Consumul de nuci în fiecare zi ar putea reduce colesterolul rău la adulții în vârstă

Nuci
Adăugarea unui pumn de nuci în dieta zilnică - indiferent ce altceva ar mânca - ar putea scădea nivelul colesterolului rău și reduce riscurile cardiace la adulții mai în vârstă sănătoși, sugerează un nou studiu.

Studiul, publicat luni în revista American Heart Association, Circulation, a descoperit că persoanele care au mâncat aproximativ o jumătate de cană de nuci în fiecare zi timp de doi ani și-au redus modest nivelul de colesterol LDL sau „rău”, precum și numărul de particule LDL asociate cu riscul bolilor cardiovasculare.

Studiile anterioare arată că nucile, care au un conținut ridicat de acizi grași omega-3, sunt asociate cu rate mai mici de boli de inimă și accident vascular cerebral, la fel ca nucile în general.

„Unul dintre motive este că scad nivelul colesterolului LDL, iar acum avem un alt motiv: îmbunătățesc calitatea particulelor LDL”, a spus co-autorul studiului dr. Emilio Ros într-un comunicat de presă. Ros este director al Lipid Clinic at the Endocrinology and Nutrition Service of the Hospital Clínic of Barcelona din Spania.

"Particulele LDL vin în diferite dimensiuni", a spus el. "Cercetările au arătat că particulele LDL mici și dense sunt mai des asociate cu ateroscleroza, cu placa sau cu depozitele de grăsime care se acumulează în artere. Studiul nostru depășește nivelurile de colesterol LDL pentru a obține o imagine completă a tuturor lipoproteinelor și a impactului consumând zilnic nuci cu privire la potențialul lor de a îmbunătăți riscul cardiovascular. "

Efect mai puternic la bărbați decât la femei

În cadrul studiului, 708 adulți cu vârste cuprinse între 63 și 79 de ani au fost împărțiți în două grupuri. Unul a adăugat o jumătate de cană de nuci în fiecare zi la dieta lor obișnuită timp de doi ani. Celălalt grup nu a mâncat nuci. Participanții au locuit în Barcelona, ​​Spania și Loma Linda, California.

La sfârșitul a doi ani, cercetătorii au analizat colesterolul LDL, deoarece nivelurile ridicate cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Au analizat nivelurile totale de LDL, precum și concentrația și dimensiunea particulelor LDL, care pot oferi o indicație mai bună a riscului pentru sănătatea cardiovasculară.

Dintre cele 628 de persoane care au finalizat studiul cu profile lipoproteice complete, cercetătorii au descoperit că la consumatorii de nuci s-a redus nivelul LDL în medie de 4,3 mg / dL. De asemenea, s-a redus numărul de particule LDL totale cu 4,3% și particulele mici cu 6,1%. Beneficiul a fost mai mare la bărbați, care au scăzut colesterolul LDL cu 7,9%, comparativ cu o scădere de 2,6% pentru femei. Rezultatele au fost consecvente, independent de ceea ce au mâncat participanții sau de locul în care au trăit.

Deși scăderea LDL nu a fost extraordinară, a spus Ros, colesterolul mediu al participanților la studiu a fost deja normal, deoarece aproape jumătate au primit tratament care scade colesterolul. „Pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol din sânge, reducerea colesterolului LDL după o dietă îmbogățită cu nuci poate fi mult mai mare”, a spus el.

Lipoproteinele cu densitate intermediară sau colesterolul IDL au scăzut, de asemenea, în grupul celor care au consumat nuci.

În ultimul deceniu, colesterolul IDL - un precursor al LDL, scurt pentru lipoproteine ​​cu densitate mică - a apărut ca un alt factor de risc cardiovascular independent.

Ros a spus că, în ciuda îngrijorărilor cu privire la creșterea potențială în greutate de la grăsimile sănătoase din nuci, cei care au mâncat nuci nu au luat kilograme în plus. „A mânca o mână de nuci în fiecare zi este o modalitate simplă de a promova sănătatea cardiovasculară.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel