Zgomotul alimentar, o preocupare...
Glanda tiroidă este situată la baza gâtului și are un rol important în creșterea și dezvoltarea organismului, influențând metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor și a calciului prin hormonii pe care îi produce și secretă.
Tratamentul chirurgical al glandei tiroide este recomandat în diferite patologii ale acesteia, cum ar fi:
- gușa uninodulară, multinodulară, gușa retrosternală sau gușa ectopică
- adenom tiroidian solitar (tumoră benignă)
- boala Gravs (hipertiroidism, tireotoxicoză)
- tiroida autoimună
- chist tiroidian recurent
- nodul tiroidian suspect
- cancer tiroidian (papilar, folicular, medular și anaplazic).
Există trei tipuri de operații la nivelul tiroidei, în funcție de patologia prezentată, astfel:
- lobectomia tiroidiană, îndepărtarea unui lob tiroidian;
- tiroidectomia totală, îndepărtarea în totalitate a glandei;
- limfadectomia cervicală, care presupune îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul compartimentului central sau lateocervical, care alături de tiroidectomia totală se realizează în cazul cancerelor tiroidiene, notează WebMD.
Dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie endocrină, a vorbit la Digi 24 despre chirurgia glandei tiroide și pașii pe care trebuie să îi urmeze un pacient diagnosticat cu o afecțiune a acestei glande.
”Pentru unii pacienți acest diagnostic apare ca o surpriză, în urma unui control de rutină. Pacienții descoperă faptul că suferă de o patologie tiroidiană care să necesite intervenție chirurgicală rapidă. În alte cazuri pacientul cunoaște faptul că are o asemenea boală, eventual a efectuat tratament înainte de operație, câteva luni sau chiar câțiva ani.
Primul pas în momentul în care ajungem în etapa tratamentului chirurgical este, evident, întâlnirea cu medicul chirurg. Are loc consultația, stabilim exact diagnosticul și indicația chirurgicală, tipul de operație, tratamentul fiind unul personalizat și diferit în funcție de fiecare pacient.
Ulterior, o a doua etapă este internarea în spital, internare de scurtă durată și efectuarea intervenției chirurgicale. Aceasta se efectuează sub anestezie generală, în medie durează 60 de minute, pacientul trezindu-se imediat după operație și ulterior vor avea loc două consulturi post-operator.
Un consult la 14 zile, când vom scoate firul de sutură și vom avea controlul obișnuit, și un consult care va avea loc la aproximativ 21 de zile de la operație, când, având și rezultatul de anatomie patologică putem să discutăm acest rezultat și stabilim dacă mai avem nevoie de etapa ulterioară.
Adică, în funcție de rezultatul pe care îl avem, dacă cumva avem un diagnostic de cancer de tiroidă va fi necesar un tratament cu iod radioactiv. Moment în care pacientul va fi trimis către un medic de medicină nucleară sau dacă rezultatul este bun va fi suficient să facă controale periodice la medicul endocrinolog”, a explicat medicul.
Cât privește modul în care pacientul își va duce viața după această intervenție, medicul susține că după o scurtă internare, care poate să varieze în funcție de patologie, vârstă sau alți factori între 24 și 48 de ore, viața pacientului revine foarte rapid la normal.
”Fiind o intervenție standardizată și pe care o efectuez zilnic am observat că pacienții meu au același curiozități legate de tratamentul hormonal, de după operație, revenirea la viața sportivă, alimentație.
Astfel, despre substituția hormonală trebuie știut faptul că deși există și situații în care ea nu obligatorie după operație, atunci când este indicată de medicul endocrinolog, tratamentul hormonal este unul permanent și care se ajustează doar în funcție de analize și de controlul endocrinologic, el fiind necesar pentru o bună funcționare a organismului.
Legat de alimentație și modificările în greutate, dacă pacienții nu își modifică regimul alimentar și stilul de viață, nu vor câștiga în greutate. De asemenea, ei trebuie să știe că pot să mănânce și pot să bea ceea ce își doresc și ce le place, imediat după operație, evident cu recomandarea de a nu face excese și de a păstra un stil de viață sănătos și echilibrat.
Revenirea la viața sportivă este una care se petrece rapid, astfel încât recuperarea are loc pentru activități nu foarte intense, ca de exemplu revenirea la locul de muncă, la 1-2 zile de la operație, în timp ce pentru activitățile mai intense, de tipul ciclismului, mersul la sală sau alergat, la acestea se poate reveni la 3-4 săptămâni”, a mai spus medicul.
În ceea ce le privește pe femei, acestea trebuie să știe că pot avea o sarcină și după intervenția chirurgicală, dar și în perioada în care se află sub substituție hormonală și urmând indicațiile endocrinologului și ginecologului.
În lipsa intervenției chirurgicale putem să avem de-a face cu noduli tiroidieni care cresc în volum și devin manifești, adică începem să avem compresie la nivelul traheei sau esofagului, și atunci să apară tulburări de respirație, tulburări în alimentație sau modificări ale vocii.
”Acest lucru, dacă avem de a face cu un cancer de tiroidă neoperat poate să ducă la complicații, eventual la imposibilitatea unei intervenții chirurgicale ulterioare. Având în vedere că bolile de tiroidă se vindecă în majoritatea cazurilor ar fi păcat să amânăm o intervenție chirurgicală care poate să ducă la o vindecare completă”, a concluzionat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...