Coafa rotatorilor: funcțiile esențiale și cele mai frecvente leziuni la umeri. De la prevenție la tratament

durere umar Foto: Freepik
Află mai multe despre acest complex esențial de mușchi și tendoane din umăr și de ce este crucial pentru mobilitatea și stabilitatea umărului.

Manșonul rotatorilor este un grup de mușchi și tendoane care înconjoară articulația umărului, făcând legătura între omoplat și osul brațului. Aceasta ajută la ridicarea și rotirea brațului, dar poate provoca dureri de umăr, slăbiciune a brațului sau dificultăți în mișcarea umărului fără durere.

Manșonul rotatorilor este comun în rândul sportivilor și este responsabil pentru menținerea umărului și a părții superioare a brațului stabile în timpul mișcării. Funcția sa este de a ajuta la întoarcerea și rotirea umărului, deoarece capătul superior al humerusului, în formă de bilă, se potrivește într-o cavitate din omoplat, asemănător unei mingi de golf. Leziunile la nivelul manșetei rotatorilor sunt frecvente, în special în rândul sportivilor, potrivit Clinicii Cleveland.

Manșonul rotatorilor este o structură complexă formată din patru mușchi ai umărului: supraspinosul, subscapularul, infraspinosul și teres minor. Acești mușchi ajută la rotirea și ridicarea brațului și pot fi afectați de sindromul de suprasolicitare, de sindromul de impingement al umărului (tendinită a manșetei rotatorilor), de rupturi ale manșetei rotatorilor, de entorse ale umărului și de umărul înotătorului.

Pentru a determina dacă aveți o ruptură a manșetei rotatorilor, ar trebui să simțiți o durere surdă în adâncul umărului sau o durere ascuțită. Rupturile bruște din cauza unor traumatisme pot provoca dureri imediate și intense la nivelul umărului și slăbiciune a brațului.

Pentru a diagnostica o leziune a coafei rotatorilor, doctorii vor efectua un examen fizic și teste imagistice. Aceștia îți vor examina umărul, te vor întreba despre simptomele tale și poate fi necesar să efectueze teste precum radiografia umărului, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și ultrasunete.

Pe scurt, manșonul rotatorilor este o parte crucială a umărului, iar leziunile sale pot fi bruște sau se pot acumula în timp. Este esențial să soliciți asistență medicală dacă ai dureri persistente la nivelul umărului sau dacă suferiți un traumatism.

Vezi și: Impactul transplanturilor de măduvă osoasă asupra declinului neuronal și bolii Alzheimer. Poate reduce riscul de degenerare neuronală conform noilor studii

Foto: Freepik

Tratamente

Leziunile la nivelul manșei rotatorilor pot fi tratate prin diverse metode, în funcție de gravitatea și natura leziunii. Tratamentele obișnuite includ odihnă, evitarea activității cauzatoare, aplicarea de gheață pe umăr, fizioterapie pentru a întări mușchii umărului și injecții cu cortizon pentru a reduce inflamația.

Este important să vă consultați cu un medic înainte de a lua analgezice pentru mai mult de 10 zile fără a consulta un medic. De asemenea, fizioterapia poate ajuta la recăpătarea mobilității prin oferirea de exerciții pentru a crește forța și flexibilitatea.

În cazul în care tratamentele nechirurgicale eșuează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara leziuni grave sau dacă alte tratamente nechirurgicale nu ameliorează simptomele. Tipul de intervenție chirurgicală și așteptările vor fi stabilite de către furnizor sau chirurg.

Vezi și: Exercițiile fizice viguroase: o modalitate eficientă de a menține sănătatea creierului în cazul hipertensiunii arteriale. Pot încetini declinul cognitiv

Metode de prevenție

Pentru a preveni leziunile de manșetă a rotorilor, este esențial să evitați suprasolicitarea umerilor, să întrerupeți exercițiile fizice sau activitățile fizice atunci când simțiți durere, să vă încălziți și să vă răcoriți înainte și după antrenament, să purtați echipamentul potrivit pentru sport și muncă fizică, să urmați o dietă sănătoasă și un plan de activitate fizică și să vizitați un medic imediat ce observați durere sau alte simptome.

În timp ce odihna și evitarea activităților fizice pot ajuta la vindecarea manșetei rotatorilor, este esențial să obțineți întotdeauna examinarea și diagnosticarea leziunilor de către un medic. Continuând să vă folosiți umărul sau punând mai mult stres pe manșonul rotatorilor puteți agrava leziunile minore.

Rupturile de manșetă a rotorilor sunt frecvente la sportivii profesioniști, dar pot apărea dintr-o dată sau se pot acumula în timp, prin uzură repetată. Dacă durerea de umăr persistă după câteva zile de odihnă și tratamente la domiciliu, este recomandat să vizitați un furnizor de servicii medicale pentru a diagnostica leziunea și pentru a sugera modalități de a vă ajuta la vindecarea coapsei rotatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel