Chirurgia laparoscopică, patru AVANTAJE importante. Dr. Horia Cioflan: Cu cât tăietura e mai mică, cu atât durerea e mai mică

Chirurgia laparoscopica - Imagine cu rol ilustrativ: Pexels @Anna Shvets
EXCLUSIV
Dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la SANADOR, a vorbit despre chirurgia minim-invazivă, în intervențiile pe uter, trompe și ovare, în infertilitate, fibrom și cancer.

Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, dr. Horia Cioflan, medic primar Obstetrică-ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre avantajele chirurgiei minim-invazive, a laparoscopiei, în special în cazul femeilor, asta pentru că cicatricea este una mică și nu afectează aspectul estetic al pielii.

Sanador

"Mergem pe o premisă care este înțeleaptă: Nicio operație nu e simplă, de fapt, pentru cel care suportă intervenția e ce la mai important lucru în acel moment și atunci nu e simplu", a subliniat el. 

În ceea ce privește avantajele chirurgiei minim invazive, dr. Horia Cioflan a spus că: "eu cred, după atâția ani, că are atât de multe avantaje încât uneori ți-e și greu să le acoperi dacă le enumeri pe fiecare în parte. Avantajele care sunt demne de luat în seamă sunt recuperarea foarte rapidă. Asta presupune și o integrare la locul de muncă mult mai rapidă, în familie, relația cu partenerul de viață, relația cu copii, niște avantaje majore.

Uterul retrovers: ce este și cât de periculos e pentru SARCINĂ: Dacă nu ar fi atât de frecvent aș zice că e un mit!

Pe de altă parte, cum se simte femeia apoi în corpul ei, cu problema chirurgicală rezolvată e foarte important. Singur, tehnicile chirurgicale au evoluat încă din paleolitic. Chirurgia modernă are 250 - 300 de ani, vorbim de cea care e demnă de luat în seamă și evoluează aproape într-un ritm geometric și trebuie să înțelegem că unele lucruri trebuie făcute pe cale clasică, încă nu s-a ajuns ca totul să fie făcut pe cale minim-invazivă, dar gama de intervenții este din ce în ce mai mare și acoperă din ce în ce mai mult", a completat medicul.

Oamenii de știință vor descoperi o metodă prin care să fie acoperite toate intervențiile chirurgicale prin chirurgia minim-invazivă

 

"Până la urmă eu cred că s-ar putea să descoperim o metodă prin care să fie acoperite toate intervențiile chirurgicale.

Un alt beneficiu în chirurgia minim-invazivă este faptul că durerea post-operatorie este extrem de redusă, pentru că o cicatrice extrem de largă, în care se deschide practic tot abdomenul, refacerea e mult mai greoaie, durerea de perete abdominal e, de fapt, suportată de organism, de pacient, după operație și atunci, evident, cu cât e tăietura mai mică, cu atât durerea e mai mică, e logic.

Chirurgia single-port vs. chirurgia prin "gaura cheii". Dr. Horia Cioflan: Nicio cicatrice! Incizii foarte mici între 5 - 12 mm

Acestea sunt avantaje care țin nu numai de pacient în sine. Dacă pacientului îi e bine și chirurgului îi e bine și ăsta trebuie să fie primul lucru la care se gândește, pacientul fiind înconjurat de o echipă întreagă, dar el e important. Noi trebuie să muncim pentru binele lui și evident că ne bucurăm atunci când e bine, ăsta e un alt avantaj.

Dacă procedura este minim-invazivă, tehnica pe care o folosește chirurgul și care se reflectă în bunul mers al intervenției este alt motiv de satisfacție, pentru că, de fapt, ce trebuie să înțeleagă lumea din toate aceste discuții este că, în esență, tehnica chirurgicală este la fel, doar că diferă metodele prin care pătrundem către locul afecțiunii", a completat dr. Horia Cioflan, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Fibromul în sarcină. Dr. Horia Cioflan, povestea unei operații cu succes: Mi-e foarte dragă. Am stat cu sufletul la gură mai bine de 2 - 3 săptămâni

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel