Aceasta este grupa de risc cea mai...
"Mă doare fierea, am o criză de fiere...mulți au spus asta măcar o dată în viaţă şi, dacă nu am spus-o noi, sigur i-am auzit pe cei dragi făcând-o. Şi adevărul este că, problemele colecistului, aşa cum numim medical fierea, sunt extrem de frecvente. De altfel, colecistita, adică inflamaţia veziculei biliare, este una dintre primele cauze de prezentare la camera de urgenţă. Până acolo, însă, pe cei mai mulţi, problemele fierii îi împiedică să mănânce ce vor și când vor.
Pentru cei mai mulţi dintre pacienţi, problemele colecistului devin cu adevărat grave atunci când ajung la UPU", spune medicul Mihail Pautov.
Colecistita acută necesită de cele mai multe ori o rezolvare chirurgicală, iar principala cauză a inflamaţiei veziculei biliare o constituie calculii, adică pietrele, care migrează din vezica biliară spre intestin şi pot deveni extrem de periculoase.
"Principalul simptom este durerea. Colecistul se află undeva sub ficat, în zona dreapta a abdomenului și durerile aici încep. Întâi încep în zona mediană a abdomenului și majoritatea au dureri care iradiază înspre umăr și piept, apoi greață și varsaturile. Mai este și febra și atunci lucrurile se complică.
Ca și cauze ale colecistitei nu sunt doar calculii, mai sunt și alte motive. Acestea sunt infecțiile virale, chiar tumorile de colecist", explică medicul chirurg Ionuţ Duduş.
În plus, ca în majoritatea afecțiunilor, există şi componenta ereditară, iar pentru a stabili diagnosticul, medicul va recomanda o ecografie, analize de sânge şi, la nevoie, o investigaţie numită colangio-RMN. În funcţie de rezultatele analizelor şi prognosticul pe termen lung se va decide şi conduita terapeutică.
"Se operează doar dacă riscurile intervenției chirurgicale sunt mai mici decât beneficiile intervenției chirurgicale. Dacă acești calculi rămân acolo și tratăm pacienții doar medical. Icterul este o urgență chirurgicală și atunci operația este mult mai complicată decât dacă ne-am fi operat mai devreme, când calculii erau mai micuți", a mai spus medicul chirurg, pentru Observator News.
Potrivit medicilor, din fericire, pacientul poate trăi fără vezica biliară, aşa că după operaţie va duce o viaţă normală.
Mai mult, atunci când nu există opţiunea chirurgicală, pacientul va primi un tratament şi va trebui să ţină regim alimentar, iar în privinţa acestuia, regula este simplă:
"Trebuie scoase complet din alimentație prăjelile și alimentele grase, trebuie introduse fructe și legume proaspete, pâinea cu cereale integrale", subliniază medicul.
Medicii le recomandă pacienţilor cu probleme de colecist, dar nu celor care sunt într-un puseu acut, să consume ulei de măsline crud şi fructe oleiagenoase, precum nucile.
Atenție, important este şi un program de masă regulat.
"Apare această colecistită la pacienți fit, la oameni care au o dietă bună, care fac sport, care au slăbi. Tocmai din această cauză, pentru că nu mențin o dietă normală cu mese regulate, cu cantități mici de alimente", a mai spus chirurgul.
Deşi sunt recomandate uneori, nu toţi medicii sunt de acord că anumite tipuri de ceai ar putea ajuta colecistul, însă, pentru o fiere "leneşă" se recomandă infuziile de anghinare sau sunătoare.
În ceea ce privește ceaiul verde şi cel negru se spune că ar ajuta la prevenirea apariţiei calculilor
Deci, dacă aţi ajuns la camera de urgenţe cu o criză de colecist, nu vă panicaţi, pentru că există soluţii, fie chirurgicale, de care nu ar trebui să vă fie teamă, fie tratament medicamentos şi dieta.
Renunțați la mâncarea fast-food, mâncăruri grase și adoptați un stil de viață sănătos, cu sport, legume, fructe și multă hidratare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este grupa de risc cea mai...
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Ingredientul pe care trebuie să-l...
Schimbarea orei poate declanșa o...