Cărțile vechi, contaminate cu metale grele. Riscurile pentru sănătate, ridicate

cartile - FOTO: Freepik@hanifabu2020
Această activitate benefică pentru menținerea funcționării optime a creierului poate afecta grav sănătatea. Poate duce la cancer sau chiar deces.

Știm cu toții că cititul este sănătos, dar medicii au descoperit acum ce efecte adverse poate avea această activitate recreativă. Poate fi chiar toxică.

Cărțile din perioada victoriană, apreciate pentru culorile lor vibrante și designurile elaborate, ar putea ascunde un pericol neașteptat. Un nou studiu al Universității Lipscomb a descoperit că unele dintre aceste volume atrăgătoare conțin vopsele toxice, care ar putea pune în pericol sănătatea cititorilor.

Pigmenții strălucitori utilizați pe coperțile cărților din secolul XIX sunt acum subiectul unei investigații care ar putea schimba modul în care manevrăm și conservăm aceste comori literare istorice.

Vopsele toxice

O echipă de cercetători de la Universitatea Lipscomb din Tennessee a investigat această problemă și urmează să-și prezinte concluziile la întâlnirea de toamnă a Societății Americane de Chimie. Studiul lor aduce în lumină un risc potențial pentru sănătate care a fost ascuns pe rafturile bibliotecilor și în colecțiile private de mai bine de un secol.

"Aceste cărți vechi cu vopsele toxice ar putea fi în universități, biblioteci publice și colecții private. Așadar, vrem să găsim o modalitate de a face ușor pentru toată lumea să-și poată evalua expunerea la aceste cărți și cum să le depoziteze în siguranță",  spune Abigail Hoermann, de la Universitatea Lipscomb.

Vezi și: Scăderea sentimentului de împlinire, un posibil semn timpuriu al demenței, conform unui nou studiu

Cărțile vechi, contaminate cu metale grele - FOTO: Freepik

Cum au ajuns vopselele toxice pe coperțile cărților

Totul începe în perioada victoriană a secolului XIX și începutul secolului XX. Era o vreme când culorile vibrante erau la modă. Legătorii de cărți din acea vreme foloseau diferite pigmenți pentru a crea coperți atrăgătoare, fără să-și dea seama că unii dintre aceste pigmenți conțineau substanțe nocive precum arsenic, plumb și crom.

Interesul echipei de la Lipscomb pentru acest subiect a fost stârnit atunci când bibliotecarii universității s-au adresat departamentului de chimie cu îngrijorări legate de unele cărți vechi și colorate din colecția lor. Cercetătorii au fost curioși să afle despre un proiect similar desfășurat la Muzeul Winterthur, Home&Library, care descoperise un compus de arsenic numit acetoarsenit de cupru în unele cărți din secolul XIX. Pentru a investiga cărțile de la Lipscomb, echipa a folosit trei tehnici științifice diferite.

În primul rând, au utilizat fluorescența cu raze X (XRF) pentru a verifica prezența metalelor grele în coperțile cărților. Apoi, au folosit o metodă numită spectrometrie de emisie optică cu plasma cuplată inductiv (ICP-OES) pentru a măsura exact cât de mult din aceste metale era prezent. În cele din urmă, au folosit difracția cu raze X (XRD) pentru a identifica moleculele de pigment specifice care conțineau aceste metale.

În timp ce primele două tehnici au fost folosite anterior pentru a studia cărțile potențial toxice, utilizarea XRD este o dezvoltare revoluționară. După cum explică cercetătorul Leila Ais, aceasta este prima dată când a fost folosită pentru a verifica prezența otrăvii în cărți.

Vezi și: Chirurgia estetică, mai mult decât o simplă intervenție. Prof. dr. Ioan Lascăr: Înseamnă un confort deosebit pentru pacient. Îi dă încredere, are performanțe, satisfacție personală

Rezultate alarmante

Rezultatele sunt destul de alarmante. Unele coperți de cărți conțineau niveluri ridicate de plumb și crom. De fapt, în cazul celei mai contaminate coperți, concentrația de plumb era de peste două ori limita considerată sigură de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Și mai șocant, concentrația de crom era aproape de șase ori limita CDC.

Ei bine, problema este că acești pigmenți toxici pot fi transferați pe mâinile noastre, atunci când manipulăm cărțile sau chiar pot deveni aerieni și pot fi inhalati. Expunerea pe termen lung la aceste substanțe poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv cancer, daune pulmonare și probleme de fertilitate.

"Mi se pare fascinant să știu ce credeau generațiile anterioare că este sigur și apoi descoperim, oh, de fapt, nu a fost o idee prea bună să folosim aceste vopsele strălucitoare", spune Joseph Weinstein-Webb, profesor asistent de chimie care conduce studiul.

Vezi și: Fierul din carnea roșie, asociat cu diabetul. Crește riscul de diabet cu 26%

Modalități sigure

Bibliotecile și colecționarii ar putea avea nevoie să-și schimbe modul în care manipulează și depozitează aceste cărți vechi. La Universitatea Lipscomb, de exemplu, cărțile vechi care nu au fost testate încă sunt păstrate în pungi de plastic sigilate pentru a preveni contactul cu pigmenții toxici. Cărțile confirmate ca având vopseluri periculoase au fost complet eliminate din circulația publică.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că nu este cazul să panicăm și să aruncăm toate cărțile vechi. În loc de asta, ei lucrează la metode mai sigure pentru a testa și a gestiona aceste cărți. Ei plănuiesc să contribuie cu descoperirile lor la Proiectul Cărții Otrăvite, care este un efort global pentru a identifica pigmenții toxici din cărți.

Echipa speră să crească gradul de conștientizare printre bibliotecari, colecționari și iubitori de cărți despre riscurile potențiale ale acestor cărți frumoase dar posibile periculoase. De asemenea, încurajează alți cercetători să adopte metoda lor de testare care nu necesită tăierea cărților pentru a verifica prezența toxinelor.

Vezi și: Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci carne tocată. 5 efecte pe care trebuie să le știi înainte să o mai consumi

Plumbul și cromul, riscuri pentru sănătate

Metalele grele, cum ar fi plumbul (Pb), cromul (Cr), arsenicul (As), mercurul (Hg), nichelul (Ni) și cadmiul (Cd), prezintă riscuri semnificative pentru sănătate atunci când sunt prezente în cantități excesive în organism. Aceste metale cauzează în principal hepatotoxicitate, care implică daune ale ficatului din cauza generării speciilor reactive de oxigen (ROS). Acest stres oxidativ duce la vătămarea ficatului, inflamație și apoptoză.

Plumbul (Pb): Se găsește în mod obișnuit în produse industriale precum baterii și vopsele, Pb se acumulează în ficat, provocând inflamație, moarte celulară și daune ultrastructurale. Mecanismul exact al daunelor hepatice cauzate de Pb rămâne neclar.

Deși nu este clasificat direct ca un cancerigen uman, expunerea prelungită la plumb a fost asociată cu riscuri mai mari de cancer în unele studii, în principal din cauza efectelor sale toxice cronice și a daunelor indirecte cauzate de inflamație și stres oxidativ.

Cromul (Cr): Existând sub forme trivalente și hexavalente, Cr poate provoca daune oxidative, ducând la toxicitate hepatică, modificări ale ADN-ului și efecte carcinogene. Cromul hexavalent este deosebit de dăunător, provocând daune semnificative ficatului și disfuncții celulare.

Cromul hexavalent [Cr(VI)] este bine cunoscut pentru efectele sale cancerigene. Poate provoca daune oxidative și modificări ale ADN-ului, contribuind la dezvoltarea cancerului, în special cancerului pulmonar, când este inhalat, și cancerului hepatic, când este ingerat.

Metalele grele care se acumulează în organismul uman provoacă multe daune în majoritatea organelor. În general, ele induc stres oxidativ în celule, ceea ce duce la o creștere a numărului de specii reactive de oxigen și a altor oxidanti și la o scădere a nivelului de antioxidanți, ceea ce prin diverse mecanisme duce la moarte celulară. Primul organ afectat este ficatul. Intrarea acestor metale grele poate fi cauzată de diverse motive – ocupația într-o industrie legată de metale grele sau diverse alte surse, potrivit Science Direct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cum îți afectează banii sănătatea mintală. Ce este dismorfia financiară
academia de sanatate
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel