Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Controlul medical periodic ar trebui efectuat de două ori pe an. Numai că cei mai mulți dintre români nu acordă importanță acestuia. Dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie, Cabinet Planificare familială la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu oferă explicații despre importanța controlului medical periodic.
De cele mai multe ori apelăm la medici atunci când ne doare ceva și tratamentele pe care le luăm acasă nu dau roade. Pacienții cu boli cronice sunt cei care calcă cel mai des pragul cabinetelor medicale.
”Motivele pentru care marea majoritate dintre noi ne adresăm medicului sunt variate. De cele mai multe ori, motivul pentru care se face o programare la medic este rezolvarea unei probleme acute, supărătoare.
Bolile cronice sunt și ele un motiv pentru care ne adresăm medicului, cu atât mai mult cu cât este necesară continuarea tratamentului pentru acea boală și implicit este nevoie de reînnoirea unei rețete.
Există numeroase afecțiuni (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancerul) care pentru o lungă perioadă de timp nu prezintă nici un fel de simptom și care din cauza nerespectării obiceiului unei vizite medicale anuale ajung sa fie diagnosticate în faze avansate, când metodele terapeutice nu mai sunt la fel de eficiente.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu vă supără nimic în mod deosebit, nu ratați controlul medical periodic”, arată medicul.
Datele unui studiu lansat de PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) în februarie 2022 arată că medicina preventivă ocupă un rol secundar în România, în timp ce majoritatea pacienților ajung în cabinetul de consult doar în momentul în care afecțiunea este deja avansată.
Limitarea accesului la serviciile de sănătate din perioada pandemiei a alimentat și mai mult comportamentul pacienților de a evita monitorizarea sănătății.
„Conform unui research Ispos la nivelul anului 2021, aproape jumătate dintre românii din mediul urban au mers mai puțin sau deloc la medicul de familie (43%) sau la medicul specialist (50%). În același timp, un sfert dintre români (23%) nu și-au făcut deloc analize de sânge, respectiv 29% nu au apelat la investigații, monitorizări sau ecografii de monitorizare sau prevenție”, se arată într-un comunicat de presă.
Vezi și: Prosoapele, mai murdare decât crezi. Ce infecții riști
Datele arată faptul că interesul pentru a merge la medic sau a face analize a fost mai scăzut în rândul bărbaților și al persoanelor cu educație și venituri mai mici, ceea ce a determinat accentuarea urgențelor medicale.
Într-un studiu realizat de aceeași companie de research în 2021, 54% dintre medicii de familie și 68% dintre specialiștii intervievați au observat o creștere a numărului de urgențe/ agravarea afecțiunilor pentru pacienții cronici.
În mod normal, ar fi bine ca orice persoană să meargă o dată pe an la medic pentru o evaluare completă care să cuprindă și analizele uzuale. Chiar și așa, trebuie înțeles faptul că examinarea medicală periodică are o frecvență și importanță diferențiată în funcție de vârstă și sex.
”Astfel: până la vârsta de 40 de ani în plină stare de sănătate se poate merge la control medical chiar și la 2-3 ani, după acest prag însă se impune o vizită medicală anuală. În ceea ce le privește pe femei, acestea trebuie să se îngrijească în mod special deoarece problemele ginecologice sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care acestea se confruntă.
Astfel, orice femeie activă din punct de vedere sexual este obligată să meargă o dată pe an la ginecolog pentru a efectua un consult și în vederea screening-ului pentru cancerul de col uterin care se face cu ajutorul testului Babeș - Papanicolau”, mai notează medicul.
- prevenția primară a oricărei boli
- identificarea împreună cu medicul curant a factorilor de risc existenți pentru orice afecțiune (ex: fumatul în cazul cancerului pulmonar)
- depistarea bolilor care există, dar care nu se manifestă încă
- aflarea recomandărilor medicale în vederea schimbării stilului de viață defectuos
Investigațiile ce trebuie făcute anual (sau chiar mai frecvent) diferă de la pacient la pacient, medicul curant fiind cel mai in măsură să hotărască periodicitatea acestora.
Analizele și investigațiile medicale care ar trebui efectuate periodic
- analize de sânge care să cuprindă: hemoleucograma, ureea și creatinina (pentru monitorizarea funcției renale), transaminaze (monitorizarea funcției hepatice), profil lipidic (colesterol, trigliceride), glicemie
- sumar de urină
- electrocardiogramă
- radiografie pulmonară (în cazul celor care fumează)
- măsurarea tensiunii arteriale
Pe lângă acestea, femeile sunt obligate, după cum spuneam și mai sus, să meargă anual la un control ginecologic.
De asemenea, pentru cei care au probleme oculare sau poartă ochelari, este bine ca în fiecare an aceștia să meargă la oftalmolog.
Și nu în ultimul rând, să nu uităm de vizita la medicul stomatolog, mai notează medicul.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de struguri
Pacienții care nu se vor prezenta la cabinetele medicilor de familie pentru a beneficia de tratamente cu rol preventiv ar putea fi sancționate.
Prevederile urmând să fie introduse în următorul contract-cadru privind condițiile de acordare a serviciilor de asistență medicală, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan.
Aceste sanțiuni vor fi aplicate din 2023.
Măsura urmează să stimuleze serviciile de prevenție, după ce în acest an bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare importantă, cu 22%. Medicii vor astfel să îi stimuleze pe pacienți să aibă grijă de sănătatea lor.
“Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita”. Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm în special pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a afirmat Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la Senat, la dezbaterea "Hepatitele virale post-pandemie - drumul spre eliminare, o provocare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...