Consumul de alcool și riscul crescut de anevrism cerebral. Când îți pune viața în pericol și care sunt primele semnele

anevrism cerebral Foto: Freepik
Consumul excesiv de alcool este un factor de risc major pentru dezvoltarea și ruptura anevrismelor cerebrale, evidențiind necesitatea unei monitorizări stricte și a evitării alcoolului pentru prevenție.

Anevrismele cerebrale sunt dilatări asemănătoare unui balon în vasele de sânge slăbite, care pot varia de la mai puțin de 0,5 milimetri la peste 25 mm în dimensiune. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de apariție a acestor anevrisme și riscul de rupere a acestora, o complicație a afecțiunii care pune viața în pericol.

Deși există diverse cauze și factori de risc pentru arterele slăbite și anevrismele din creier, unele pot fi controlate, cum ar fi consumul excesiv de alcool. Este recomandat să consultați un medic dacă ați primit recent un diagnostic de anevrism cerebral sau sunteți preocupat de riscul personal.

Un anevrism cerebral este o umflătură sau o balonare a unui vas de sânge din creier, care seamănă adesea cu o boabă atârnată de o tulpină. Acesta se formează și crește din cauza presiunii sângelui asupra unei zone slabe a peretelui vasului, mărindu-i dimensiunea.

Dacă anevrismul se scurge sau se rupe, provoacă sângerări în creier, cunoscute sub numele de accident vascular cerebral hemoragic. Majoritatea anevrismelor cerebrale nu sunt grave, iar majoritatea nu se rup. Acestea sunt adesea descoperite în timpul testelor pentru alte afecțiuni. Cu toate acestea, un anevrism rupt poate pune viața în pericol și necesită tratament medical imediat.

Tratamentul anevrismelor care nu s-au rupt poate preveni viitoarele rupturi. Este important să vă consultați cu un medic pentru a înțelege cele mai bune opțiuni pentru nevoile dumneavoastră specifice.

Legătura dintre alcool și anevrisme

Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de anevrisme cerebrale, în special la persoanele cu vârstă înaintată și hipertensiune arterială. Alcoolul poate slăbi arterele, crește tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor, ceea ce face mai probabil ca cei cu anevrisme să îl evite. O revizuire pe termen lung a 4.701 persoane cu anevrisme a constatat că consumul actual de alcool a fost asociat cu rupturi, în timp ce consumul anterior de alcool nu a fost.

Renunțarea la băutură poate reduce riscul unei rupturi în cazul în care sunteți diagnosticat cu anevrism cerebral. În plus, s-a constatat că numărul de unități de alcool pe zi este corelat cu riscul mai mare de ruptură. Un studiu recent a concluzionat că tulburările legate de consumul de alcool au fost asociate cu o perspectivă mai puțin favorabilă pentru persoanele cu anevrisme cerebrale, inclusiv rupturi.

Citește și: Cauze comune pentru gleznele umflate. Ce semnal îți transmite organismul

Foto: Freepik

Cum scazi riscul

Medicul vă poate recomanda să renunțați la fumat pentru a reduce riscul de a dezvolta anevrisme cerebrale multiple și riscul de ruptură dacă aveți deja unul. Menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale poate reduce, de asemenea, riscul de ruptură a anevrismelor cerebrale, deoarece hipertensiunea netratată poate slăbi arterele și poate provoca spargerea anevrismelor.

Vezi și: Adevărul despre postul intermitent. Cele mai populare mituri și beneficii ale acestui plan de alimentare. Ce spun cercetările de 20 de ani

Simptomele timpurii

Anevrismele cerebrale neretrupte pot provoca simptome în funcție de mărimea lor, cele mai mari provocând simptome cronice precum modificări ale vederii, durere, pupile dilatate, slăbiciune și paralizie facială. Anevrismele rupte sunt mai grave și pot provoca simptome bruște și severe, cum ar fi o durere de cap bruscă, rigiditate a gâtului, vedere dublă, greață, vărsături, convulsii, stop cardiac și pierderea cunoștinței.

Tratamentul prompt poate reduce riscul de sângerare, leziuni cerebrale și accident vascular cerebral, care pot pune viața în pericol. Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă prezentați aceste simptome, apelați la serviciile locale de urgență.

Anevrismele cerebrale sunt o afecțiune frecventă care poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv vârsta, condițiile genetice, nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea netratată, diabetul necontrolat, fumatul și consumul de medicamente stimulante.

După o ruptură, speranța medie de viață este de 75% în 24 de ore și de 50% după 3 luni, cu o rată de mortalitate de 40% în cazul rupturilor tratate. Anevrismele care nu s-au rupt nu provoacă, de obicei, simptome până când nu cresc suficient de mult pentru a apăsa asupra nervilor și țesuturilor din interiorul creierului.

Tratamentul depinde de mărimea, localizarea și prezența factorilor de risc pentru viitoarele rupturi. Medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală pentru anevrismele cu risc ridicat, mari sau simptomatice, sau un tratament pentru riscurile subiacente care ar putea duce la o viitoare ruptură, cum ar fi medicamentele pentru hipertensiune. Este esențial să solicitați imediat ajutor medical în cazul unei rupturi.

Acestea fiind spuse, consumul de alcool poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării anevrismelor cerebrale, consumul excesiv de alcool crescând riscul și orice cantitate de alcool crescând probabilitatea unei rupturi. Dacă aveți un anevrism cerebral sau sunteți preocupat de riscul dumneavoastră, consultați un medic cu privire la obiceiurile dumneavoastră de consum de alcool. Alți factori de risc influențează, de asemenea, dezvoltarea și ruperea anevrismelor cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel