A început sezonul accidentelor pe...
Colesterolul a fost mult timp considerat un factor principal în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, dar cercetările recente arată că abordarea sa nu este suficientă pentru a preveni complet riscurile asociate cu problemele cardiace. Cu toate că tratamentele pentru hipertensiune, dislipidemie și diabet au avansat semnificativ, provocările rămân mari.
Dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL care sunt principalii factori de risc.
"Există cunoaștere în legătură cu ce face colesterolul și ceilalți factorii de risc. Este bărbatul peste 45-50 de ani, fumător, dislipidemic, hipertensiv și diabetic.
S-au făcut pași foarte mari în cunoaștere, fiecare factor cum acționează. În terapie vorbim de statine și s-a ajuns chiar și la anticorpi monoclonali vizavi de hipercolesterolemii sau trigliceridele crescute, care sunt foarte rezistente la tratamentul clasic, însă nu este suficient.
Nu este suficient doar să combatem colesterolul. Pe de o parte cunoașterea factorilor de risc și tratamentul lor a crescut foarte mult speranța de viață, fiind cunoscut faptul că principalele cauze de deces sunt cele de risc cardiovascular, prin boli cardiovasculare.
Pe locul 1 este infarctul de miocard, pe locul 3 accidentul vascular cerebral ischemic. La mijloc sunt neoplaziile", a explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi și: Stresul, impact asupra colesterolului. Dr. Sorin Băilă: Are logică
Colesterol - FOTO: Freepik@halalstock
Progresul în înțelegerea ateromatozei, procesul prin care colesterolul se acumulează în peretele arterial, a schimbat perspectiva asupra acestui fenomen. Deși progresele în medicină sunt remarcabile, lupta împotriva bolilor cardiovasculare continuă. Colesterolul nu este singurul vinovat; o înțelegere profundă a factorilor de risc și a mecanismelor patogenice este crucială pentru dezvoltarea unor strategii mai eficiente de prevenire și tratament.
"Pe de altă parte, s-a îmbunătățit foarte mult cunoașterea în ceea ce înseamnă mecanismul etiopatogenic al ateromatozei și am considerat că acea teorie de boală degenerativă prin acumularea pasivă a colesterolului în peretele arterial, nu este chiar așa un proces pasiv.
Peretele arterial este stratificat în 3 straturi: intima, media și adventicea. Practic, structura nobilă a intima e un singur strat de celule, dar este cu rol de organ și are o importanță deosebită în principalele homeostazii ale corpului, rezistența la tromboză, la inflamație, rol în bolile autoimune. Are un rol de barieră și chiar mecanică și un rol important anti-ateromatos.
Există foarte multe mecanisme care fragilizează endoteliul și aici vorbim de inflamațiile cronice silențioase. Colesterolul se depozitează, de obicei, sub formă oxidativă sub endotelial", a mai explicat dr. Sorin Băilă, medic chirurgie vasculară, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...