Consumul excesiv de apă, dăunător. Poate afecta funcționarea creierului

consumul excesiv de apa - FOTO: Freepick
Consumul excesiv de apă poate fi extrem de dăunător pentru creier.

Consumul excesiv de apă duce la intoxicație. Intoxicația cu apă se numește hiponatremie și poate avea consecințe grave asupra sănătății. Toate celulele organismului au nevoie de apă pentru a funcționa bine. Problema apare atunci când beți prea multă apă, care se numește suprahidratare.

Nu există o singură formulă pentru a determina cât de multă apă ar trebui să beți zilnic. Recomandarea populară de opt pahare pe zi este un bun punct de plecare sau doi litri pe zi. Ar trebui să vă ajustați aportul în jurul acestei cantități în funcție de mediul înconjurător, regimul de exerciții fizice, starea generală de sănătate și condiții precum sarcina sau alăptarea.

Vezi și: Zgomotele, dăunătoare auzului. Mașina de spălat - sunet deranjant, artificiile – pericol pentru urechi

Ce se întâmplă dacă beți prea multă apă

Când beți prea multă apă, este posibil să apară intoxicații cu apă sau o perturbare a funcției creierului. Acest lucru se întâmplă atunci când există prea multă apă în celule (inclusiv celulele creierului), determinându-le să se umfle. Când celulele din creier se umflă, acestea provoacă presiune în creier. Puteți experimenta stări de confuzie, somnolență, și dureri de cap. În cazul în care această presiune crește ar putea provoca condiții cum ar fi hipertensiune arterială și bradicardie.

Sodiul este electrolitul cel mai afectat de suprahidratare, ceea ce duce la o afecțiune numită hiponatremie. Sodiul este un element crucial care ajută la menținerea echilibrului fluidelor în și din celule. Când nivelurile sale scad din cauza unei cantități mari de apă din organism, fluidele ajung în interiorul celulelor. Apoi celulele se umflă, punându-vă în pericol de a avea convulsii, de a intra în comă sau chiar de a muri.

Vezi și: Apa de orez, beneficii uimitoare pentru organism. Ce conține și la ce folosește

Care sunt semnele că bei prea multă apă?

Culoarea urinei. Una dintre cele mai bune modalități de a determina dacă beți suficientă apă este să monitorizați culoarea urinei. De obicei, variază de la galben pal la culoarea ceaiului datorită combinației dintre pigmentul urocrom și nivelul apei din corpul tău. Dacă urina este adesea clară, acesta este un semn sigur că bei prea multă apă într-un interval scurt.

Prea multe ”excursii” la toaletă. În medie, ar trebui să urinați de șase până la opt ori pe zi. Mergând până la 10 ori este normal pentru persoanele care beau în mod regulat cofeină sau alcool.

Bei apă chiar și atunci când nu ți-e sete. O a treia modalitate de a evita să bei prea multă apă este să fii conștient de momentul în care corpul tău are nevoie de ea. Organismul poate lupta împotriva deshidratării, anunțându-vă când trebuie să beți puțină apă. Setea este răspunsul organismului la deshidratare și ar trebui să fie tacul tău călăuzitor.

Greață sau vărsături. Simptomele suprahidratării pot arăta că cele ale deshidratării. Când aveți prea multă apă în organism, rinichii nu pot elimina excesul de lichid. Acesta începe colectarea în organism, ceea ce duce la greață, vărsături, și diaree.

Dureri de cap trepidante pe tot parcursul zilei. Durerile de cap pot semnifica atât deshidratarea, cât şi deshidratarea. Excesul de apă din organism determină scăderea nivelului de sare al organismului și umflarea celulelor. Această umflare le face să crească în dimensiune, iar cei din creier apasă împotriva craniului. Această presiune provoacă o durere de cap trepidantă și poate duce la tulburări cerebrale și probleme de respirație.

Decolorarea mâinilor, picioarelor și buzelor. Când ești suprahidratat, vei observa unele umflături sau decolorări ale picioarelor, mâinilor și buzelor. Când celulele se umflă, pielea se va umfla, de asemenea.

Mușchi slabi. Când nivelul electrolitului scade din cauza consumului de prea multă apă, echilibrul corpului scade. Nivelurile scăzute de electroliți din organism pot provoca spasme musculare și crampe.

Oboseală. Consumul de prea multă apă face rinichii să lucreze prea mult pentru a elimina excesul de cantitate. Acest lucru creează o reacție hormonală care te face să te simți stresat și obosit. Dacă nu te poți ridica din pat după ce ai băut prea multă apă, este pentru că rinichii tăi sunt suprasolicitați.

Vezi și: Înecul, pericolul tăcut din timpul verii. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe”

Câtă apă trebuie să bem în funcție de greutate. "Ar trebui să fie un regim pentru toată viața"

"Cel mai bun detox se face cu apă", susține medicul nutriționist Laura Ene, o idee susținută și de alți medici. 

Apa este benefică pentru sănătate, iar pentru o hidratare eficientă specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid pe zi, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau supe. Însă există persoane care depășesc această ”limită”, fapt care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Medicul spune că cea mai bună detoxifiere se face cu apă și recomandă pauza alimentară, după ora 7 seara, pentru a ne menține greutatea și sănătatea.

În plus, nutriționistul subliniază că detoxifierea înseamnă și relaxare, mese regulate și alimente cu cât mai puțini coloranți și conservanți.

"Un detox foarte bun l-am putea face ținând un anumit interval de timp în care mâncăm.

Adică, dacă am reușit să mâncăm într-un interval de 8, maxim 10 ore, într-o zi și am reuși să păstrăm intervalul de noapte, de la ora 7, 8 până dimineață, liber de mâncare , cu apă și cu ceai, iată că, în fiecare zi, putem să pornim la un detox de seară.

Pentru că cel mai bun detox se face cu apă. Apa este elementul miraculos care ne ajută să ne detoxifiem cu adevărat", a spus ea.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel