Cistita, cauze și tratament. Medic: Femeile fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotic

cistita - FOTO: Freepick
Cistita bacteriană apare atunci când bacteriile intră în uretra sau în vezica urinară şi provoacă o infecţie.

Cistita este o afecțiune a tractului urinar care afectează vezica urinară. Medicul ginecolog Radu Neamțu, explică pe pagina sa de Facebook care sunt cauzele care duc la declanșarea cistitei.

”Cistita este un proces infecțios și inflamator localizat în pereții vezicii urinare, care e localizat la nivelul mucoasei vezicii urinare. În 85-90% din cazuri boala este determinată de infecția cu Escherichia coli, și mai rar de bacterii gram-negative.

De asemenea sunt importante procesele inflamatorii din vagin, tulburările hormonale, oboseala, expunerea la frig - aceștia sunt factori secundari, dar nu și la femeia aflată în premenopauză, menopauză și postmenopauză la care principalul factor declanșator al cistitei este deficitul de hormoni estrogeni.

Vezi și: Soluția minune pentru tenul cu imperfecțiuni. Ioana Marinescu: Este standardul de aur

Ce greșeli fac femeile

Medicul explică care sunt cele mai frecvente două greșeli pe care le fac femeile.

”Femeile care suferă de durere în zona vezicii urinare și urinări frecvente cel mai des fac două greșeli mari: să-și aplice ceva cald pe pelvis și să-și auto-administreze antibiotice.

Băile fierbinți sau pernuțele cu apă fierbinte pe zona vezicii urinare sunt chiar contraindicate în cistită. Deoarece căldura favorizează răspândirea agentului infecțios din mucoasa vezicii urinare în stratul muscular al vezicii urinare, acolo unde se află vascularizația, de aceea în urină poate să apară sânge. Adică aplicarea căldurii pe zona vezicii urinare poate declanșa o cistită hemoragică”, mai notează medicul.

Vezi și: Coxartroza, specifică vârstnicilor, dar întâlnită și la tineri. Medic: Este diagnosticată în momentul în care a devenit o problemă de sănătate cronică

Simptomele cistitei

Simptomele posibile la copii includ o temperatură ridicata (febră) de 38 C sau mai mare, slăbiciune, iritabilitate, apetit redus și vărsături. Persoanele în vârstă se pot simți slăbite și febrile. Există o nevoie frecventă de a urina, dar de fiecare dată sunt eliminate doar cantități mici de urină.

Semnele și simptomele comune ale cistitei:

- urme de sânge în urină

- urină întunecată, tulbure sau cu miros puternic

- durere chiar deasupra osului pubian, în partea inferioară a spatelui sau în abdomen

- senzație de arsură la urinare

- urinare frecventă sau nevoia de a urina frecvent

În cazul în care cistita este prezentă la copii, aceștia pot prezenta oricare dintre simptomele enumerate mai sus, plus vărsăturile și slăbiciunea generală.

Unele boli sau afecţiuni au simptome similare cu cistita. Acestea includ:

- uretrita sau inflamarea uretrei

- sindromul vezicii dureroase

- prostatita sau inflamaţia glandei prostatei

- hiperplazie benignă de prostată, la bărbaţi

- sindromul tractului urinar inferior

- gonoree

- chlamydia

- candida

Vezi și: Cititul, sănătos pentru creier. Ce boli previne

Uneori, cistita apare ca un simptom al altor afecţiuni medicale, cum ar fi:

- diabet

- pietre la rinichi

- HIV

- prostata mărită

- leziuni ale coloanei vertebrale

Cum se previne boala

Cistita poate fi prevenită respectând câteva reguli simple.

”În primul rând trebuie evitată expunerea la frig, respectarea regulilor de igienă, iar cel mai important este corectarea deficitului de estrogen prin administrarea terapiei hormonale atât pe cale sistemică cât și locală.

Pentru procedurile de igienă ar trebui folosite produse din farmacie care au un pH neutru. Este important de golit vezica urinară atunci când este nevoie, de evitat vestimentația strânsă care poate afecta vascularizația pelvină - unul din factorii declanșatori ai cistitei”, mai explică medicul.

Vezi și: Grătarul, pericol pentru sănătate. Poate provoca leziuni interne

Tratamentul cistitei

”Dacă cistita a apărut - tratamentul se face cu antibiotic, antiinflamatoare și medicamente care vor crește diureza, tratament trofic pentru pereții vezicii urinare, dar toate acestea trebuie recomandate de un medic, după un consult de specialitate”, a mai precizat dr. Radu Neamțu.

Infecția urinară: de ce afectează mai frecvent femeile decât bărbații

O infecție a vezicii urinare, numită și cistită, este cauzată de o creștere anormală a bacteriilor din interiorul vezicii urinare, organul de tip balon care stochează urina. Infecțiile vezicii urinare sunt una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene.  O treime dintre femei au experimentat cel puțin o dată o infecție urinară la un moment dat în viața lor.

Infecțiile vezicii urinare sunt clasificate fie simple, fie complicate. Infecțiile simple ale vezicii urinare afectează numai femeile sănătoase cu sistem urinar normal. Infecțiile vezicii urinare sunt rare la bărbații care sunt altfel sănătoși, astfel încât bărbații fac parte în general din categoria celor ce fac forme grave, dintre membrii ambelor sexe care au sisteme urinare anormale.

Vezi și: Berea fără alcool, 8 beneficii uimitoare. Hameiul are proprietăți terapeutice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel