Colesterol: subclasa care este asociată cu bolile de inimă
11 oct 2021, 19:11

Sânge  FOTO: pixabay
O subclasă a colesterolului este asociată cu bolile de inimă. Iată despre ce este vorba:

Nivelurile ridicate de lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), sau colesterolul „rău”, au fost asociate de mult timp cu un risc mai mare de boli de inimă. Cu toate acestea, cercetările au arătat că aproximativ 75% dintre bolnavii de infarct nu au niveluri periculoase de LDL.

Un studiu publicat în International Journal of Nanomedicine a analizat mai atent aceste cifre. Cercetătorii au descoperit că cantități mari dintr-o subclasă de LDL pot fi un predictor mai puternic al potențialelor probleme cardiace decât nivelurile globale de LDL.

LDL constă din trei subclase - A, B și I. Studiul a constatat că având LDL alcătuit din 60% A, 20% B și 20% I, a fost asociat cu cele mai puține leziuni ale vaselor de sânge. Totodată, o proporție mare de B, comparativ cu celelalte două subclase a fost asociat cu cele mai multe daune.

Calculul obișnuit al nivelului de colesterol LDL, care nu descompune totalul pe subclasă, poate subestima pericolul anumitor măsurători ale LDL, potrivit cercetătorilor. De exemplu, o persoană cu un nivel normal de LDL ar putea avea în continuare o proporție mare de subclasă B și, prin urmare, ar avea un risc mai mare de boli de inimă decât se aștepta.

Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă măsurarea subclaselor LDL îmbunătățește evaluarea riscului cardiac dincolo de ceea ce fac medicii acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?