Colangită biliară primitivă, dr Iulia Simionov: Diagnosticul ușor de pus, boala e mai greu de dus de pacient

Dr Iulia Simionov, specialist în Gastroenterologie la Spitalul Clinic Fundeni, a afirmat la dezbaterea despre colangita biliară primitivă, transmisă de DC Medical, că diagnosticul nu pune mari probleme, dar boala e greu de manageriat.

Colangită biliară primitivă. Dr Iulia Simionov susține că diagnosticul de colangită biliară primitivă este unul ușor de pus. "Nu pune probleme mari, sunt niște criterii de diagnostic foarte precise, nu e un diagnostic greu. E mai greu de dus după aceea de către pacient și nici asta nu e absolut în condițiile unei monitorizări atente și a unei complianțe a pacientului. (...) Ușor de diagnosticat, relativ ușor de tratat, există soluții terapeutice pentru fiecare din etapele bolii", afirmă medicul Simionov la dezbaterea despre colangita biliară primitivă.

Această afecțiune este una cu predominanță net feminină, fiind o boală cu mecanism autoimun. "În general, femeile fac boli autoimune, dar nu e absolut", completează Iulia Simionov. Și, adaugă această, când medicul suspectează că ar fi o colangită biliară primitivă e bine să întrebe pacientul dacă suferă și de alte afecțiuni autoimune - tiroidită autoimună acută, poliartrită – sau are în familie un istorice astfel de boli. Sunt și cazuri de bărbați care suferă de o astfel de afecțiune, dar sunt cazuri rare.

Dr Iulia Simionov consideră că nu există o întârziere foarte mare în diagnosticare. "Mersul este destul de tipic: analize modificate, se caută virusuri de hepatită, primul lucru la care se gândește orice medic și orice pacient - dacă sunt negative, cauți altceva; apoi urmează boli autoimune", amintește specialistul.
Sunt circa 5.000 pe an de colangită biliară cronică, au estimat specialiștii prezenți la dezbaterea despre această afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel