Cireșele: 6 motive să le mănânci zilnic. Ne ajută să dormim, protejează de radicalii liber și sunt antiinflamatoare

Cireșele au numeroase beneficii pentru sănătate. Foto: Pixabay
În afara faptului că sunt delicioase, cireșele sunt și foarte sănătoase. Aduc 6 beneficii majore, dovedite prin studii de specialitate. Iată care sunt acestea: 

„Știați că cireșele au melatonină și ne ajută să dormim mai bine? Că au polifenoli și antocianină, și ne protejează de stres oxidativ? Dar că sunt antiinflamatoare naturale utile în refacerea sportivilor după antrenament ?”, scrie dr Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în științe medicale. 

Ei, bine, specialistul are mare dreptate. Cireșele conțin o serie de substanțe nutritive benefice, precum vitamina C și antioxidanți. Unele studii sugerează că acestea pot ajuta, de asemenea, că ele contribuie la scăderea inflamației, la protejarea sănătății inimii și la îmbunătățirea somnului ca parte a unei diete sănătoase.

Iată cele 7 beneficii impresionate pentru sănătate dovedite științific: 

1. Conținut bogat de substanțe nutritive

Culorile cireșelor lor pot varia de la galben la roșu spre aproape negru intens. Indiferent de culoare, toate soiurile sunt extrem de hrănitoare și pline de fibre, vitamine și minerale.

O cană (154 grame) de cireșe dulci, fără sâmburi oferă (link direct sursa informației):

Calorii: 97
Proteine: 2 grame
Carbohidrați: 25 grame
Fibra: 3 grame
Vitamina C: 18% din
Valoare zilnică (DV)
Potasiu: 10% din DV
Cupru: 5% din DV
Mangan: 5% din DV

Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și a pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și multe alte procese critice ale corpului (link studiu).

Cireșele sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, care vă ajută să vă mențineți sistemul digestiv sănătos, alimentând bacteriile intestinale benefice și promovând regularitatea intestinului (link studiu).

În plus, cireșele mai conțin și vitamine B, mangan, cupru, magneziu și vitamina K.

2. Bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori

Concentrația ridicată de compuși vegetali din cireșe poate fi responsabilă de numeroasele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct. Deși cantitatea și tipul pot varia în funcție de soi, toate cireșele conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune care este legată de boli cronice multiple și de îmbătrânirea prematură (link direct studiu).

De fapt, o revizuire a constatat că la cei care consum cireșe se reduce semnificativ inflamația, și asta e dovedit în 11 din 16 studii incluse în analiză, și markerii stresului oxidativ în 8 din 10 studii (link direct analiză).

Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup mare de substanțe chimice vegetale care ajută la combaterea daunelor celulare, la reducerea inflamației și la promovarea sănătății generale (link direct studiu).

De fapt, dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet, declin mental și anumite tipuri de cancer (link direct studiu).

Aceste fructe de piatră conțin, de asemenea, pigmenți carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul și vitamina C, ambele având și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante (link direct studiu).

3. Pot stimula recuperarea după exerciții fizice

Cercetările arată că acei compușii antiinflamatori și antioxidanți din cireșe pot ajuta la ameliorarea durerii musculare, a deteriorării și a inflamației provocate de efort (link direct studiu).

S-a constatat că sucul de cireșe și concentratul accelerează recuperarea musculară, scad durerile musculare induse de efort și previn pierderea forței la sportivii de elită, cum ar fi bicicliștii și alergătorii de maraton (link direct studiu).

În plus, unele dovezi sugerează că produsele din cireșe pot spori performanța exercițiului. Un studiu efectuat pe 27 de alergători de anduranță a demonstrat că cei care au consumat 480 mg de cireșe sub formă de pudră zilnic timp de 10 zile înainte de un semimaraton au avut în medie 13% timpuri de cursă mai rapide și au experimentat mai puțină durere musculară decât un grup placebo (link direct studiu).

Deși majoritatea studiilor care explorează legăturile dintre cireșe și exerciții fizice implică sportivi instruiți, sucul de cireșe poate aduce beneficii și non-sportivi.

4. Poate aduce beneficii sănătății inimii

Multe studii arată că dietele bogate în fructe sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă (link direct studiu).

Cireșele sunt deosebit de benefice în acest sens, deoarece sunt bogate în substanțe nutritive și compuși despre care se știe că promovează sănătatea inimii, inclusiv antioxidanții potasiului și polifenolului.

Doar 1 cană (154 grame) de cireșe fără sâmburi oferă 10% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu, un mineral esențial pentru a-ți menține inima sănătoasă.

Este necesar pentru a menține un ritm cardiac regulat și vă ajută să eliminați excesul de sodiu din corp, reglând tensiunea arterială (link direct studiu).

Mai mult, cireșele sunt bogate în antioxidanți puternici ai polifenolilor, inclusiv antocianine, flavonoli și catehine, care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă, protejându-vă împotriva deteriorării celulare și reducând inflamația (link direct studiu).

De fapt, un studiu efectuat pe 84.158 de persoane a constatat că aportul mai mare de polifenoli - în special antociani, flavonoli și catehine - a fost asociat cu un risc semnificativ scăzut de boli de inimă în decurs de 5 ani (link direct studiu).

5. Poate ameliora simptomele de artrită și gută

Datorită efectelor lor antiinflamatorii puternice, cireșele pot reduce simptomele de artrită și gută, un tip de artrită cauzată de o acumulare de acid uric care poate duce la umflături extreme, inflamații și dureri la nivelul articulațiilor.

Multe studii arată că cireșele ajută la inhibarea stresului oxidativ și la scăderea inflamației prin suprimarea proteinelor inflamatorii, care pot ajuta la reducerea simptomelor legate de artrită.

În plus, pot scădea nivelurile de acid uric din corpul tău, făcându-le benefice în special pentru cei cu gută. Un studiu efectuat pe 10 femei a constatat că consumul a 2 porții (280 de grame) de cireșe dulci după o scădere rapidă a nivelului peste noapte al markerului inflamator proteina C reactivă (CRP) și a redus semnificativ nivelurile de acid uric la 5 ore după consum (link direct studiu).

În plus, studiul a arătat că, atunci când aportul de cireșe a fost combinat cu alopurinol, medicamentul pentru gută, atacurile de gută au fost cu 75% mai puține decât în perioadele în care nu au fost consumate nici cireșe sau alopurinol (link direct studiu).

6. Pot îmbunătăți calitatea somnului

Consumul de cireșe sau consumul de suc de cireșe pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului întrucât fructele conțin melatonină, o substanță care vă ajută să vă reglați ciclul de somn-veghe (link direct studiu).

Un studiu efectuat pe 20 de persoane a arătat că cei care au băut suc concentrat de cireșe timp de 7 zile au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de melatonină, durata somnului și calitatea somnului, comparativ cu un placebo.

În mod similar, un studiu de 2 săptămâni la adulții în vârstă cu insomnie a constatat că consumul de 1 cană (240 ml) de suc de cireșe înainte de culcare a crescut timpul de somn cu 84 de minute (link direct studiu).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel