Consumul excesiv de alcool, principalul factor de risc modificabil pentru cancer. Prevenirea cancerului prin stil de viață și screening precoce

cancer Foto: Freepik @freepic.diller
Consumul excesiv de alcool este un factor major de risc pentru dezvoltarea cancerului, contribuind la numeroase cazuri noi la nivel global.

Vezi și: Diabetul tip 2, redus prin renunțarea la alimentele ultraprocesate. Cu ce să le înlocuiești

La nivel mondial, se preconizează că peste 19,3 milioane de noi cazuri de cancer vor fi diagnosticate în 2024, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Globocan. Aceasta vine în contextul în care ratele globale de deces prin cancer au înregistrat o scădere generală în multe țări, însă cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.

Aproximativ 40-50% din toate cazurile de cancer la nivel global sunt asociate cu factori de risc modificabili, printre care se numără fumatul, obezitatea și consumul excesiv de alcoo În ciuda progreselor recente în cercetarea și tratamentul cancerului, barierele în calea depistării precoce și a cancerelor prevenibile prin vaccinare rămân.

Ediția din 2024 a Raportului privind progresele înregistrate în domeniul cancerului arată că barierele în calea anumitor instrumente de prevenire, precum vaccinurile și depistarea precoce, precum și alegerile nesănătoase privind stilul de viață, cum ar fi consumul excesiv de alcool, îi determină pe cercetători să prezică faptul că în 2024 vor fi diagnosticate în peste 2 milioane de noi cazuri de cancer.

Ernest Hawk, șeful departamentului de prevenire a cancerului și științele populației din cadrul Centrului pentru cancer MD Anderson al Universității din Texas, a lăudat progresele înregistrate în reducerea mortalității prin cancer în ultimii 30 de ani, inclusiv controlul eficient al tutunului, creșterea gradului de conștientizare și de adoptare a screeningului pentru cancer și tratamente mai eficiente.

Factorii riscului de cancer

Raportul privind progresele înregistrate în domeniul cancerului arată că 40% din toate diagnosticele de cancer sunt legate de factori de risc modificabili. Acest lucru subliniază importanța reducerii acestor riscuri pentru a preveni complet cancerul.

Factorii cheie includ renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool, menținerea unei diete și a unei greutăți sănătoase, menținerea activității fizice și protejarea pielii de radiațiile UV.

Dr. Wael Harb, a subliniat importanța depistării precoce și a prevenirii cancerului pentru a evita situațiile avansate. Concentrându-se pe acești factori, persoanele expuse riscului de a dezvolta cancer pot lua măsuri pentru a-și reduce riscul și a-și îmbunătăți starea generală de sănătate.

Citește și: Diferența dintre kefir, sana și iaurt. Care este mai sănătos

Foto: Freepik @zinkevych

Consumul excesiv de alcool este principalul factor de risc modificabil pentru cancer

Un raport a evidențiat impactul semnificativ al consumului excesiv de alcool asupra riscului de cancer, 5,4% din toate cazurile de cancer în 2019 putând fi atribuite consumului de alcool.

Raportul subliniază legătura dintre consumul excesiv de alcool și mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, colorectal și hepatic. Inițiativele de sănătate publică ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de alcool și pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la aceste pericole pentru a diminua riscul de a dezvolta cancer.

Anton Bilchik, chirurg oncolog și medic-șef la Providence Saint John's Cancer Institute, a observat că, deși rolul alcoolului în dezvoltarea cancerului este important, raportul nu oferă suficiente informații cu privire la cantitățile de alcool implicate.

Chirurgul a sugerat, de asemenea, că sexul biologic și metabolismul unei persoane pot juca un rol în reducerea riscului de cancer legat de consumul de alcool. El a sugerat că este puțin probabil ca limitarea consumului de alcool la o jumătate de pahar de vin pe seară să fie periculoasă, dar a precizat că metabolismul și sexul fiecărei persoane pot influența riscul acesteia.

Raportul privind progresele înregistrate în domeniul cancerului evidențiază prevalența în creștere a cancerelor cu debut precoce, inclusiv a cancerelor colorectale, de sân și a altor tipuri de cancer la adulții tineri sub 50 de ani. Rata globală a cancerului de col uterin la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani a crescut cu 2,5% între 2012 și 2019.

La nivel mondial s-a înregistrat o creștere cu 80 % a cazurilor de cancer cu debut precoce începând din 1990. Experții consideră că această creștere se poate datora în mare măsură factorilor legați de alimentație și de stilul de viață, cum ar fi obezitatea, fumatul, consumul de alcool, alimentele procesate și sedentarismul.

Raportul subliniază importanța de a face accesibile tuturor testele de depistare precoce și vaccinurile pentru cancerele prevenibile prin vaccinare. Raportul subliniază necesitatea unor eforturi de sănătate publică pentru a aborda această criză de sănătate publică.

Viitorul în lupta împotriva cancerului

Experții intervievați au fost de acord că, deși se fac progrese în lupta împotriva cancerului, mai sunt multe de făcut. Înțelegerea factorilor de risc de cancer este esențială pentru consilierea eficientă și prevenirea diagnosticării cancerului. Reducerea cu 40 % a riscului de cancer este atribuită în mare măsură factorilor de risc, dar populațiile defavorizate au acces mai redus la screening, ceea ce duce la rate mai ridicate ale mortalității.

Progresele actuale au fost realizate în ultimii 30 de ani prin investigații științifice privind cauzele cancerului și modul în care procesul de dezvoltare a cancerului poate fi identificat mai devreme, mai precis și mai fiabil.

Cu toate acestea, pentru a realiza promisiunea cercetării în domeniul cancerului, este esențial să se acționeze pe baza descoperirilor științifice pentru a îmbunătăți alegerile personale privind stilul de viață, practicile de îngrijire medicală și acțiunile de sănătate publică, inclusiv politicile publice legate de sănătate puse în aplicare la nivelul populației.

Deși există terapii noi, tehnologii de ultimă generație și o supraviețuire și o calitate a vieții îmbunătățite pentru pacienți, există încă provocări care trebuie abordate. Există o incidență crescută a anumitor tipuri de cancer, în special în rândul populației tinere, care trebuie abordată. Este important să privim mereu în urmă și să evaluăm unde ne aflăm și unde trebuie să mergem de acum înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel