Cod roșu de caniculă. Băutura verii care deshidratează. Dr. Alis Grasu: Îngreunează lupta organismului cu căldura

cod rosu de canicula - FOTO: Freepik
Cea mai consumată băutură a verii poate duce la deshidratare.

Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru mai multe județe din țară. Medicii atrag atenția asupra riscurilor la care ne expunem în această perioadă.

În plin sezon estival, cu temperaturi care depășesc frecvent pragul de 30 de grade Celsius, este esențial să ne îngrijim sănătatea și să adoptăm obiceiuri alimentare și de hidratare adecvate. Specialiștii recomandă consumul unei cantități corespunzătoare de lichide, între 2 și 4 litri pe zi, pentru a ne menține hidratați și energizați.

Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, a explicat ce trebuie să facem pentru a evita deshidratarea.

"Nu plecați de acasă fără o sticlă de apă la dvs, se vor consuma între 2 și 4 litri de lichide și când spun lichide mă refer la apă, la ceaiuri naturale, mai puțin îndulcite, sucuri naturale fără conservanți și cât mai puțin dulci.

Se vor evita băuturile carbogazoase, foarte dulci, și băuturile cu conținut ridicat în cofeinpă și băuturile alcoolice", a explicat dr. Alis Grasu, managerul SABIF, la B1 TV.

Vezi și: Cele trei semne care îți arată că ai colesterolul mărit. Sunt vizibile cu ochiul liber

Atenție la bere

Berea, nerecomandată pe timp de caniculă - FOTO: Freepik@Iinux8

Berea nu este indicată în această perioadă, deși este una din cele mai consumate băuturi ale verii. Consumul excesiv de bere poate duce la deshidratare din mai multe motive. În primul rând, berea este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că poate stimula rinichii să producă mai multă urină, ceea ce poate duce la pierderea de lichide din organism. De asemenea, conținutul de alcool din bere poate afecta capacitatea rinichilor de a reabsorbi apă, ceea ce agravează pierderea de lichide.

Vezi și: Vitamina care ucide celulele canceroase. Are efect antiinflamator și reduce tumorile

Mai mult decât atât, berea are și un conținut semnificativ de sodiu, care poate contribui la deshidratare prin promovarea eliminării de apă din organism prin urină. De asemenea, berea poate inhiba hormonii antidiuretici, care sunt responsabili pentru reținerea apei în corp.

"Este vacanță, lumea se simte bine în aceste zile, deși este cald afară, încercăm să evităm consumul de bere, care răcorește pe moment, dar îngreunează lupta organismului cu căldura, pentru că aceasta crește diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea. Se vor consuma multe fructe și legume proaspete", a mai spus dr. Alis Grasu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel