Consumul de cafea poate reduce efectele sedentarismului. Prevenirea bolilor cauzate de inactivitate

cafea Foto: Freepik
Un studiu recent sugerează că, în ciuda riscurilor asociate cu un stil de viață sedentar, consumul de cafea ar putea avea efecte protectoare asupra sănătății.

Asociația Americană a Inimii recomandă adulților să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână pentru o sănătate bună. Sedentarismul poate crește riscul diferitelor afecțiuni, inclusiv diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, obezitatea, osteoporoza, cancerul și bolile de inimă.

Inactivitatea a fost, de asemenea, legată de decesele cauzate de toate cauzele și de cele legate de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, o cercetare recentă publicată în revista BMC Public Health sugerează că consumul de cafea poate ajuta la anularea unora dintre efectele nocive ale unui stil de viață sedentar.

Cercetătorii de la Universitatea Soochow au constatat că statul pe scaun mai mult de opt ore pe zi era legat de un risc crescut de mortalitate din toate cauzele și din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu statul pe scaun mai puțin de patru ore pe zi. Cu toate acestea, cei care au băut cea mai multă cafea păreau să aibă un risc redus de mortalitate în comparație cu cei care nu beau cafea.

Efectele cafelei

Un studiu care a analizat datele din Ancheta națională de examinare a sănătății și nutriției 2007-2018 a adulților din SUA a constatat că vizionarea televizorului, utilizarea computerului și locurile de muncă mai puțin solicitante din punct de vedere fizic au dus la creșterea comportamentului sedentar.

Chiar dacă adulții respectă liniile directoare privind activitatea fizică, statul pe scaun pentru perioade lungi poate dăuna sănătății metabolice. Comportamentul sedentar apare ca un determinant potențial al rezultatelor dăunătoare pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare și mortalitate cardiovasculară și din toate cauzele.

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial și în rândul populației, are proprietăți antioxidante puternice care pot reduce morbiditatea și mortalitatea din cauza bolilor cronice. Chiar dacă cafeaua are un efect mic de stimulare a sănătății, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății publice.

Citește și: Ce variantă genetică protejează împotriva Alzheimerului cu debut precoce. Întârzie boala cu ani de zile

Foto: Freepik @BillionPhotos

Risc crescut pentru sedentarii care nu beau cafea

Cercetările efectuate de Bingyan Li și echipa sa au arătat că statul pe scaun mai mult de opt ore pe zi este legat de un risc mai mare de deces din toate cauzele și din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care stau pe scaun mai puțin de patru ore pe zi.

Cu toate acestea, atunci când se ia în considerare consumul de cafea, participanții care consumă cea mai mare cantitate de cafea prezintă un risc redus de mortalitate din toate cauzele și legată de boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Participanții care nu consumă cafea și care stau jos timp de șase ore sau mai mult pe zi sunt de aproximativ 1,6 ori mai predispuși să moară din toate cauzele decât consumatorii de cafea care stau jos mai puțin de șase ore pe zi.

Statul pe scaun afectează metabolismul glucozei și crește inflamația, în timp ce comportamentul sedentar este un predictor crucial al inflamației. Consumul de cafea are numeroase beneficii în îmbunătățirea supraviețuirii globale la adulți, inclusiv reducerea riscului de sindrom metabolic, care agravează inflamația, și o relație inversă între consumul de cafea și mortalitatea din toate cauzele și din cauza bolilor cardiovasculare.

Vezi și: Momentul ideal pentru exerciții. Cum activitatea fizică de seară reglează nivelul de zahăr din sânge

Importanța obiceiurilor sănătoase

Un studiu realizat de Yu-Ming Ni, cardiolog certificat și lipidolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute de la Orange Coast Medical Center urmărește să înțeleagă relația dintre consumul de cafea și bolile cardiovasculare.

Cu toate acestea, cardiologul susține că rezultatele studiului nu sunt definitive, deoarece este dificil de determinat dacă cafeaua este singurul factor care contribuie la reducerea bolilor de inimă sau dacă există alți factori care contribuie la reducerea mortalității cardiovasculare.

Cardiologul subliniază importanța alegerii stilului de viață ca fundament al unei sănătăți bune, deoarece Asociația Americană a Inimii a publicat Esential8, care prezintă cele opt alegeri de stil de viață și managementul medical cele mai asociate cu o sănătate bună. Yu-Ming Ni consideră că există întotdeauna o oportunitate de a studia schimbarea comportamentului și comportamentele sănătoase pentru a reduce riscul de boli de inimă, iar consumul de cafea este unul dintre comportamentele studiate.

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, oferă sfaturi pentru a adăuga cafeaua la dieta dumneavoastră. Nutriționistul subliniază importanța luării în considerare a unor factori precum sursa boabelor, calitatea, prelucrarea, aditivii, consumul și toleranța. Limita zilnică recomandată pentru consumul de cafeină este de trei până la cinci cești de 8 uncii, cu 400 mg de cafeină.

Cofeina din cafea poate oferi vigilență, beneficii de stimulare a dispoziției, claritate mentală și acuitate. Cu toate acestea, anumiți compuși din cafea, în special dacă nu sunt filtrați, pot crește nivelul lipidelor, pot provoca anxietate, nervozitate, GERD, probleme gastrointestinale, palpitații și markeri cardio-metabolici precum nivelul homocisteinei.

Pentru cei care iau în considerare cafeaua pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, Richard recomandă colaborarea cu un nutriționist dietetician înregistrat pentru a determina beneficiile acesteia pentru sănătatea și nevoile tale.

Nu este necesar să începeți să adăugați cafea dacă nu vă place deja, și este important să determinați cantitatea pe care o consumați, deoarece o infuzie rece de 900 de ml cu extra vanilie și sirop de caramel nu va oferi aceleași beneficii ca o cafea neîndulcită cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără nimic adăugat.

Pe scurt, cafeaua poate oferi potențiale beneficii pentru sănătate, dar este esențial să consulti un nutriționist dietetician înregistrat înainte de a o adăuga în dieta ta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel