Contactul pe piele cu tații, benefic pentru nou-născuți după cezariană
08 ian 2021, 22:35

bebelușul născut prin cezariană ar trebui să stea lipit de pielea tatălui său. Foto: Pixabay
Separarea bebelușilor nou-născuți de mame după nașterea prin cezariană este frecventă. Un nou studiu arată că este benefic pentru sugar să fie în contact piele – piele cu tăticul lui.

Un nou studiu publicat în Acta Paediatrica (link direct studiu) a constatat că asigurarea contactului piele pe piele cu tatăl poate aduce beneficii unui nou-născut.

În studiul de față, 95 de nou-născuți au fost selectați randomizat unii să stea în pătuț, alții în brațele tatălui sau în contact piele cu piele cu tatăl lor, după nașterea prin cezariană. 

La copii s-a constatat că ritmul cardiac a fost mai mare și a arătat o stabilitate mai mare în timpul contactului piele-piele decât în grupurile care stăteau singuri în pătuț sau doar în brațele taților lor. Sarea de veghe a fost, de asemenea, inițial mai mare în grupul cu contact piele pe piele.

„Grupul de nou-născuți care au fost în concat piele pe piele a arătat unele avantaje față de grupurile din pătuț și din brațele taților, atunci când a venit vorba de stabilizarea parametrilor fiziologici și ai celor de veghe. Această abordare ar trebui susținută în timpul separării mamă-copil ”, au notatat autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?