Consumul ridicat de cofeină TRIPLEAZĂ riscul de GLAUCOM. Cine trebuie să reducă numărul zilnic de cești de cafea. STUDIU

Consumatori de cafea
Aportul frecvent de cofeină poate tripla riscul de glaucomul pentru cei predispuși genetic la o presiune oculară mai mare.

Consumul zilnic de cantități mari de cofeină poate crește riscul de glaucom de mai mult de trei ori pentru cei cu predispoziție genetică la presiune oculară mai mare, potrivit unui studiu internațional, multi-centru. Cercetările realizate la Școala de Medicină Icahn a Mount Sinai sunt primele care demonstrează o interacțiune dietetică-genetică în glaucom. Rezultatele studiului publicate în ediția din iunie a jurnalului Ophthalmology (link direct studiu) pot sugera că pacienții cu antecedente familiale puternice de glaucom ar trebui să reducă consumul de cofeină.

Studiul este important, deoarece glaucomul este principala cauză de orbire în SUA, spre exemplu. Se apleacă asupra impactului pe care-l are aportul de cofeină asupra glaucomului și a presiunii intraoculare (PIO), care este presiunea din interiorul ochiului. Un PIO crescut este un factor de risc integral pentru glaucom, deși alți factori contribuie la această afecțiune. Cu glaucom, pacienții prezintă de obicei puține sau deloc simptome, până când boala progresează și ajung să aibă pierderea vederii.

„Am publicat anterior lucrări care sugerează că aportul ridicat de cofeină a crescut riscul de glaucom cu unghi deschis cu tensiune înaltă în rândul persoanelor cu antecedente familiale de boală. În acest studiu am arătat că o relație adversă între aportul ridicat de cofeină și glaucom a fost evidentă doar în rândul celor cu cel mai mare scor de risc genetic pentru presiunea oculară crescută”, spune autorul principal dr Louis R. Pasquale, vicepreședinte pentru cercetarea oftalmologică pentru sistemul de sănătate Mount Sinai.

O echipă de cercetători a folosit baza de date Biobank din Marea Britanie, o bază de date biomedicale pe scară largă, bazată pe populație, susținută de diverse agenții sanitare și guvernamentale. Au analizat dosarele a peste 120.000 de participanți între 2006 și 2010. Participanții au avut între 39 și 73 de ani și și-au furnizat dosarele de sănătate împreună cu probe de ADN, colectate pentru a genera date. Ei au răspuns la chestionare dietetice repetate, concentrându-se pe numărului de băuturi pe bază de cofeină pe care le consumă zilnic, cantitatea de alimente care conțin cofeină consumă, tipurile specifice și dimensiunea porției.

De asemenea, au răspuns la întrebări despre vederea lor, inclusiv informații despre dacă au glaucom sau antecedente familiale de glaucom. La trei ani de la studiu, li s-a verificat PIO și alte măsurători oculare.

Triplează riscul la anumite persoane

Cercetătorii au descoperit că aportul ridicat de cofeină nu a fost asociat cu un risc crescut pentru PIO mai mare sau glaucom în general. Cu toate acestea, printre participanții cu cea mai puternică predispoziție genetică la presiune intraoculară crescută, un consum mai mare de cofeină a fost asociat cu PIO mai mare și cu o prevalență mai mare a glaucomului. 

Mai precis, cei care au consumat cea mai mare cantitate zilnică de cofeină - mai mult de 480 miligrame, adică aproximativ patru căni de cafea - au avut un PIO cu 0,35 mmHg mai mare. În plus, cei din categoria cu cel mai mare scor de risc genetic care au consumat mai mult de 321 miligrame de cofeină zilnic - aproximativ trei cești de cafea - au avut o prevalență a glaucomului de 3,9 ori mai mare în comparație cu cei care nu beau sau cofeină minimă și în cel mai scăzut nivel genetic. grup de scor de risc.

„Pacienții cu glaucom întreabă adesea dacă face ceva pentru protejarea vederii prin schimbări ale stilului de viață, cu toate acestea, aceasta a fost o zonă relativ sub-studiată până acum. Acest studiu sugerează că cei cu cel mai mare risc genetic de glaucom pot beneficia de moderarea consumului de cofeină. Trebuie remarcat faptul că legătura dintre riscul de cofeină și glaucom a fost văzută doar cu o cantitate mare de cofeină și la cei cu cel mai mare risc genetic”, spune co-autorul dr Anthony Khawaja, Profesor asociat la Oftalmologie University College London ( UCL) Institutul de Oftalmologie și chirurg oftalmologic de la Moorfields Eye Hospital. 

„Studiul Biobank din Marea Britanie ne ajută să aflăm mai mult decât oricând despre modul în care genele noastre ne afectează riscul de glaucom și rolul pe care l-ar putea juca comportamentele și mediul nostru. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne extindem cunoștințele în acest domeniu ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel