un deficit în educația publicului și în numărul de pacienți pediatrici care pot deveni donatori de organe în moarte cerebrală. 

"În ceea ce privește donatorul cadaveric, încă nu suntem atât de bine puși la punct cu educația. Încă nu am ajuns în așa fel încât să avem așa de mulți pacienți pediatrici care să fie donatori în moarte cerebrală, dar sperăm, cu sprijinul tuturor să putem să creștem acest procent", a explicat dr. Laura Bălănescu, UMF Carol Davila București, șefa secției chirurgie pediatrică de la Spitalul Grigore Alexandrescu. 

Vezi și: Talcul și acrilonitrilul, clasificate ca "probabil cancerigene". Provoacă mai multe tipuri de cancer

Echipe mixte

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, a discutat despre importanța colaborării între echipele de chirurgie pediatrică și cele de adult. 

"Tumorile hepatice sunt rare la copii. Am fost solicitați de chirurgii pediatri să facem o echipă mixtă cu echipa de adulți care opereaza frecvent asemenea cazuri și să rezolvăm împreună. În transplant, prelevarea de organ de la mamă sau de la tată e chirurgie de adult. Specialitatea nu mai sunt copiii, iar după regulile stabilite de UE, aceste intervenții trebuie realizate într-o secție de adulți.

În același timp, experiența chirurgilor de transplant la adult este mult mai mare decât în transplantul pediatric. De aceea, apar echipele mixte", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, moderator al emisiunii Academia de Sănătate.

Vezi și: Diferența dintre diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Dr. Doru Negru: Celulele au fost distruse. Are nevoie de tratament neapărat

Transplant hepatic pediatric - FOTO: Freepik@alexanderchaykin

Transplantul hepatic la copii, când e necesar

Un transplant de ficat este recomandat pentru copiii care au probleme grave cu ficatul și care vor deceda fără un ficat nou. Cea mai frecventă boală de ficat la copiii care necesită transplanturi este atrezia biliară. Aceasta este o boală rară a ficatului și a ductelor biliare care apare la nou-născuți.

Alte afecțiuni care pot necesita un transplant de ficat includ:

- Cancerul hepatic și alte tumori hepatice

- Insuficiență hepatică acută sau bruscă din cauza unei boli autoimune, cauze necunoscute sau supradozaj cu medicamente, cum ar fi acetaminofenul

- Alte boli genetice și ereditare ale ficatului

- Afecțiuni prezente la naștere, cum ar fi sindromul

- Tulburările colestatice

- Hepatita virală

- Accumularea excesivă de fier în organism, ceea ce poate deteriora organele. Aceasta se numește hemocromatoză.

- Alpha-1 antitripsina, o afecțiune moștenită care crește riscul de boli ale ficatului, potrivit Stanford Medicine Children's Health. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel