Colonoscopia, prevenție în cancerul de colon. Cât de des trebuie să o faci
15 iul 2020 / 17:43

Gabriel Mitulescu doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică
EXCLUSIV
Colonoscopia este cea mai bună metodă de prevenție pentru cancerul de colon, a explicat Dr Gabriel Mitulescu, la Interviurile DC News și DC Medical. Dar cât de des trebuie făcută ea?

Dr Gabriel Mitulescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generală și chirurgie oncologică, colaborator al Spitalului Clinic Sanador, spune că investigația care ne ajută să evităm cancerul de colon este colonoscopia. 

„Dacă s-ar face sistematic colonoscopie și acei polipi care dau 95-98% din cancerele de colon ar fi extirpați odată cu colonoscopia, de către medicul gastroenterolog, acel pacient nu s-ar mai întâlni cu chirurgul oncolog niciodată”, a punctat dr Gabriel Mitulescu. 

Această investigație medicală, pentru a fi eficientă, trebuie făcută însă la anumite intervale de timp, în funcție de starea de sănătate și moștenirea genetică a pacientului. 

Sanador

G Ad:

„Recomandările OMS spune că această investigație se face cam la 8-10 ani dacă pacientul nu are factori de risc deosebiți. Dacă are o rudă de gradul 1 cu cancer de colon, intervalul scade la 5 ani. Dacă a avut cancer de colon, există o urmărire postoperatorie, pentru că este un mare factor de risc dacă ai făcut un cancer de colon să mai faci unul în altă porțiune a colonului. În acest caz, la început se fac anual, apoi la fiecare doi ani, până la maximum 5 ani. Ritmul acesta de a face colonoscopia este dat de colonoscopia care este normală. Dacă un pacient are polipi adenomatoși, deci cu risc înalt ca la un moment dat, dacă ar fi fost lăsați și n-ar fi fost extirpați, să ducă la cancer, atunci următoarea colonoscopie trebuie să fie făcută peste un an, pentru a supraveghea dacă nu mai apar alți polipi”, a explicat chirurgul Gabriel Mitulescu. 

Ce trebuie să știi despre ileostomie. Când și cum se face ea, aflați în video: 

 

Ştiri Recomandate

4 zodii din care dau cele mai bune neveste
Ziua Națională a Transplantului
EXCLUSIV
Ziua Națională a Transplantului la Academia de Sănătate
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri