Manichiura rusească atrage tot mai...
Vezi și: Vitamina K2, rol în managementul crampelor musculare. Întărește sistemul osos și cardiovascular
Cercetări recente de la Stanford Medicine arată că noile teste de sânge pentru depistarea cancerului colorectal, deși convenabile, nu egalează eficacitatea colonoscopiei sau a testelor de scaun.
Aceste teste de sânge necesită doar o simplă prelevare, evitând procedura invazivă a colonoscopiei, ceea ce le face atractive pentru persoanele care evită metodele standard de screening. Totuși, ele sunt mai puțin eficiente în detectarea timpurie a cancerelor și a polipilor precanceroși, esențiale pentru prevenție, potrivit studiului publicat în Annals of Internal Medicine.
Potrivit doctorului Uri Ladabaum, profesor de gastroenterologie la Stanford și autor principal al studiului, testele de sânge ar putea deveni parte a peisajului de screening pentru cancer, dar nu sunt pregătite să înlocuiască colonoscopiile.
"Deocamdată, dacă poți și ești dispus să faci o colonoscopie sau un test de scaun, nu trece la un test de sânge", a declarat Ladabaum, potrivit SciTechDaily.
Studiul său a arătat că, deși testele de sânge ar putea reduce decesele cauzate de cancer în populația generală, impactul lor depinde foarte mult de angajamentul pacienților de a face o colonoscopie de urmărire dacă rezultatele sunt pozitive.
Vezi și: Vitamina K2, rol în managementul crampelor musculare. Întărește sistemul osos și cardiovascular
U.S. Preventive Services Task Force recomandă screeningul pentru cancerul colorectal la adulții cu vârste între 45 și 75 de ani. De decenii, colonoscopiile și testele de scaun au dominat recomandările de screening, fiecare metodă având beneficii unice. Colonoscopiile, de exemplu, nu doar că detectează cancerele, dar permit și îndepărtarea polipilor precanceroși, oferind beneficii preventive pe care testele de sânge nu le pot egala.
Colonoscopia - FOTO: Freepik@pvproduction
În ultimii ani, progresele tehnologice au introdus metode alternative de screening. În 2014, FDA a aprobat un test multi-țintă de scaun, iar în această vară a aprobat primul test de sânge care analizează ADN-ul cancerului din sânge.
Aceste teste oferă opțiuni de screening mai accesibile, dar sunt încă mai puțin eficiente, în special în identificarea polipilor precanceroși.
"Paradigma de screening s-ar putea schimba", a spus Ladabaum, dar fără studii pe termen lung care să compare aceste opțiuni, pacienții s-ar putea confrunta cu alegeri dificile.
Printr-o analiză comparativă, echipa lui Ladabaum a constatat diferențe semnificative în rezultatele privind detectarea cancerului și mortalitatea. Dintre 100.000 de persoane monitorizate prin colonoscopie la fiecare zece ani, 1.543 au dezvoltat cancer colorectal, iar 672 au decedat.
Testele de sânge, efectuate la fiecare trei ani, au avut ca rezultat aproape 4.365 de cazuri de cancer și 1.679 de decese — de aproximativ două ori și jumătate mai multe decese decât în cazul celor monitorizați prin colonoscopie. Studiul a evidențiat și preocupări legate de costuri, testele de sânge dovedindu-se mai scumpe din cauza detecției mai puțin frecvente a bolii în stadii incipiente.
Studiul sugerează că, deși testele de sânge ar putea fi potrivite pentru cei care refuză alte metode de screening, adoptarea pe scară largă ar putea duce la o creștere a ratelor mortalității cauzate de cancer.
"Testele de sânge sunt, desigur, mult mai bune decât nimic", a recunoscut Ladabaum, dar a subliniat importanța menținerii colonoscopiilor și testelor de scaun ca opțiuni principale.
Testele de sânge ar trebui rezervate persoanelor care sunt puțin probabil să urmeze metodele tradiționale de screening.
Studiul solicită date din lumea reală despre preferințele pacienților pentru a înțelege mai bine modul în care testele de sânge ar putea influența ratele de detectare a cancerului și costurile.
"Rămâne de văzut cine va folosi cu adevărat testele de sânge", a notat Ladabaum.
Cercetătorii sunt optimiști că viitoarele îmbunătățiri ale tehnologiei testelor de sânge vor putea, în cele din urmă, să atingă eficiența colonoscopiilor. Până atunci, combinarea mai multor metode de screening rămâne cea mai bună abordare pentru prevenirea și îngrijirea completă a cancerului colorectal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Manichiura rusească atrage tot mai...
Sindromul cuibului gol poate fi o...
Alimentele conservate sunt o soluție...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
Aceasta este cauza tăcută care poate...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Un aport ridicat de zinc poate fi asociat cu un risc crescut de...
O dietă sănătoasă începe cu...