Ciclul de abuz narcisist: cum îl recunoști și cum scapi de el

Narcisist - Foto: Freepik @volodymyr-t
Relațiile sănătoase sunt bazate pe respect reciproc, încredere și sprijin. Cu toate acestea, uneori, ne putem trezi prinși într-un ciclu de abuz narcisist, care ne afectează profund stima de sine și bunăstarea emoțională.

Ciclul de abuz narcisist se referă la un model de comportament abuziv care caracterizează relațiile persoanelor cu trăsături narcisice. 

Implica mai întâi idealizarea unei persoane, apoi devalorizarea ei, repetarea ciclului și, în cele din urmă, aruncarea lor atunci când nu mai sunt de folos.

Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică (NPD), cunoscută și sub denumirea de narcisiști, au un sentiment grandios de sine, așteptări nerezonabile, de un tratament favorabil și o lipsă marcată de empatie pentru ceilalți.

Deși este obișnuit ca oamenii să aibă trăsături narcisiste, severitatea trăsăturilor se desfășoară pe un spectru. Rețineți că oamenii se pot afla într-un ciclu de abuz narcisist cu cineva care nu îndeplinește criteriile complete pentru NPD, dar poate avea trăsături NPD.

Etapele ciclului de abuz narcisist

Etapa de idealizare 

Această etapă este cunoscută și sub denumirea de etapa de apreciere și este caracterizată de obicei prin bombardarea dragostei. Narcisistul creează un sentiment de conexiune instantanee cu tine. Ele te fac să te simți unic și minunat, urcându-te pe un piedestal. Indiferent de ce tip de relație este romantică, prietenoasă, profesională sau de altă natură, e mișcă rapid și are o calitate fierbinte.

Într-o relație romantică, narcisistul te va uimi cu cadouri și complimente. Ele te vor face să te simți special și să pară a fi copleșitor atras de tine. Va părea că s-au îndrăgostit de tine imediat și se va simți ca și cum a fost destinat să fie.

Etapa de devalorizare

Urmează etapa de devalorizare, cunoscută și sub denumirea de etapa de depreciere. De multe ori începe încet. Narcisistul va începe să dea indicii subtile că ai făcut ceva greșit, că ai uitat ceva important sau că le-ai rănit sentimentele. 

Vei începe să te simți nesigur. Unii indicatori includ pasiv-agresivitate, scuze pentru un comportament prost, critică subtilă, jocuri mintale care par inofensive, situații fără de câștig, lipsa de empatie și validare, comparații cu ceilalți, umilirea. Narcisistul te va acuza de lucruri pe care nu le-ai făcut și te va continua să te preseze până te vei întreba dacă ai făcut-o cu adevărat. Acest lucru este cunoscut sub numele de iluminare cu gaz. Veți începe să vă puneți la îndoială memoria și mintea.

Tacticile abuzive din punct de vedere emoțional, cum ar fi avertismentele, ultimatumurile, pedepsele, șantajul și amenințările de autovătămare sunt, de asemenea, modalități comune de a manipula și submina victima.

Etapa de repetare

Etapa de devalorizare te poate lăsa să te simți deprimat, anxios, confuz și speriat să nu-ți pierzi relația cu narcisistul. Ai putea fie să încerci mai mult să le faci pe plac, fie să te îndepărtezi de ei pentru a te proteja. Narcisistul se va simți rănit și înfuriat din cauza încercărilor tale de a te distanța de ei. Apoi, ciclul de idealizare și devalorizare va începe din nou. Se vor comporta dintr-o dată extrem de frumos față de tine, te vor umple cu complimente și te vor face să te simți din nou apreciat. Cu toate acestea, de îndată ce începi să te simți în siguranță în relație, ei vor începe să te devalorizeze din nou.

Etapa de aruncare

Etapa de aruncare se poate desfășura în câteva moduri diferite. Narcisistul ar putea decide că s-a terminat cu tine și că nu mai ai nevoie de el. Respingerea este de obicei rapidă și brutală.

Sau ai putea să te trezești și să realizezi că acest partener, prieten, angajator sau cunoștință nu este sănătos pentru tine și să încerci să părăsești situația. Narcisistul ar putea începe dragostea să te bombardeze din nou, iar ciclul de idealizare, devalorizare și aruncare se va repeta până când te vei elibera în sfârșit.

Ciclul de abuz narcisist poate fi traumatizant și cu cicatrici emoționale. Este important să recunoașteți acest tipar de comportament și să vă îndepărtați de el cât mai curând posibil pentru a vă proteja sănătatea mintală și pentru a vă păstra sentimentul de sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel